Tudtad, hogy nem tudtad? - Batman Superman ellen - Az igazság hajnala

Ki hogyan gyúrta ki magát, hová megy a pisi és mi lesz a denevérruhával a forgatás után, és ezernél kicsit kevesebb érdekesség az eddigi legnagyobb volumenű szuperhősfilmről.

Amikor Ben Affleck megkérdezte a Denevérembert előzőleg alakító Christian Bale-t, hogy milyen tanácsot adna neki Batman eljátszásához, Bale, aki korábban maga mondott le a szerepről, amit aztán később állítólag megbánt, csak annyit mondott: „Bizonyosodj meg róla, hogy tudsz majd pisilni abban a ruhában”. A két színész véletlenül futott össze egy jelmezboltban: mindketten Batman jelmezt vásároltak a gyereküknek. 
A film ötletét először 2001 augusztusában vetette fel Andrew Kevin Walker producer, aki Wolfgang Petersent kérte volna fel a rendezésre és Akiva Goldsmant a forgatókönyv megírására. Goldman forgatókönyve szerint Joker megöli Bruce Wayne menyasszonyát, aki ezért bosszúhadjáratot indít, amit viszont Superman akar megállítani, és így kerül összetűzésbe a két hős. A filmet hamar jegelték, de a Goldsman által írt Legenda vagyok nyitójelenetében egy kamu poszter látható belőle, amin keveredik Superman címerpajzsa és a denevér jelvény. 

Ben Affleck egészen meglepődött, amikor felkérték Batman szerepére, és először hajlott rá, hogy nemet mondjon, de végül a rendező, Zack Snyder beszélte rá egy személyes találkozón, ahol látványterveket is átnéztek. A következő lépésben a Warner Bros. emberei arra figyelmeztették a színészt, hogy a rajongók reakciói elég bántóak lehetnek, és megkérték Afflecket, hogy a szerepvállalásáról szóló bejelentés után pár napig be se kapcsolja a számítógépét. Ő természetesen nem hallgatott rájuk, és lecsekkolta az egyik oldalon a kommenteket. Az első így szólt: Affleck mint Batman? NEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!! Ezután rögtön kikapcsolta a gépet. 

A film kedvéért mindkét színész iszonyú mennyiségű izmot pakolt magára. Henry Cavill kétszer annyi extra testtömeget szedett fel, mint az előző Superman filmhez, a 2013-as Az acélemberhez, mivel az elmúlt évek során alig adott le valamit a korábban felszedett izomzatból, és erre tudtak még pakolni – annyit, hogy Cavill egy ponton elérte a kerek 100 kilogramm súlyt. Ben Affleck már aznap edzeni kezdett, hogy megtudta, hogy megkapta Batman szerepét, de ő „csak” 9 kiló extra izmot ért el, a testzsír százalékának aránya viszont 8 százalékra csökkent. 

Még a forgatás előtt kérdezte meg egy riporter Gal Gadot-t, hogy miként tehet szert olyan mellekre, mint amik az eredeti képregényben szerepeltek. A színésznő így tért ki a kérdés elől: „Wonder Woman egy amazon, és a történeti feljegyzések szerint az amazonoknak csak egy keblük volt, vagyis ha vissza akarnék nyúlni a forrásokhoz, az elég problémás lenne." 

Ben Affleck élelmes és szentimentális lévén rákérdezett, hogy a forgatás végén megtarthatja-e a Denevérember jelmezt. A producerek azt válaszolták, hogy persze, semmi probléma, de az 100.000 dollárba kerül neki – mentségükre legyen mondva, itt is felhasználtak egy korábbi jelmezt, szóval tényleg szükség lehet rá. Affleck erre gyorsan meggondolta magát, mondván, elég lesz néhány fotó is a ruhában. Persze lesz még alkalma felvenni vagy ezt, vagy egy továbbfejlesztett ruhát, mert feltűnik még Batmanként az Öngyilkos osztagban, a The Justice League első és második részében és nagy valószínűséggel két saját Batman-filmben. 

Jeffrey Dean Morgan neve is felmerült, amikor új színészt kerestek Bruce Wayne/Batman szerepére, de végül Thomas Wayne lett belőle, Bruce Wayne apja, akit a film elején meg is ölnek – már sokadszorra a Batman filmek univerzumában. Morgant egyébként Neeganként láthatjuk a The Walking Dead aktuális évadában. Persze több más színész neve is felmerült a különböző karakterek életre keltésére, de a legmeglepőbb Tom Hanks, akivel Lex Luthort akarták eljátszatni a Felhőatlaszban nyújtott, önmagához képest valóban újszerű alakítása után. Ez utóbbi szerep végül Jesse Eisenbergnek jutott – a filmet látva kérdés, hogy ez jó döntés volt-e -, de a Warner Bros részéről szóba került Matt Damon, Bradley Cooper, Joaquin Phoenix, Adam Driver és Jean Dujardin is Lex Luthorként. 

Ben Affleck már korábban is volt szuperhős, Matt Murdock, vagyis Daredevil szerepében a 2003-as Daredevil – Fenegyerekben, ami nem maradt meg filmtörténeti klasszikusként, sőt. Akárcsak Batman, Daredevil is értett a harcművészetekhez, és egy családtagja meggyilkolása vette rá, hogy a bűnözés ellen harcoljon.

Ez a tizedik film, amelyben Batmant láthatjuk 1943 óta, de 3D-ben most először tűnik fel, Supermant viszont 1939 óta már 16 alkalommal keltették éltre, és ő már volt három dimenziós is. 

Batmant immár harmadik alkalommal alakítja egy Oscar-díjas színész. Ben Affleck Good Will Hunting (1997) eredeti forgatókönyvével és Az Argo-akcióval (2012) nyert már, Christian Bale legjobb mellékszereplőként nyert a The Fighter - A harcosban (2010), George Clooney pedig ugyanebben a kategóriában kapott szobrot a Syrianáért, illetve producerként szintén az Argóért Affleck-kel együtt. 

Érdekes módon annak idején felajánlották az előzményfilm, a 2013-as Az acélember rendezését – nem a főszerepét - Ben Afflecknek, aki udvariasan nemet mondott, arra hivatkozva, hogy nincsen elég tapasztalata a számítógépes trükkök és vizuális effektusok terén. Később ezt nyilatkozta: „Azt a leckét tanultam meg, hogy ne a költségvetése alapján nézzek egy filmre vagy az alapján, hogy mennyit költenek benne az effektusokra, vagy hol forgatják, hanem azt kell figyelni, hogy milyen a történet.” Vagyis megbánta a döntést. 

Michael Wilkinson az új Batman-ruhát csakis textilből készítette, azt sugallva, hogy a Denevérember erejét ezúttal nem a kütyük adják, hanem robusztus fizikai alkata és harcművészi képzettsége – mondjuk kap is rendesen Supermantől. 

Ben Affleck 18 hónappal idősebb, mint Christian Bale, bár itt kicsit még idősebbre vették pár szürke tinccsel, és ezzel hivatalosan is ez az első alkalom, hogy az, aki Batmant játssza, idősebb, mint az elődje. Amikor Val Kilmer 8 évvel fiatalabban vette át a stafétát Michael Keatontól, tőle pedig George Clooney vette át a szerepet, aki 18 hónappal fiatalabb nála, míg Bale 13 évvel korábban született, mint Clooney.