"Oscarra jelölt könyvek" - 10 kötet, amelyek az Oscar-díjhoz kötődnek

Minden film könyvből készült - az állítás igaz: vagy eredeti, vagy adaptált forgatókönyvből. 10 könyv, amelyek az idei Oscar-jelölt filmek alapanyagát adták vagy valamilyen módon kapcsolódnak az Oscar-díjhoz.

Victor Hugo: A nyomorultak

[img id=456758 instance=1 align=left img]A legnagyobb klasszikus, amelynek talán legformabontóbb filmváltozata készült el nemrégiben, egyértelműen Victor Hugo romantikus nagyregénye, A nyomorultak. Sokféle adaptációt átvészelt szegény regény az elmúlt évszázadban, most rendhagyó módon egy musicalt hangszereltek belőle, több Oscar-jelölt sztárral.

"Az író több mint egy évtizedig, 1850-től 1862-ig tartó száműzetésében született talán legismertebb regénye. Az alaptörténet egyszerű: Jean Valjeannak, a szökött fegyencnek nem bocsát meg a társadalom, s a férfinak emberfeletti erőfeszítésébe kerül, míg végre sikerül "rendes emberré" válnia. 

Ellenfele Javert rendőrfelügyelő a külsőséget, a látszatot istenítő burzsoázia tipikus képviselője, aki végül is belátva kudarcát, öngyilkos lesz. Az izgalmas fordulatok, a különleges helyzetek és a végletes jellemű szereplők a romantika egyik legnagyobb alkotásává teszik a regényt." (Lazi Kiadó)

Yann Martel: Pi élete

[img id=456759 instance=1 align=left img]Yann Martel sikeres regényét, amely már hosszú évek óta világszerte a könyvesboltok egyik kedvence, sokáig megfilmesíthetetlen alkotásként tartották számon. Mígnem jött Ang Lee, a tajvani származású hollywoodi kedvenc és belevágott a nagy kalandba. A 3D-s filmváltozat több fronton is abszolút esélyes az Oscar-díjra.

"Pi Patel egy állatkertben lakik, amelynek apja a tulajdonosa és vezetője. Mivel az állatkert nem jövedelmező - a család úgy dönt, hogy eladja az állományt, s átköltöznek Kanadába. Az Észak-Amerikába szánt példányok egy része velük utazik a Cimcum nevű teherhajón. A hajó egy éjszaka valahol a Csendes-óceán kellős közepén elsüllyed. 

Az egyetlen túlélő Pi Patel, valamint egy mentőcsónak-rakományra való állat: egy zebra, egy orangután, egy hiéna és egy bengáli tigris! Kezdetét veszi a jámbor, vallásos és vegetáriánus Pi több mint kétszáz napos hányódása a végtelen vizeken. Vajon mennyi és miféle leleményességre van szükség ahhoz, hogy egy kamasz gyerek meg egy két és fél mázsás tigris kialakítson valamiféle békés egymás mellett élést?" (Európa Kiadó)

Matthew Quick: The Silver Linings Playbook

[img id=456760 instance=1 align=left img]Ha majd egyszer lefordítják Matthew Quick könyvét magyar nyelvre, remélhetőleg nem a filmváltozat magyar forgalmazású címét kapja meg. Ugyanis a Napos oldal, mint műcím, már réges-régen foglalt: ez a kötet klasszikus szerzőnk, Karácsony Benő regénye. 

A könyvről tehát egyelőre nem sokat lehet tudni, csak amennyit a filmből ismerünk: "Pat Solatano mindenét elvesztette - a házát, az állását, a feleségét. Szeretné újra rendbe hozni az életét, pozitívan szemlélni a világot és szeretne újra összejönni ex-feleségével is. Ám a dolgok még bonyolultabbá válnak, mikor Pat megismeri Tiffanyt, a titokzatos fiatal lányt, aki szintén nem kevés problémával küzd."

Úgy hírlik, a regény nem olyan harsány komédia, mint amilyen az Oscar-jelölt film a moziban, hanem jóval finomabb ecsettel ábrázolja a történetet. Akár tetszett a film, akár nem, érdemes megismerkedni az alapművel, aki teheti angol nyelven, aki pedig nem, a magyar változatot bevárva. 

 Lev Tolsztoj: Anna Karenina

[img id=456761 instance=1 align=left img]Tolsztoj közismert romantikus műve ugyancsak azok közé a regények közé tartozik, amelyekből tíz évente illik forgatni egy filmet. Legutóbb Sophie Marceau gyürkőzött neki a címszerepnek, ezúttal Keira Knightley próbálja meg. Oscar-jelöléseket a filmváltozat mindenesetre csupán legjobb zenéért, jelmezért és fényképezésért kapott. 

