10 dolog, amit nem tudtál a Fekete Párduc legnagyobb felfedezettjéről

Alig mutatták be a Fekete Párducot, de máris dönti a rekordokat, és mindenki erről a filmről beszél. Bár a főszereplő egy fekete szuperhős, és játszik benne az Oscar-díjas Lupita Nyong'o is, a nézők nagy kedvence mégis egy eddig alig ismert huszonéves lány, aki a Fekete Párduc húgát játssza.

1. A Fekete Párduc egyik legmenőbb figurája Shuri, aki papíron még a Vasembernél is nagyobb mérnökzseni. Wakanda 16 éves hercegnője tervezte a bátyja golyóálló páncélját és még sok más high-tech kütyüt. Őt játssza a 24 éves Letitia Wright.

Forrás: Marvel Entertainment

 

2. Az 1993-as születésű Wright az egyik legfiatalabb Bosszúállók-színész.

3. Letitia Wright a dél-amerikai Guyanában született, és tanító édesanyjával hétéves korában emigrált Londonba.

4. A 2006-os Betűevő című film után döntötte el, hogy színész szeretne lenni. A film egy tehetséges 11 éves fekete lányról szól, aki különféle helyesírási versenyeken indul, és végül bejut az országos döntőbe. “Nem egy híres film, de nagy hatással volt rám, hogy valaki, aki olyan mint én, valami pozitívat tehet” - nyilatkozta a színésznő. Akkor még nem sejthette, hogy Angela Bassett, aki a film főszereplőjének édesanyját játssza, a Fekete Párducban majd az ő anyját alakítja.

5. A londoni Identity School of Actingban tanulta a szakmát, ahol többek között A Star Wars: Az utolsó Jedikből ismert John Boyega is végzett. Az iskolát 2003-ban alapította egy fekete színész-producer, Femi Oguns, akinek elege lett abból, hogy mindenki csak panaszkodik amiatt, hogy kevés a filmekben a színes bőrű színész, és mindent fehérek játszanak el.

6. Wrightot hamarosan újra láthatjuk az idén áprilisban mozikba kerülő Bosszúállók-filmben, de egyelőre nem tudni, hogy műszaki témában összedugják-e a fejüket a Vasemberrel.

Fotó: John Phillips / Stringer / Getty Images

 

7. Emellett játszik Stephen Spielberg új, saját rendezésű sci-fijében, ami a virtuális valóság kérdéskörét feszegeti egy látványos akciófilmben. A Ready Player One 2044-ben játszódik, és a főszereplője egy 18 éves srác, aki gyakorlatilag az egész életét egy VR-játékban töltötte, miközben a valóság már nem sok jóval és széppel kecsegteti az ifjúságot.

8. Wright fontos szerepet játszik a Fekete tükör című sci-fi sorozat legújabb évadának egyik legbetegebb részében, a Fekete Múzeumban is.

9. A Fekete Párduc forgatási szüneteiben néha freestyle rappel oldották a hangulatot a színészek, és Lupita Nyong'o szerint a legjobban egyértelműen Letitia Wrightnak ment a szövegelés. Ezt ez a rövid videó bizonyítja.

Fotó: Tim P. Whitby / Stringer / Getty Images

 

10. Az Ez a fiúk sorsának rendezője szerint Wright elképesztő tehetség. Amikor Michael Caton-Jones beválogatta a 16 éves Leonardo DiCapriót a filmjébe, hogy eljátssza Robert De Niro terrorban tartott mostohagyerekét, őszintén meg volt róla győződve, hogy a fiatal színész született tehetség. Ugyanezt érezte, mikor megtalálta Letitia Wrightot, akit annak ellenére válogatott be az Urban Hymn című filmjébe, hogy a főszerepet nem is fekete színésznek szánta. “Leonardo óta nem éreztem így színésszel - nyilatkozta a rendező. - Az ösztöneim azt súgják, hogy akkora sztár lehet belőle, amekkora csak lenni szeretne. A kamera imádja, és nagyon őszintén jönnek belőle az érzelmek.”  

Forrás: Buzzfeed