Rémálmokat kívánunk!

Hogy a Sátán kutyája csak egy összemázolt kutya, és hogy a táncoló pálcikaemberkéktől sem kell betojni, azt Sherlock Holmes mutatta meg nekünk először.

De az új kor új kihívások elé állítja a kultúrafogyasztók társadalmát: mit kezdjünk a szörnnyé változó emberekkel, gondolatolvasókkal és a semmiből felbukkanó rejtélyes vírusokkal? Ugye mindnyájunkat ért már hasonló élmény a hétköznapokban?


Nos, a recept a régi, és ezzel semmi baj nincs, ha a recept jó! Hiszen a gulyáslevest sem csináljuk vaniliáspudinggal, csak azért mert eltelt 200 év. Szóval kell egy rémtörténet, horror sztori, sok-sok hullával, vírusokkal, szörnyekkel, titkos laborokkal. És kell egy Sherlock Holmes, aki rendet vág ebben a káoszban. Na jó, ne egy Sherlock legyen, hiszen a magányos detektívek ideje lejárt, legyen egy egész csapatnyi Holmes, mindegyik a maga módján zseniális nyomozó, és máris indulhat a buli.


A rejtély című sorozat nyilvánvalóan a legjobbak egyike ebben a műfajban. Mi is ennek a műfajnak a lényege? Az, hogy adva van egy megmagyarázhatatlan, hátborzongató bűnügy, amelynek okára a nyomozó team a racionalitás és a tudomány eszközével megoldást keres. Egy horrorfilmmel indulunk, majd az epizód végére már nem is olyan ijesztő az egész. Olyan, mintha a Blair Witch Projectben kiderülne, hogy csak egy mágneses anomáliáról van szó, a Rémálom az Elm utcában Freddy-je pedig csak egy félresikerült tudományos kísérlet bosszús alanya, és nem pedig a képzelet bugyraiból előmászó szatír.


A rejtélyben a zseniális, polihisztor és politoxikomán tudós, Walther gondoskodik a racionális magyarázatokról, a lövöldözés pedig az FBI ügynökök dolga. A sorozatban az évadok alatt sokkal tágabb összefüggésben is kibontakoznak a dolgok, nem minden ugyanott tart, mint az elején.


Nem úgy, mint a 13-as raktár című sorozatban. Ez egy igazi szórakoztató sorozat, sokkal kevesebb tudományos szöveggel. A rejtélyben rengeteg párhuzam van a kortárs tudománnyal, a 13-as raktárban viszont a latin kifejezések ugyanúgy a remek díszlet részét képezik, mint a steampunk fegyverek és eszközök, meg „az ereklyék”. A sorozat alaptézise, hogy rengeteg rejtélyes bűnesetet mitikus tárgyak okoznak, amelyeket be kell gyűjteni, és elsuvasztani a raktárba, amíg a tudomány meg nem fejti működésüket.
Nosza, mindkét sorozattal találkozhatunk a héten!