"1872-ben Tolsztoj maga is szemtanúja volt, amikor Anna Sztyepanovna Zikina, egy ezredes leánya féltékenységi rohamában a vonat elé vetette magát, mert szeretője megkérte a fiához hozatott nevelőnő kezét.Történelmi regény helyett megszületett tehát a jelen társadalmi­-erkölcsi problémáiról szóló mű, amely azonban végső változatában már alig hasonlított eredeti elképzelésére. 

Tolsztoj ugyanis el akarta pusztítani és nevetségessé akarta tenni azokat a "nihilistákat", akik a családot, a társadalom szilárd erkölcsi alapjait rombolják, végül mégis azokat tette nevetségessé, akik egy hazug kor hazug erkölcseit őrzik. Így lett a bűnös lélekből a világirodalom legvonzóbb házasságtörő asszonya, a műből pedig - Thomas Mann szavaival - minden idők "legnagyobb társadalmi regénye".(Európa Kiadó)

J.R.R. Tolkien: A hobbit

[img id=456762 instance=1 align=left img]Ki gondolta volna, hogy egyszer még Tolkien szerteágazó fantasy-mitológiája ekkora szuperprodukciókat eredményez a filmvásznon? A Hullajó új-zélandi rendezője, Peter Jackson volt az, aki belefogott a varázslatba, és aki a Gyűrűk urával végül meg is kapta az Oscar-díjat. Most pedig nekivágott az előzményregény megfilmesítésének, amely szerves egységet alkot A Gyűrűk ura történetével. Bár A hobbit csupán a legjobb látvány, a legjobb maszk és vizuális effektusok díjáért verseng, az alapmű ma is ugyanolyan izgalmas. 

"A hobbit, vagy korábbi magyar fordításban A babó Tolkien gyerekeknek írt fantasyregénye. A jámbor hobbit, Zsákos Bilbó messzi tájakra jut el a nagy és rettenetes sárkány, Szmóg kincsének keresése közben. A regény mindegyik fejezetében Tolkien mitológiájának egyik népe tűnik fel (tündék, orkok, trollok). A regény jó fogadtatása miatt a kiadó, az Allen and Unwin folytatást kért Tolkientől. Ő elkezdte írni A Gyűrűk urát, és közben változtatásokat végzett A hobbiton, hogy a két regény cselekménye passzoljon egymáshoz. Ezek a változtatások a könyv második kiadásában láttak napvilágot." (Wikipédia)

Michael Caine: Egy angol úr Hollywoodban

[img id=456763 instance=1 align=left img]Bár ebben az évben nem érdekelt a díjért folyó versenyben, nem hagyhatjuk ki egyik kedvencünk, a nagyszerű Michael Caine lenyűgöző önéletrajzi könyvét, amely egy fantasztikus színészi pálya története.

"Maurice Mickelwhite hosszú utat tett meg London egyik szegénynegyedétől Hollywood ragyogó rivaldafényéig. Ma már kétszeres Oscar-díjas, lovaggá ütötte az angol királynő, és több mint öt évtizede egyike a világ legkeresettebb színészeinek. 

Kéznyoma ott van a hollywoodi Grauman's színház előtti járdán, Charlie Chapliné, Anthony Hopkinsé, Fred Astaire-é és Marilyn Monroe-é társaságában. 

Egy angol sztár, egy hollywoodi karrier, egy sikeres és boldog élet. A férfi, akit Michael Caine-ként ismerünk, könyvében visszatekint pályájára: mulatságos, barátságos és őszinte önéletrajzában egy bennfentes szemével láttatja velünk Hollywoodot, hihetetlen mesélőkedvvel és tehetséggel idézve fel a legendás filmeket, a sztárokat és kulisszatitkokat." (Libri Kiadó)

Wensley Clarkson: Quentin Tarantino

[img id=456766 instance=1 align=left img]Kapott már Oscar-díjat a Ponyvaregény forgatókönyvéért, és idén is esélyes, hiszen új filmje, a Django elszabadul pontosan 5 Oscarért versenyez, köztük a legjobb film és forgatókönyvíró díjáért. Még 2008-ban jelent meg ez a kötet napjaink talán legsikeresebb filmkészítőjéről.

"Quentin Tarantino az utóbbi évek legizgalmasabb filmrendezője. Amióta berobbant a szakmába Kutyaszorítóban című alkotásával, egyike azoknak a filmeseknek, akiknek egyaránt sikerült elnyerniük a kritikusok és a közönség tetszését. E kötetben több mint száz - kollégákkal, közeli barátokkal és rokonokkal készített - interjújával Wensley Clarkson igyekszik feltárni Tarantino varázsának titkait. 

