Reese Witherspoon gőzerővel dolgozik azon, hogy nőbaráttá tegye Hollywoodot

Már kiskorában sem értette, hol a többi nő a Star Warsból. Miközben sorra lepleződnek le Hollyoodban a zaklatók, a színésznő folyamatosan egyre több lehetőséget biztosít nőknek.

A Weinstein-botrány kirobbanása óta folyamatosan kerülnek napvilágra újabb és újabb ügyek, amik megmutatják, mennyire elterjedt a szexuális zaklatás a színfalak mögött. A hatalmukkal visszaélő rendezők, producerek és befutott színészek lebukása remélhetőleg elbátortalanít néhány zaklatót, de ennyi valószínűleg kevés a valódi változáshoz.

A Harvey Weinsteint leleplező cikk megjelenése után az elsők között került elő Ben Affleck neve, aki egy színésznőt taperolt le egy élő zenés műsorban. Affleck azóta bocsánatot kért, és elmondta, hogy a nőket érintő zaklatási ügyek megoldásának egyik fontos eleme szerinte az lenne, ha több női vezető kerülne pozícióba Hollywoodban.

Reese Witherspoon épp ezen dolgozik már öt éve, akkor hozta létre a saját produkciós cégét Pacific Standard néven. Az lebegett a szeme előtt, hogy a kislánya több olyan filmet láthasson, amiben fontos szerep jut nőknek. A háromgyerekes színésznő nemrég a Wall Street Journalnak mesélt arról, hogy már kiskorában hiányérzete támadt az eredeti Star Wars-filmek láttán. Nem értette, hol a többi nő Leia hercegnőn kívül.

Most amellett, hogy sikeres színésznő, háromgyerekes anya és divattervező, folyamatosan keresi a könyveket, amikből jó filmeket lehet forgatni. Az indulás erősre sikerült, kapásból három Oscar-jelölést szedtek össze azok a filmek, amiknek ő szerezte meg a jogait. Az egyik David Fincher Holtodiglanja (Gone Girl), amiben Ben Affleck gyilkosság gyanújába keveredik, miután eltűnik a felesége (Rosamund Spike), a másik a Vadon, amiben Reese Witherspoon több mint 1500 kilométert gyalogol hegyeken is sivatagokon át.

Egy tavalyi kutatás szerint most a filmekben a beszélő szerepeknek csak 28,7 százalékát kapják nők, és Reese Witherspoon azt mesélte, hogy producerkedés során többször azzal rázták le, hogy “nem készítünk nőkről szóló életrajzi filmeket”, és “nem keresünk olyan filmeket, amikben nők a főszereplők”. A színésznő viszont eltökélten küzd azért, hogy nemcsak a vásznon, de a filmipar többi területén is több szerep jusson a nőknek.

Üzletileg is kifizetődő ez a vállalkozás, a mozibajárók több mint fele nő, és a Holtodiglan és a Vadon a jelölések mellett 422 millió dollár bevételt hozott. Azóta 23 új projekten dolgoznak a Pacific Standardnál, köztük egy sorozaton, amiben Jennifer Aniston tér vissza a tévébe Witherspoon mellett. Emellett film készül Madeleine L'Engle amerikai írónő Időcsavar című ifjúsági sci-fijéből, és ez lesz az első 100 millió dollár feletti költségvetésből készülő film, amit fekete nő rendezhet.

Forrás: Women in the World/New York Times, Wall Street Journal