8 csobbanós film, ami segít átvészelni a kánikulát

A hetvenes évektől egészen 2017-ig szemezgettünk a vízközelben játszódó filmek között, és jópár klasszikust előástunk, hogy legalább fejben nyaralhassunk egyet, amíg tart az afrikai hőség. Emellett természetesen a megfelelő hidratálásról se feledkezzünk meg!

Holtpont

A nyolcvanas évek egyik akcióremekében Keanu Reeves FBI-ügynökként épül be egy csapat szörfös közé, akik a gyanú szerint Patrick Swayze vezetésével kiraboltak egy bankot. A film kedvéért mindkét színész megtanult szörfözni, és Swayze sok jelenetben nem is engedte, hogy dublőr szerepeljen helyette, így négy bordáját törte a forgatáson. A filmet egyébként nem más rendezte, mint Kathryn Bigelow, aki A bombák földjén című iraki háborús drámáért a filmtörténetben először nyert nőként rendezői Oscart 2010-ben.

Mamma Mia

Nyár, tengerpart, Görögország, ABBA, Meryl Streep, Pierce Brosnan, esküvő, tánc, ének. Ennél több hívószó nem is kell, hogy meggyőzze a film célközönségét: ezt a filmet látni kell, nem is egyszer.

A kék lagúna

A 80-as évek egyik ikonikus filmjét ma valószínűleg le se engednék forgatni, és még a maga korában is botrány keveredett abból, hogy Brooke Shields 14 évesen egy lakatlan szigeten meztelenkedett benne. Később bíróság előtt kellett tanúskodnia arról, hogy testdublőrrel vették fel a kényesebb jeleneteket. A fiatal szőke szerelmespárról szóló különös hangulatú film nagy erénye a csodálatos természeti környezet, amit olyan jól sikerült rögzíteni, hogy egy hüllőkutató (herpetológus) a filmet látva fedezett fel egy addig ismeretlen iguánafajt.

A vörös teknős

Hasonló történetet mond el a híres japán Ghibli stúdió animációs filmje, aminek nagy részét a kecskeméti rajzfilmstúdióban rajzolták. A művészfilmes vonalat képviselő felnőttmesét idén Oscarra is jelölték, és egy férfi szenved hajótörést benne, hogy a természet erőivel hol küzdve, hol barátkozva különös kapcsolatot építsen ki egy vörös teknőssel egy lakatlan szigeten.

Titanic

Minden idők legromantikusabb filmje, amit óriási költségvetésből forgattak minden idők egyik legnagyobb és leghíresebb hajószerencsétlenségéről. Bár korábban a Gilbert Grape-ben, az Egy kosaras naplójában vagy az Ez a fiúk sorsában is nagyot alakított, Leonardo DiCaprio számára ez a film hozta meg az igazi népszerűséget, és Kate Winslettel ők lettek az ügyeletes álompár. Ez a film nemcsak egy luxus hajóútra visz minket, hanem egyenesen az Atlanti-óceán jégtáblái közé.

A cápa

“Ha most megnyitjuk a strandot a nyaralók előtt, az olyan, mintha meghívnánk a cápát ebédre” - festi az ördögöt a falra a rendőrfőnök a filmben, és nem hiába. A vízből kikandikáló cápauszony és a hátborzongató zene mindenkinek beleégett a tudatába, aki akár csak egyszer is látta Steven Spielberg 75-ös klasszikusát. Ilyenkor a legjobb újranézni, legalább örülhetünk, hogy cápáktól hemzsegő strand helyett vizet csak pohárban és a kádban látunk.

A tenger vadjai

Paul Walker neve összeforrt a Halálos iramban filmekkel, pedig nemcsak száguldó autókban, de víz alatt, jetskin és motorcsónakon is kemény akciófilmes tempót diktált, ha arról volt szó. A tenger vadjaiban egy kincsvadász szerelmespárt játszik Jessica Albával, akik véletlenül egy nagy adag kábítószert találnak, amire az eredeti gazdája is igényt tart. A film nagy előnye, hogy Paul Walker a tekintélyes részét póló nélkül, Jessica Alba pedig bikiniben tölti.

A Karib-tenger kalózai

Miután nyár elején bemutatták a sorozat ötödik részét, akár alvás helyett egy forró éjszakai kalózmaratont is rendezhetünk, és végignézhetjük egy szuszra mindegyiket egy doboz fagyi mellett. Ha fogékonyak vagyunk a bulvársztorikra, akkor Jack Sparrow álarca mögött megpróbálhatjuk megfigyelni Johny Depp magánéleti mélyrepülésének jeleit.