15 érdekesség a szülinapos Jim Carrey-ről

Nincs még egy olyan komikus, mint Carrey, aki a kilencvenes években új stílust teremtett, és azóta is szállítja a meglepetéseket. A színész ma lett 57 éves, és miután az utóbbi években egyre érdekesebb dolgokkal állt nyilvánosság elé, összeszedtünk róla pár érdekességet.

1. Jim Carrey már gyerekkorában is egyfolytában szerepelt, az általános iskolában kiharcolta magának, hogy minden tanítási nap után egy kis stand-up előadással szórakoztathassa az osztálytársakat. Persze csak akkor, ha napközben tűrtőzteti magát.

 

 

2. Még gyerek volt, amikor a könyvelőként dolgozó édesapját kirúgták, és emiatt el kellett hagyniuk kényelmes kertvárosi otthonukat. Az egész család egy közeli gyárban vállalt őrző-védő és portási munkát, Carrey emiatt 15 évesen otthagyta az iskolát, és egy darabig egy Volkswagen kisbuszban éltek.

 

3. Később torontói stand-up klubokban próbálgatta a tehetségét, de a kezdetek kezdetén egyáltalán nem vették jól a poénjait. Ez kicsit elbizonytalanította, de nem adta fel, és egy idő után felfigyelt rá egy híres komikus, Rodney Dangerfield, és egy évre leszerződtette maga mellé. Ez adta meg neki aztán a bátorságot, hogy Los Angeles-be költözzön.

 

4. Végül a kilencvenes évek elején az Ace Venturával robbant be a köztudatba, és erre gyorsan rálicitált a Dumb és Dumberrel. Így az 1996-os Kábelbarátért rekordfizetést, húszmillió dollárt kapott, ezzel ő lett az első színész, aki elérte ezt az álomhatárt. Négy évvel később Julia Roberts lett az első színésznő, aki beérte az Erin Brockovich - Zűrös természettel.

 

 

5. Nagyjából ebben az időben rendszeresen írt levelet az épp börtönbüntetését töltő híres rappernek, Tupacnek, hogy jobb kedvre derítse. Tupac maga is szerepelt pár filmben, de a kedvenc komikusa állítólag Carrey volt.



6. A kilencvenes évek végére kiderült, hogy Carrey nemcsak szórakoztató grimaszolásra képes, a Truman show-ért Golden Globe-ot kapott, de Oscarra még csak nem is jelölték. Ugyanez ismétlődött meg az Ember a Holdon című filmmel, amiben a híres komikust, Andy Kaufmant alakította. Pedig Carrey olyannyira elveszett a szerepben, hogy a forgatás alatt egy pillanatig se esett ki belőle. Kaufman ráadásul arról volt híres, hogy irtóra zavarba tudott hozni embereket, így a forgatást is pokollá tette a stábtagok, de különösen a rendező, Milos Forman számára. Kísérteties egyezés, hogy Carrey ugyanazon a napon született, mint Kaufman. Az Ember a Holdon bemutatója idején végül nem is hozták nyilvánosságra a werkfilmet, mert rossz fényt vetett volna Carrey-re. Tavaly viszont egy dokumentumfilm dolgozta fel a történteket, amivel Carrey bejárta a világ filmfesztiváljait, és végül a Netflix csapott le rá.

 

 

7. Csak 2004-ben lett amerikai állampolgár, de mellette kanadai állampolgárságát is megtartotta.



8. Újabban nem mindig lehet róla eldönteni, hogy vajon jól van, vagy kicsit megőrült. A 2009-es Szeretlek, Phillip Morris után nem is készült a főszereplésével jelentős mozifilm, hacsak a Dumb és Dumber folytatását nem soroljuk ide. Viszont ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy visszavonult volna.

 

9. 2011 körül kezdett el festeni, mivel úgy érezte, hogy kell egy kis szín az életébe. Az erről szóló rövid portréfilm tavaly fénysebességgel terjedt az interneten, és többek között arról beszél benne, hogy annyira magával ragadta az alkotás láza, hogy a háza tele van képekkel. Néha bútornak használja őket, vagy rajtuk eszik, de mióta megtanulta elengedni őket, el is ad belőlük, viszont csak olyanoknak, akiken látja, hogy őszintén értékelik.

 

 

10. A festés mellett rajzol, szobrászkodik és karikatúrákat gyárt politikusokról, amiket a Twitterén publikál rendszeresen. Ezekből tavaly év végén egy kiállítása is nyílt egy Los Angeles-i galériában. Egy interjúban elmesélte, hogy már egészen fiatal korában rengeteg karikatúrát készített, többek között az egyik tanáráról, aki el is kobozta a műveit. Aztán amikor Carrey híres lett, visszaküldte őket neki. “Eltette őket, mert érezte, hogy ebből még kisülhet valami” - mesélte erről Carrey.

 

11. Carrey megrögzött oltásellenes, annak ellenére, hogy az oltások káros hatásaival riogató Andrew Wakefield állításait már rég megcáfolták. Sokan kritizálták amiatt, hogy egy vállalhatatlan ügy szolgálatába állítja a hírnevét, miközben az oltásellenes mozgalom erősödésével olyan súlyos szövődményekkel járó gyerekbetegségek ütötték fel újra a fejüket, amikről azt hitték, hogy már rég megszabadultunk tőlük.

 

12. Nemrég újra összeállt Michel Gondry-val, akivel az Egy makulátlan elme örök ragyogását készítették, csak ezúttal egy tévésorozatot forgattak. A Most nevess!-ben egy olyan közkedvelt sztárt játszik, akinek a színfalak mögött épp összeomlik az élete. Ezért a szerepért is jelölték Golden Globe-ra, de a díjat végül Michael Douglas vitte el az orra elől.

 

 

13. Emellett alkotóként és producerként jegyez egy másik tévésorozatot, a Szénné égek idefent-et. Ez a hetvenes években, a stand-up hőskorában játszódik, és sokat merít Carrey saját tapasztalataiból.

 

14. “Ha valaki hiteles, akkor mindig azt kockáztatja, hogy bolondnak nézik, vagy azt hiszik, hogy idegösszeroppanása van - reagált egy interjúban arra, hogy az utóbbi időben gyakran firtatják az elmeállapotát. - Erről szó sincsen. Soha sem voltam olyan nyugodt, mint most. Én vagyok a hurrikán szeme, és van ez a hatalmas erő, ami folyamatosan körbevesz, és ez nagyszerű. Az emberek gyakran összetévesztik a szabadságot és a felszabadultságot az őrülettel.”

 

15. Nemsokára a kilencvenes évek Sega-játéka, a Sonic the Hedgehog mozifilmváltozatában tér vissza a mozikba, de emellett egy másik nagy dobásra is készül. Évek óta dolgozik egy könyvön, amiről azt állítja, hogy szépirodalmi mű lesz, de olyasmi, amihez hasonlót még nem látott a világ. A megjelenést már egy évvel ezelőttre ígérte, úgyhogy már nagyon izgulunk, és reméljük, hogy hamarosan sokkal okosabbak leszünk. Hat évvel ezelőtt, már nagypapaként kiadott egy filozofikus gyerekkönyvet, ami egy kis hullámról szólt, aki megérti a helyét a világban.



Forrás: IMDb, port.hu, W magazine

Borítókép: Jim Carrey a 2019-es Golden Globe díjátadón; Jim Leon Bennett/WireImage