9 dolog amit nem tudtál a Rozsomákról, akit Farkasnak hívnak

Ő az X-Men csapat legjobbja, és részben neki köszönhető, hogy újra menők lettek a szuperhősfilmek. Márciusban búcsúzunk tőle, pedig annyi mindent nem tudtunk róla!

A hamarosan a mozikba kerülő Logan - Farkas a hihetetlenül népszerű karakter utolsó állomását jelenti, és az előzeteseket nézve egy újfajta szuperhőst mutat majd meg nekünk. Az öreg Logan viharvert, fáradt és megkopott, de az adamantium karmok még ugyanúgy hasítanak. Összeszedtünk néhány érdekességet az eredeti karakterről!

Majdnem Borz lett belőle

A Rozsomák, akit a magyar forgalmazó csak azért is Farkasnak nevez, csakis azért született meg, hogy a Marvel képregények jobban eladhatók legyenek Kanadában, és eredetileg csakis mellékszereplőnek szánták. Első jelenése a The Incredible Hulk  180. számában volt 1974-ben, de bemutatását hosszú tanakodás előzte meg. Amikor ugyanis a képregények főszerkesztője, Roy Thomas megkérte Len Wein írót, hogy álljon elő egy jellegzetesen kanadai karakterrel, Wein arra jutott, hogy az illetőt az országra jellemző állatról kell megmintázni. Így jött elő a Rozsomák és a Borz, és hezitáltak is egy darabig. Persze Borz néven is futhat egy képregényhős, de sosem lett volna belőle főszereplő!

Karmok helyett kesztyűt hordott

Amikor a Marvel végül a Rozsomák név mellett döntött, nekiláttak a karakter megtervezésének, és ekkor került elő az azóta ikonikussá vált hat adamantium karom. Ahogy azt mindenki nagyon jól tudja, Logan visszahúzza a karmokat, amikor nem harcol vagy nem iszonyú dühös, mint egy macska – amire egyébként az igazi rozsomák nem képes, és amit rendszerint egy klassz hangeffekt kísér. Eredetileg a karmok azonban nem testrészként, hanem kiegészítő fegyverként funkcionáltak. Ha gond volt, felkapta a karmos kesztyűt, azzal ment a hirig, ami több szempontból sem volt praktikus. A kesztyűk elkeverednek, hülyén nézett volna fél párral, és az erőkifejtés is más, ha az egész test áll a fém mögött. Az 1980-as évekig kellett várni, amíg ezt rendbe tették, és állítólag John Romita Sr. rajzoló a felelős a végleges designért. Ő úgy gondolta, a karmok legyenek praktikusak, legyenek „kéznél”, de ha nem kellenek, ne legyenek útban.

Tininek tervezték

Ma már szivart rágó, szőrös és morcos középkorú pasasként ismerjük a Rozsomákot – ráadásul Hugh Jackman képében -, de nem ilyennek képzelték el elsőre. Len Wein annak idején még tinédzsernek álmodta meg a karaktert, akinek viszont sokáig nem is volt látható az arca, így a kora sem derült ki egészen az Uncanny X-Men 98. számáig. Ekkor is csak ezért öregítettek rajta, mert a rajzolónak, Dave Cockrumnak így állt a kezére a figura, de mindenkinek tetszett az új verzió. Cockrum tervezte újra Logan öltözetét is, és ekkor került elő a karakter (ön)gyógyítóképessége. Addig ugyanis csak a kifinomult érzékszervek és a vadállati düh volt adott, ezzel viszont teljes lett a kép. Wein állítólag azt szerette volna, ha Logan egy igazi rozsomák mutációja lett volna emberi képességekkel, de ő mindig is tagadta ezt a híresztelést.

Clint Eastwood volt a példakép

Vagyis tiniből érett pasas lett a Rozsomák, de a végleges arculatot nem más adta meg neki, mint a képregénypápa Frank Miller! 1984-ben Miller egy négyrészes önálló Rozsomák-sorozatot készített, amelyben már a ma is ismert Logan, a magányos harcos, az idők vándora jelenik meg. Az írás és a rajz során Clint Eastwood korai spagetti westernfilmes alakja szolgált mintául – lásd a nagyszerű barkót és a kacsafrizurát. A minisorozat meghatározó nemcsak a karakter kialakításában, de a történetvezetés szempontjából is mind az X-Men kezdetek: Farkas és a Farkas megrendezésekor, és utóbbi esetében James Mangold eleve úgy adta el a figurát a stúdióvezetőknek, mint egy magányos cowboy/szamuráj.

