Tehetséges családok, ha keresztezik egymást

  • PORT.hu / PORT.hu

Ritkán fordul elő, hogy egy filmben együtt játszik apa és fia, a rendező pedig egy másik zseniális rendező szintén tehetséges testvére. Pedig a Kálváriában még ennél is jobban összeérnek a szálak. És láthatunk benne valakit, aki szerepelt már Harry Potter és Csillagok háborúja filmben is.

Martin McDonagh nevével valószínűleg már az is találkozott, sőt, talán főleg az találkozott gyakran, aki inkább színház-, mint filmrajongó, ugyanis Nagy-Britannia egyik legsikeresebb színdarabírójának darabjaival összefuthatott az utóbbi években itthon is szép számban. Viszont pár éve filmezéssel is elkezdett foglalkozni, első próbálkozása egy Six Shooter című rövidfilm volt, amit rögtön Oscar-díjjal jutalmaztak a legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájában. Első nagyjátékfilmje, az Erőszakik (In Bruges) pedig nagyon rövid idő alatt kultuszfilmmé vált, humoros sorait máig sokat idézik.

Testévre, John Michael McDonagh pár évvel később kezdett csak el filmeket készíteni, mint Martin, legelső filmje, A Guardista című akciókomédia tipikusan az a film volt, amit viszonylag kevesen láttak, viszont aki látta, az imádta a film humorát, ami ugyanolyan ébenfekete, politikailag inkorrekt humor volt, mint amit az Erőszakikban láthattunk. Következő filmjében már komolyabbra vette a dolgot, a Kálvária egy papról szól, akit megfenyeget egy ismeretlen, hogy egy hét múlva meg fogja ölni, így torolva meg azt, hogy egy pap kiskorában szexuálisan zaklatta. A komolyabb hangvétel pedig nagyobb kritikai elismertséget is hozott neki, egyúttal kilépett vele Oscar-díjas testvére árnyékából.

Na de igazán csak Brendan Gleesonnél érnek össze a szálak, aki a főszereplője volt mind a Six Shooternek, az Erőszakiknak, A Guardistának, és a Kálváriának is. Gleeson zseniális karakterszínész, az a fajta, akinek a neve nem biztos, hogy mond számunkra bármit is, de ha arcot társítunk a névhez, rögtön ismerős lesz, ugyanis szinte biztos, hogy láttuk már valahol. Láthattuk például a Rettenthetetlenben, a Trójában, a Harry Potter-filmekben, A holnap határában, a 28 nappal későbben, és még egy halom másik filmben, amit hosszú lenne felsorolni, olyan erős filmográfia áll az idős színész mögött, de az izgalmas főszerepeit a McDonagh tesóknak köszönheti, akiknek hála bebizonyította, hogy nem csak mellékszerepekben tud zseniálisat alakítani.

Viszont van neki egy fia, bizonyos Domhnall Gleeson, aki akkor kezdte el bontogatni szárnyait, amikor a McDonagh tesók színre léptek és elkezdték elhalmozni az apját főszerepekkel. Domhnall legelső szerepe egy apró, jelentéktelen epizódszerep volt a Six Shooterben. Aztán szerepelt a Kálváriában is, sőt, a Harry Potter filmekben is feltűnt, akárcsak az apja. Viszont az utóbbi években az egyik legfigyelemreméltóbb tehetséggé lépett elő, láthattuk az Időről időre és a Frank főszerepében, tavaly az Oscarra jelölt Brooklynban és a legjobb film Oscarját megcsípő A visszatérőben is elcsíphettük, és a fantasztikus Ex Machinában is emlékezetesett alakított. Sőt, a Csillagok háborúja hetedik részében, Az ébredő erőben az egész világ megismerhette Hux, a Galaktikus Birodalom félelmetes tábornokaként egy emlékezetes beszéddel, és a folytatásokban is találkozni fogunk vele. Ráadásul az egyik legrangosabb színházi elismerésre, a Tony-ra is jelölték Az Inishmore-i hadnagy című darabban nyújtott alakításért, a színdarabot Martin McDonagh írta. Teljesen összeérnek a szálak a McDonagh és a Gleeson klán tagjai közt, keresztbe és kasul, egészen vicces módon.

KÁLVÁRIA - CINEMAX: Csütörtök (Május 19.) 20:00