Ribancnak lenni jó!

Valóban, ki ne irigyelné a hirtelen jött hírnevet, a szexi ruhákat és a pimasz lazaságot egy átlagos gimiben? A dolognak azonban hátulütői is akadnak, melyet a Könnyű nőcske üdén és frissen tálal egy vérbeli tinifilm köntösében.

Olive (Emma Stone), a kellőképpen átlagos gimnazista lány számára a világ kifordul a sarkaiból, mikor barátnője faggatózását azzal a kamuval zárja le, hogy a hétvégén elvesztette szüzességét. A tipikusan amerikai gimiben persze fénysebességgel terjed a pletyka és hamarosan mindenki Olive-ről suttog, aki eldönti, rászolgál a hírnevére. Ál-szexuális szolgáltatásokkal kezd üzletelni, majd a szálak szépen kicsúsznak a kezéből. Nincs mit tenni, tiszta vizet kell önteni a pohárba.

Manapság ha tinivígjátékról van szó, igen erős fenntartásokkal küzdve ülünk be a moziba, mivel azok vagy botrányosan buták, vagy gusztustalanul giccsesek, vagy csak szimplán rosszul vagyunk tőlük. Ezt a sémát hála az alkotók remek stílus-, és arányérzékének nem lehet ráhúzni a Könnyű nőcskére, teljes mértékben szórakoztató és fájdalom mentesen végig mosolyogható darabot kapunk. Természetesen a régi jó klisék is feltűnnek, úgy mint a webcam narráció, vagy a tipikusan amerikai minden jó, ha csók (vagy szerelem) a vége típusú befejezés, de üsse kő, nincs ezzel semmi baj, főleg, hogy logikusan, értelmesen felépített produkciót szülnek.


A végtelenül jólelkű Olive távol áll azon ribancoid egyedektől, akikkel a mai világban szétnézve Dunát lehetne rekeszteni. Egyetlen bűne, hogy élvezte, végre kitűnhet iskolatársai közül, miközben elfelejtette észre venni, hogy mások hírnevének javításával a sajátját rontotta. Az egy más kérdés, hogy ma már a kedves szülők se nagyon akadnak fent azon, hogy 17 éves kislányuk nagylány lett (pláne nem az Olive-éhoz hasonló szabad szellemű, kissé túlságosan is felvilágosult szülőpárok), nemhogy a kortársak, de hát ez legyen a legnagyobb baki.

Az élményhez nagyban hozzájárulnak a remek színészi alakítások. Az imádni való, enyhén buggyantnak tűnő, mégis szerető szülőpár szerepében tündöklő Patricia Clarkson és Stanley Tucci, vagy a kedvenc laza tanárt és csalárd feleségét megformáló Thomas Haden Church és Lisa Kudrow, mind-mind élvezettel adják tehetségüket karakterük megformálásába. Emma Stone kiemelkedően jól hozza a skarlát betűs diáklány szerepét, játéka csupa élet és pimaszság, mellyel Olive-et őszintén megszeretteti velünk.