Tarantino egész fantasztikus pályafutását a rendezőhöz igen szorosan kapcsolódó forrásokból is megismerhetjük; az édesanyja, Connie is nyilatkozik. A merész és mindig kiszámíthatatlan Quentin Tarantino az abszolút filmrendező, akinek élettörténete is izgalmas. Ismerkedjünk meg életével és sajátos világával..." (Saxum Kiadó)

1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

[img id=456767 instance=1 align=left img]Korábban a Psycho emblematikus zuhanyzó-jelenetének fotójával jelent meg, ma már a Fekete hattyú című Aronofsky-mozi szuggesztív képével, az Oscar-díjas Natalie Portman portréjával kapható az 1001 film amit látnod kell, mielőtt meghalsz című kiadvány, amelyben garantáltan az összes Oscar-díjas film megtalálható, a legtöbb esetben megbízható leírásokkal. 

Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy jelen pillanatban ez a legátfogóbb, legjobban áttekinthető, legszakmaibb filmes lexikon, amely nemcsak tartalmában, de formai világában is kielégítheti igényeinket.   

"Ezek azok a filmek, melyeket senki sem hagyhat ki a Tizenkét dühös embertől a Zabriskie Pointig, a művészfilmektől a westernekig. A válogatás a művek történelmi jelentősége, népszerűsége és kritikai fogadtatása alapján készült. Széles körű és lényeges információkat tartalmazó kézikönyvünk ismertetéseit nemzetközileg elismert kritikusok írták." (Gabo Kiadó)

Stephen Rebello: Alfred Hitchcock

[img id=456768 instance=1 align=left img]Mindössze egyetlen árva Oscar-jelöléssel büszkélkedhet Sacha Gervasi munkája, amely a filmtörténet egyik legnagyobb egyéniségének állít emléket, aki legnagyobb felháborodásunkra és 5 jelölés ellenére sohasem kapott Oscar-díjat

Vajon melyik kategóriában jutott most a róla szóló film jelöléshez? Természetesen a smink- és a maszkmester dicsekedhet ezzel, hiszen jócskán át kellett formálni Anthony Hopkins arcát ahhoz, hogy végül a jó öreg Hitch fizimiskájára emlékeztessen. 

"Minden, amit tudni akartál a Psychóról, de sosem merted megkérdezni. A szerző - aki maga is forgatókönyvíró - a film szereplőivel és alkotóival készült interjúk, Hitchcock magánjellegű feljegyzései felhasználásával mutatja be a Psycho elkészítésének hátterét és folyamatát. Megtudhatjuk, milyen problémákat kellett Hitchcocknak leküzdenie ahhoz, hogy elkészüljön a Psycho, és kiderül, a rendező hogyan és miért hagyott ki a végleges változatból bizonyos, már leforgatott részeket. Rebello külön figyelmet szentel a híres zuhanyzós gyilkossági jelenetnek és a filmzenének, és végigvezeti az olvasót egy valódi, kultikusnak számító Hitchcock-film elkészítésének folyamatán."  (IPC Könyvek)

Bokor Pál: A siker neve Oscar

[img id=456769 instance=1 align=left img]Végezetül pedig természetesen idekívánkozik Bokor Pál könyve, amely az Oscar-díjak átadásának 80. jubileumára jelent meg.

"Az aranyszobrocska, melyet az egész világon csak Oscarként emlegetnek, napjainkban és már több mint nyolcvan éve a filmvilág legfontosabb trófeája. A maga nemében egész Európában páratlan Hollywood-trilógiájának ebben a kötetében a szerző az Oscar-díjat nemcsak a sztárok, rendezők, operatőrök és filmírók álmainak tárgyaként mutatja be, hanem az amerikai filmipar egyik legfontosabb marketingeszközeként is. 

Történeti távlatba helyezve magát a díjat, mint intézményt, és annak kitüntetettjeit, élénk színekkel festi le azokat a színészeket, rendezőket, filmírókat és más kimagasló teljesítményű filmeseket, akik legtöbbször vagy legmegérdemeltebben részesültek a díjban, s azokat is, akiket méltatlanul mellőztek. Közben, de nem mellékesen, azt is bebizonyítja, hogy a magyar Oscar-díjasok száma a közhiedelemmel ellentétben impozáns, a magyar Nobel-díjasokéval vetekszik. 

Bokor Pál maga is több Oscar-gáláról tudósította a magyar sajtót, így a személyes élmény hitelességével tud beszámolni a díjak odaítélése és átadása körüli furcsaságokról, Oscar világraszólóan zajos sikereiről és botrányairól. A könyv mellékletét képezi nyolcvan év Oscar-díjasainak listája a fő kategóriákban, valamint a díjszabályzat azon fejezete, melynek alapján magyar filmek is minden hivatalos támogatás nélkül nevezhetők Oscar-díjra. (Atlantic Press Kiadó)