„Veszprém – Európa kulturális fővárosa, 2023” felvezető program: Auer Fesztivál 2019

A fesztivál célja, hogy a világhírű hegedűművész, karmester, az orosz hegedűiskola megalapítója, Auer Lipót (1845–1930) szülővárosába, Veszprémbe hozza azokat a magyar és külföldi világhírű művészeket, akik a klasszikus zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel rendszeresen.

Az elmúlt négy fesztivál vendégei voltak többek között: Gidon Kremer, Mischa Maisky, Vadim Repin, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Baráti Kristóf, Frankl Péter, Kelemen Barnabás, Borodin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Kodály Kvartett, Keller Kvartett, Ránki Dezső, Balázs János.


A fesztivál rezidens zenekara hagyományosan a rendező Mendelssohn Kamarazenekar. A világhírű művészek mellett – Auer örökségének megfelelően – a fiatalabb generáció képviselői is helyet kapnak a meghívottak között, ide értve a Zeneakadémián megrendezett Weiner Kamarazenei Verseny és a Bartók Világverseny díjnyerteseinek bemutatkozását.

Az Auer fesztivál kiemelt feladata, hogy ne csak „importálja” a fellépőket, hanem hidat is képezzen a Veszprémben meglévő pezsgő zenei és kulturális élettel, az itt élő művészekkel és a zenét tanuló fiatalokkal.  A koncertek több helyszínen látogathatók Veszprémben: a Megyeháza Szent István-termében, a Szent Imre Piarista templomban és a „Hangvillában”. 

Az idei fesztivál díszvendége, a világhíres orosz hegedűiskola jeles képviselője: Maxim Vengerov, de itt lesz a Deutsche Gramophone egyik legújabb sztárja, az izraeli Avi Avital mandolinművész, valamint Terje Tønnesen, a Norvég Kamarazenekar vezetője, ők mindannyian a Mendelssohn Kamarazenekar élén állnak színpadra. Veszprémbe érkezik a lipcsei Tamás templom kórusából alakult Amarcord Ensemble, fellép az Auer trió, hallhatjuk Borbély Mihály Balkán Projektjét, valamint Fülei Balázst. A legfiatalabb generációt a Korossy Quartet, Langer Ágnes és a veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar képviseli.

További információk és jegyvásárlás