Színes, szinkronizált szovjet ifjúsági film

Néhány évtizeddel ezelőtt ez a kalózmese minden bizonnyal még a fenti alcímmel került volna a mozikba. A színes azonban ma már magától értetődő, a szinkron ezúttal szerencsére elmaradt, a CCCP pusztán fájó emlék, és az ifjúsági filmeket is más műfaji besorolással adagolják az ifjúságnak. Pedig a lényeg ugyanaz maradt.

A történet kliséiről csak annyit, hogy bőven jutott bele kosztümös kardozásból, kötélelvágós légtornászmutatványból (á la Jean Marais), társadalmilag zilált szerelemből és fárasztó fogságba esésből-kiszabadulásból egyaránt. Ibsen analitikus drámáira emlékeztetően az események kiváltó okai itt is a régmúltban keresendők: sorra derülnek ki az egy generációval korábbi - és kissé nehezen követhető - cselszövések, gyilkosságok és lakatlan szigeten partra tevések.

Johnny Depp elvileg nem tartozik a kedvenc színészeim közé, de a munkásságán végigpillantva rájöttem, hogy mindegyik filmjét láttam, ami azért jelent valamit. Az is feltűnt, hogy néhány hollywoodi sztenderd (pl. Holtidő) kivételével általában különc, habókos vagy éppen földön kívüli figurákat alakít, s ettől a kedves szokásától ezúttal sem tágít. Jack Sparrow kapitány ugyanis - két igazi lába ellenére - még a legkalózabb kalózokon is túltesz rastafrizurájával és -szakállával, aranyfogaival és Alice Coopert megszégyenítő sminkjével. Ráadásul folyton imbolyog, érthetetlenül beszél, és még Halott ember is, szóval jól illik a szakmai önéletrajzba.

A korhű viselkedésnek megfelelően még a zombik is csodás brit angolt beszélnek (ezért szerencsés a szinkronmentes verzió), ami minden jobb érzésű nézőre üdítőleg hat a temérdek gettófeka meg redneck szleng után. A brit arisztokrata vonalat erősíti a szigeteken népszerű Geoffrey Rush és Jonathan Pryce kékvérű szerepvállalása, a kelta nevű Keira Knightleyról nem is beszélve.

A letűnt szovjet szórakoztatóipari termékekhez hasonlóan e karibi kalandfilm célközönsége is 8-12 éves korig terjed, de ez ne riasszon el senkit egy 144 perces időutazástól.

Felnőtt fejjel ugyanolyan jól lehet kaszabolni, kiszabadítani, és végül szerelmes csókban összefonódni a várfokon.