Szorgalmas diáklány - Felicity Jones portré

Patinás nevelést kapott az ifjú angol színésznő, aki Oscar-jelölést is, és nagyon sűrű évet mondhat magáénak, nemrég pedig Budapesten rohangált az Infernóban Tom Hanks oldalán.

Felicity Rose Hadley Jones 1983. október 17-én látta meg a napvilágot Birminghamben. Édesapja, Gareth Jones újságíró, édesanyja, Julia Hadley pedig reklámtervező, akik elváltak, amikor Felicity hároméves lett, így édesanyja egyedül nevelte őt és bátyját. Már iskolai darabokban is játszott, és nagybátyja, a szintén színész Michael Hadley bátorította, hogy kezdjen el komolyabban foglalkozni a színészettel. Első szerepét 11 évesen kapta a The Treasure Seekers című TV-filmben, majd Jill Murphy mesekönyvei alapján készült sorozatban, a Botcsinálta bosziban láthattuk, mint Ethel Hallow, és ezt a szerepet „átvitte” a Weirdsister College című sorozatba is. 2003-ban egy évig kimaradt az iskolából, hogy szerepet vállalhasson a BBC saját gyártású sorozatában, a Szolgálókban, majd az oxfordi egyetemet elvégezve 2007-ben újból visszatért a színjátszáshoz.

A Jane Austen regénye alapján készült A klastrom titka című drámában kapott főszerepet, de vendégszereplő volt a nagysikerű Ki vagy, Doki? (Doctor Who?) című BBC sorozatban, Daniel Craig oldalán játszott az Emlékek hálójában. 2009-ben a BBC One saját gyártású sorozatában, az Anne Frank naplójában megkapta Margot Frank szerepét, és ugyanebben az évben Michelle Pfeiffer oldalán láthattuk a Chéri - Egy kurtizán szerelme című filmben.

Ő alakította Julie-t Ricky Gervais és Stephen Merchant 2010-es Kisvárosi Rock 'n' Roll című filmjében, valamint főszereplőként tűnt fel William Shakespeare A vihar című komédiája alapján készült adaptációban. A 2011-es év hozta meg számára a várva várt sikert, a Sundance Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját az Őrülten hiányzol című filmben nyújtott alakításával, és megkapta  a Hollywood Film Awardson a legjobb feltörekvő színésznő díját is – filmbeli partnere a nemrég elhunyt Anton Yelchin volt.

Ebben az évben jött ki a Szerelem az Alpokban című romantikus-vígjátéka, amelynek kedvéért két hónapig snowboard kurzusokra járt, valamint a hiteles alakítás érdekében megtanult szakszerűen WC-t pucolni. Felicity Jones 2012-ben mindössze egy filmet vállalt, ő kapta a főszerepet a Derűs égbolt esküvőre című vígjátékban, a 2013-as a Kísértésben pedig egy középiskolás tinit alakított – bár ekkor már betöltötte be 28. életévét.

Ralph Fiennes második rendezői munkájában Charles Dickens fiatal szeretőjét, Nellyt játszotta, és A titokzatos szerető több elismerést is kapott, ám főleg a jelmeztervező munkáját díjazták. 2014-ben A csodálatos Pókember 2-ben kapott kisebb szerepet, de ekkor már a küszöbön állt a legnagyobb sikere.

Az év végén jelent meg A mindenség elmélete, amely a híres fizikus, Stephen Hawking és felesége, Jane kapcsolatát mutatja be. Az életrajzi film 2 Golden Globe díjat kapott és 5 Oscar-díjra jelölték, a legjobb női főszereplő kategóriában pedig Felicity is indult az aranyszobrocskáért, melyet végül Julianne Moore vihetett haza.

2015-ben James Franco és Jonah Hill oldalán az Igaz történet című drámában játszott, 2016 pedig igencsak sűrűre sikerült számára. Az Ütközés című felejthető akciófilmben szőkén szerepelt és művesére volt szüksége, a héten bemutatott Infernoban Tom Hanks oldalán rohanja végig a reneszánsz korszak legfontosabb emlékhelyeit és a forgatási helyszínként szolgáló Budapest utcáit. Már már csak két hónap van a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet bemutatójáig – ami körül gyanúsan nagy a csend, ahhoz képest, hogy milyen nagy rajongótábora van a Star Wars filmeknek -, aminek ő a főszereplője, Jín Erso.  

És hamarosan érkezik a Szólít a szörny című dráma is, ahol Liam Neeson és Sigourney Weaver oldalán játszik.A színésznő magánéletéről nem sokat tudunk, csak azt, hogy nyolc évig egy szobrász sráccal járt, akit még Oxfordban ismert meg, és hogy nemrég lakást vásárolt New Yorkban. A kedvenc színésznője Vivien Leigh, a példaképe viszont Helen Bonham Carter és Samantha Morton – és mostanra már nyilván ő is sokak példaképévé vált.