Willis bácsi adja a bankot – Marauders előzetes

Kicsit sem gyanús, hogy alig egy hónappal a film premierje előtt jelenik meg az első előzetes Bruce Willis új, bankrablós mozijához, amelyben maszkos alakok fosztogatják a pénzintézeteket, de nem feltétlenül anyagi okokból. Lehet, hogy a készítők előre lemondtak az alkotásról?

2016. július 1-re van kiírva a Marauders – durva fordításban, a Fosztogatók – amerikai premierje, de csak most jött ki a film első előzetese, aminek normális esetben már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna jelennie, optimális esetben egy ún. teaser trailerrel felvezetve.

Ez az aprócska tény, és az, hogy a mozis és a VOD, vagyis digitális kölcsönzés premierje egybeesik, azt sugallja, hogy a Marauderstől maguk a készítők sem várnak túl sokat, maximum másfél órányi izgalmas anyag piacra dobását, de ne szaladjunk ennyire előre.

Egy Bruce Willis-film mégiscsak egy Bruce Willis-film, tehát bármi lehet abból, ha kedvenc akcióhősünk kissé szokatlan módon egy bankigazgatót alakít, és azt mondja: „Nem mindenkinek kell pisztoly ahhoz, hogy megkapja, amit akar!” A kanadai rendező, Steven C. Miller munkája sokban hasonlít Michael Mann klasszikusához, a Szemtől szembenhez, hiszen itt is vérprofi, állig felfegyverzett és a véres erőszaktól sem visszariadó rablók pakolják ki villámgyorsan bankok egész sorát, és a jelek arra utalnak, hogy belső ember segíti őket. Az FBI egy Hubert nevű főbankárra gyanakszik, akinek a szeme sem áll jól – ő Willis -, és az is lassan kiderül, hogy a bűnözők nemcsak a pénzre mennek, hanem személyes indítékaik is lehetnek.

Különös módon a stáblistán elsőként az a Christopher Meloni áll – tehát ő az abszolút főszereplő –, aki az ügyben nyomozó FBI ügynököt alakítja, és aki olyannyira nem nagy név, hogy rá kellett gugliznunk, hogy egyáltalán kiről is van szó. A hivatalos stáblistán az őszes szakállú Willis csak a második helyen áll, ami arra utal, hogy tényleg negatív főhős lehet. Mellettük az ex-pankrátor Dave Bautista (A Galaxis őrzői, 007 Spectre - A Fantom visszatér) és Adrian Grenier (Törtetők) kapott fontos szerepet, mint rendőrök, Bautista pedig újra péppé verhet valakit a Spectre Mr. Hinx-e után.

A látottak alapján a film biztosan izgalmas lesz, a kérdés inkább az, hogy a bankrablós részek dominálnak majd vagy a nyomozók és a bankárok közötti macska-egér játék, illetve az, hogy tényleg egy tucatfilmről van-e szó, amiben a szakmából lassan kiöregedő Bruce Willis csak a pénzért vállalt szerepet. Ami azt illeti, „Bruno” az elmúlt pár hónapban három B-kategóriás, sehol sem jegyzett filmben – Vice, Extraction és Precious Cargo – is szerepelt, így van rá esély, hogy lassan elveszítjük a mozi egyik nagy legendáját.