A 20 legmegosztóbb film a filmkritikusok szerint

Természetesen Lars von Trier egyik filmje is a listára került, de - kicsit meglepő módon - ott van az Eredet is.

Számos film, illetve művészeti alkotás létezik, ami az embereknek vagy nagyon tetszik, vagy nagyon utálják – középút nincs. Valószínűleg ezek a legértékesebb alkotások, hiszen a befogadóból zsigeri érzéseket váltanak ki, gyűlölik vagy szeretik, és ez lenne a művészet lényege.


Ilyen film lett például az októberben bemutatott Darren Aronofsky-féle anyám!, ami egy pszicho-horror, és jócskán megosztotta a kritikusokat: volt, aki öt pontot adott rá, míg mások egyetlen ponttal értékelték.

A Gizmodo nevű techsite-on a Metacritic adatai - 9516 film 190.000 kritikája és 842 kritikusi értékelése alapján állítottak fel egy sorrendet a legmegosztóbb filmekről. Természetesen az adatok kissé torzulnak az újabb filmek irányába, mivel csak azok a filmek jöhettek számításba, amik több mint 40 értékeléssel rendelkeznek; így a régebbi filmek, filmklasszikusok közül sok van, ami nem kerülhetett bele a merítésbe.
A Metacritic egy olyan weboldal, ami zenei albumok, videojátékok, filmek, TV műsorok és DVD-k értékeléseit gyűjti össze. Ezen értékelések átlagpontszáma adja a Metascore-t. A felhasználóknak is lehetőségük van pontozni a tartalmat egy tízes skálán, ezt a Metacritic külön jeleníti meg a szavazatok átlagának formájában. (wikipedia)


Első helyen végzett Lars von Trier Melankólia című filmje, amely a nem hivatalosan Depresszió-trilógiának elnevezett filmes hármas egyik darabja. Míg az Independent zseniálisnak kiáltotta ki a filmet, addig pl. a The Guardian kritikusa csupán két csillagot adott rá. A Port.hu-n a film 7,5 ponton áll, a pontszám 237 szavazatból jött ki.


Második lett Ridley Scott filmje, A jogász : Mark Kermode, a The Observer vezető kritikusa szerint a második legrosszabb film volt 2013-ban, a Variety szerint viszont ez lett Ridley Scott egyik legjobb filmje. A Port.hu-n az olvasók öt pontra értékelték. A listán szerepel az Eredet című film is, amely nagy közönségsiker volt, és az Empire kritikusa 2010 legjobb filmjének nevezte, ezzel szemben az Independent egy csillaggal „jutalmazta” az alkotást.

Íme a húszas lista: 

1. Melankólia

2. A jogász

3. Sin City

4. Neon Démon

5. Eredet

6. Aljas nyolcas

7. 21 Gramm

8. Ifjúság

9. A felszín alatt

10. Made in Hollywood

11. A Wall Street farkasa

12. A Passió

13. Vadállatok

14. To the Wonder

15. Multik haza!

16. Spring Breakers - Csajok szabadon

17. A nimfomániás - 1. rész

18. mother!

19. Rém hangosan és irtó közel

20. Hogyan rohanj a veszTEDbe

via The Independent