A filmtörténet legaranyosabb nyuszijai

Ha húsvét, akkor nemcsak a tojás, a kereszthalál, a feltámadás, a csibe és a sonka, hanem mindenekelőtt a világ legédesebb élőlényei közé tartozó nyulak ugranak még be a legtöbbünknek. Ünnepeljük hát az idei húsvétot a legcukibb filmes nyuszikkal – összegyűjtöttünk belőlük hetet.

Toppancs (Bambi, 1942)

Bambi, az őzgida fejlődéstörténete a Hófehérke mellett Walt Disney legnagyobb klasszikusa. Az animáció nagymestere munkatársaival hat évig dolgozott rajta, a papír és ceruza segítségével megszülető végeredmény pedig olyan tökéletes lett, hogy a mai munkákkal is felveszi a versenyt. A rajzfilm egyik legédesebb figurája kétségtelenül a lábacskáival folyamatosan topogó nyuszi, Toppancs – aki egyébként nem szerepelt a mozi eredetijéül szolgáló Felix Salten-regényben, hanem eredeti Disney lelemény, és a humorfaktor kedvéért rakták bele a filmbe. Az első verzióban még Bobo nevet viselő nyuszi pedig olyan népszerű lett (ami nem csoda!), hogy még egy aszteroidát is elneveztek róla.

A kockás fülű nyúl (A kockásfülű nyúl, 1974)

A magyar gyerekek több generációjának legnagyobb kedvence a Bambi nyuszija mellett minden bizonnyal a Marék Veronika által írt, Richly Zsolt által rendezett A kockásfülű nyúl címszereplője, aki tulajdonképpen egy igazi szuperhős, hiszen olyan különleges képességgel rendelkezik (hosszú füleit összecsavarva propellerként használja, így repül), amelynek köszönhetően ő az állandó konfliktusmegoldó az animációs sorozat többi karaktere (Kriszta, Menyus, Kistöfi és „Mozdony”) életében. A magyar széria olyan sikeres volt, hogy hazánkon kívül még közel kilencven országban vetítették. Majd 2018-ban, több mint negyven évvel az első évadok után bemutatták a modern, de az eredeti szellemben készült folytatást a legcukibb magyar nyuszival.

Kockas FNy Trailer ST from popfilm on Vimeo.

Husi (Hopp, 2011)

A Hopp című film az eddigi címektől eltérően élőszereplős (is), és szoros köze van a húsvéti ünnepkörhöz, hiszen főhőse, az elragadó nevet viselő Husi nem más, mint a Húsvéti Nyuszi kamaszfia, akinek át kéne vennie apjától annak birodalmát, a húsvéticsokigyárat, neki azonban nem fűlik hozzá a foga, hiszen sokkal jobban szeretne dobolni. Hősünk ezért a Húsvét-szigetekről Hollywoodba szökik, ahol elgázolja egy szülei nyakán élősködő örök kamasz (James Marsden alakításában) – és innentől kezdve semmi sem állja a közös kalandok útját. Habár a Hoppot a kevésbé sikerült Garfield 2-t és a kifejezetten irritáló Alvin és a mókusokat jegyző Tim Hill rendezte, sokkal jobb azoknál, így érdemes vele tenni egy próbát – annál is inkább, mert Marsden karakterének testvérét nem más alakítja, mint mindenki kedvenc Pennyje az Agymenőkből, Kaley Cuoco.

Hógolyó (A kis kedvencek titkos élete, 2016)

A kis kedvencek titkos élete három évvel ezelőtt igencsak betalálta a háziállattartókat, hiszen számos olyan, általuk jól ismert közhelyből csinált viccet, mint az etetőtálját egyetlen határozott mozdulattal félresöprő, majd a hűtőből torkoskodó macska vagy a farát a padlószőnyegen végighúzó kutya. A filmnek emellett volt egy lineáris sztorija is, amelyben a főhős Jack Russell terrier, Max és sintértelep-szökevény új „barátja” elkeveredik az állatvilág alvilágába, ahol egy pszichopata vérnyúl és az általa vezetett banda (köztük egy orrkarikás, szanaszéjjel tetovált disznóval) kezdi el üldözni őket. S hogy a bandavezér nyuszi a szíve mélyén egy tündi-bündi, aranyos kis állat, azt nemcsak bűbájos neve leplezi le, hanem egyebek mellett az is, hogy Hógolyó – aki egyébként az animáció egyik legeltaláltabb figurája volt – a hamarosan érkező második részben már Maxék csapatának teljes jogú tagja.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Nyúl Péter (Nyúl Péter, 2018)

Bár szoros a verseny, talán Nyúl Péter figurája a legbájosabb az összes, listánkon szereplő nyuszi közül. Nem csoda, hiszen Beatrix Potter klasszikus mesekönyveinek csodálatos illusztrációi alapján készült. Igaz, ez a modern Nyúl Péter már igencsak elrugaszkodott az eredeti történetektől. A kortárs Londonba, illetve az angol vidékre helyezett sztori szerint Nyúl Péter testvéreivel együtt serényen fosztogatja a szomszéd veteményeskertjét, ám az új tulajdonos elszánt háborút hirdet ellenük. Igen ám, csakhogy a szóban forgó gazda egyúttal el akarja nyerni a helyi szépség szívét is, aki viszont imádja Nyúl Péteréket, szóval valóban izgalmas kalandok következnek. A bűbájos figurákhoz bónuszként pedig a film olyan vicces, hogy még felnőttként is végig lehet röhögni.

+ 1
Shelley Darlingson (A házinyuszi, 2008)

Listánk első kakukktojása a remek komika, Anna Faris által alakított Playboy nyuszi, akit A házinyuszi sztorija szerint kirúgnak a Playboy villából, mert 27 évesen már kiöregedett a nyusziságból. A tanácstalan lány elvetődik egy főiskolai lányszövetség koleszába, ahol befogadják a butuska, de aranyos és aranyszívű playmate-et. Shelley pedig kezelésbe veszi a slampos fősulis csajokat, és innentől kezdve a film igazi fejlődéstörténetet valósít meg minden karakter szempontjából – és szerencsére nem csak külsőleg. Mivel Anna Farist nem kizárólag (sőt nem elsősorban) fizikai adottságai miatt választották ki a szerepre, hanem színészi tehetsége miatt, A házinyuszi, legyen bármennyire feledhető semmiség, valódi élvezetet nyújt.

Forrás: InterCom

 

+ még 1
A plüssnyuszi (Con Air – A fegyencjárat, 1997)

Voltak olyan boldogabb idők, amikor ha Nicolas Cage bóvlit forgatott, akkor az olyan volt, mint a Con Air, ami igazi guilty pleasure, és abszolút illik rá az „olyan rossz, hogy már jó” kitétel. Nem is csoda, hogy a film az idők során igazi klasszikussá nemesült. Ennek az akcióklasszikusnak pedig az egyik kulcsfigurája az a plüssnyuszi, amit a Cage alakította szabaduló fegyenc kislánya szülinapjára visz haza, akivel akkor fog életében először találkozni. A játékállatka így a szeretet és a szabadság szimbólumává válik egyszerre, és ezt akarják megtiporni a börtönlakókat szállító repülőgépet eltérítő rosszfiúk. A főhős azonban minden erejével védi a plüssnyulat, aminek olyan örökbecsű aranyköpéseket köszönhetünk, mint a „Tedd vissza a nyuszit a dobozba!”, a „Miért nem tudtad szépen visszatenni a nyuszit a dobozba?” és az „Egy rossz mozdulat, és a nyuszinak annyi!” – na meg az alábbi, mára legendássá váló jeleneteket.