Ahová lépek, szörny terem - 10 érdekesség

Tudtad, hogy Kevin Bacon nem bízott a film sikerében, sőt: emiatt egyszer pánikroham is tört rá a nyílt utcán? Íme tíz érdekesség a kultuszfilmről!

1. S.S. Wilson forgatókönyvíró (Rövidzárlat 1-2., Vadiúj Vadnyugat) a kaliforniai sivatagban a katonaságnak dolgozott, amikor beugrott a történet alapötlete. Egy sziklán pihengetett, és elképzelte, mi lenne, ha valami előtörne a föld alól, és leráncigálná onnan.

2. A film eredetileg R (azaz "17 éven aluliaknak nagykorú felügyelete mellett ajánlott") besorolást kapott volna, de nem a vér és az erőszakos jelenetek miatt, az amerikai korhatár bizottság ezekre nem túl érzékeny. Hanem a nyelvezett miatt: túl sokszor hangzott el az odakint csak "F-word"-nek emlegetett fuck szócska. Végül szelídítettek a szövegen, és mindössze kettőt hagytak benne, bár akkor is a kifejezés finomabb változatát használták.

3. Kevin Bacon nem bízott a film sikerében. Egy, a The Telegraphnak adott interjúban mesélte, hogy egy nap az utcán sétálva pánikroham tört rá, és a járdára rogyott. "Összerogytam, a járdára zuhantam, és ezt üvöltöttem a terhes feleségemnek: Nem tudom elhinni, hogy földalatti férgekről csinálok filmet!" És a mozibemutató után ugyan nem lett nagy siker, de amint megjelent VHS-en, a Tremors lassacskán igazi kultuszfilmmé vált. Bacon is jó érzéssel emlékszik már vissza mint karrierje legmókásabb forgatási élményére.

4. A szörnyetegeket graboidoknak nevezik, még latin rendszertani nevük is van:  Caederus americana.

5. A graboidok életciklusa nem egyszerű: a homokférgekből három, két lábon járó lény kel ki, a Sikoltók, majd azokból azok repülő változata, ami a hátsójából lángot ereget. Ezek tojják végül a graboid tojásokat.

6. A film végi csókjelenet Kevin Bacon és Finn Carter között a tesztvetítések nézőinek köszönhető. Az eredeti befejezés ugyanis az lett volna, hogy Bacon és Fred Ward karakterei egyszerűen elhajtanak a naplementébe, de a közönség elégedetlen volt ezzel, lezáratlan tartották a Valentine McKee (Bacon) és Rhonda (Carter) közötti érlelődő, kimondatlan románcot.

7. Michael Gross a 80-as évek népszerű sitcomjának, a Családi kötelékeknek volt főszereplője (Michael J. Fox is itt lett népszerű, közben forgatta a Vissza a jövőbe első két részét), majd egy nappal a sorozat utolsó epizódja után kezdődtek az Ahová lépek, szörny terem felvételei. És bár rengeteg munkája van, főleg sorozatokban epizódszereplő, a ZS-kategóriás folytatásokat nagyjából már csak ő tartja életben. 

8. Eltartott egy ideig, míg a graboidok elnyerték ma ismert kinézetüket. Tom Woodruff, Jr. és Alec Gillis eleinte teknős-szerű nyakat terveztek nekik, de ettől a lény leginkább egy óriási, randa péniszre hasonlított. Gale Anne Hurd, a film producere mesélte, hogy mikor átküldték neki a lény tervét, az irodájában dolgozó nők köréje gyűltek és jókat kuncogtak a rajzon.

9. Brent Maddock, az egyik forgatókönyvíró, miközben papírra vetette a történetet, a Michael Gross által játszott karaktert úgy képzelte el, hogy Chuck Norris alakítja, feleségét pedig Linda Hamilton.

10. Az elmúlt 30 évben a Tremors szerény kis franchise-zá terebélyesedett: hat, a harmadiktól erősen ZS-kategóriássá váló film, egy egyetlen évados tévésorozat, néhány videojáték.  Két éve tervezgettek egy új sorozatot is, méghozzá Kevin Baconnel, és noha a pilot epizódot leforgatták, végül nem rendelték be az évadot.

(Forrás: imdb, ifc.com)