Mindent túlél, de a lefejezés árt neki

Ahogy az köztudott, Logan öngyógyító képességgel rendelkezik, ennél fogva gyakorlatilag halhatatlan. És persze rengeteg dolgot túlélt már. Hogy pár extrém esetet említsünk a képregényekből, a 2007-es Punisher #12-ben Frank Castle ellene fordul, és nemcsak a fél arcát lövi szét egy sörétes puskával, hanem a golyóit is eltalálja – bizony! -, de még egy úthengerrel is átmegy rajta. A 2005-ös Ultimate Wolverine vs. Hulk-ban a zöld óriás konkrétan kettétépte, és mivel a képregényt a szerzője csak 2009-ben fejezte be, Logan sajnálatos módon négy évig „félben” maradt. A Venom #9-ben túlélt egy nukleáris robbanást – ez a momentum filmben is visszaköszönt –, de hősünk mégsem elpusztíthatatlan. Megállítható például úgy, ha levágják a fejét és a fejétől jó távol tartják – ez persze mindenki másnál is remekül beválik. Valószínűleg ő is megfulladhat, hiszen így végzett sajnálatos módon saját fiával, az eszét vesztő Dakennel.

Wolverine

Legyőzte a Mókuslány - és Spock a Star Trekből

A Rozsomákot nagyon kemény fából faragták, de akadt néhány elég valószínűtlen legyőzője. Ilyen volt az az eset, amikor kézitusában fölé kerekedett Squirrel Girl, vagyis a Mókuslány a New Avengers Vol. 2 #15-ben. Az is igaz, hogy Logan valószínűleg nem adott bele a harcba minden apait és anyait, hiszen a jelek szerint tetszett neki Doreen Green. Még az is lehet, hogy a háttérben ők ketten randiztak, mert a párbeszédek ezt sejtetik. A másik, aki könnyedén lenyomta, az Mr. Spock volt a Star Trekből. 1996-ban ugyanis született egy elég valószínűtlen képregény, egy X-Men/Star Trek crossover darab, amiben Spock udvariasan felszólítja a mutáns csapat tagjait, hogy kísérjék az Enterprise biztonsági részlegébe, és Logan nem szereti az ilyesmit. Amikor azonban ráveti magát a higgadt elsőtisztre, az egy gyors vulkáni nyakszorítással könnyedén ártalmatlanná teszi.

18 nyelvet beszél

Szokás egy modortalan vadállatként tekinteni a Rozsomákra, de bizonyos tekintetben nagyon is művelt férfival állunk szemben. Mivel már több mint száz éve jár köztünk, volt ideje kiművelnie magát, és ezen idő alatt összesen 18 nyelvet sajátított el. Az alap az angol mellett a japán és a francia – sokáig élt Japánban és a francia-kanadai Quebecben is, de emellett folyékonyan beszél oroszul kínaiul, spanyolul, arabul, valamint cheyenne és lakota indián nyelven. Beszél még tagalogul – ez a Fülöp-szigetek hivatalos nyelve -, thaiul, vietnamiul, németül, olaszul, portugálul, koraiul, hindi és farszi nyelven. Ami azt illeti, Rozsomáknak olyan fejlettek az agyi funkciói, hogy egyszer így írták le: „olyan, mintha egy olimpiai aranyérmes tornász gyakorlat közben fejben négy számítógépet győzne le sakkban egyszerre.”

Ilyen érzékszervek nincsenek is!

Bár Logan minden képessége elég elképesztő, az érzékszervei a leginkább figyelemreméltóak. A látása olyan jó, hogy még vaksötétben is messzire ellát, a hallása minden emberét messze felülmúlja, de a szaglása az igazi erőssége. Ezért képes az alakváltókat is könnyedén felismerni, hiszen a szaguk ugyanaz marad, legalábbis a képregényekben, hiszen a filmekben Mystique képes megtéveszteni. Azt állítja magáról, hogy még a fény hullámainak szagát is megérzi, pontosabban a fény által generált ózon szagát képes észlelni. A három érzékszervével Logan egy élő hazugságdetektor: az illető szívverésének és izzadtságának figyelésével képes kiszűrni, hogy ki mond igazat, és ki hazudik.

Nem találták elég izgalmasnak

Szóval a Rozsomák a Marvel képregények és moziverzum egyik kedvenc alakja már évtizedek óta, ám nem volt ez mindig így. A Marvel nagyokosai ugyanis még a legelején megszabadultak volna tőle. 1975-ben, ahogy azt korábban is írtuk, Logan inkább csak egy ötlet volt, mint egy igazán kidolgozott karakter, nem volt igazi személyisége, sem háttértörténete. Marveléknál ekkor még nyilván nem látták tisztán a  hogy mennyit lehet kihozni a legkevésbé lényeges alakokból is, és azon gondolkodtak, hogy rendet tesznek a másodlagos, harmadlagos szereplők között és aki nem kell, azt szépen kiírják. Majdnem ez lett a Rozsomák sorsa is, de az író/rajzoló John Byrne szerencsére pont kanadai volt, és pusztán hazaszeretetből megmentette hősünket, amiért áldassék a neve.