A Múmia után mindent elárasztanak a szörnyek

A Tom Cruise főszereplésével készült Múmia bevallottan egy sorozat kezdő darabja, a Universal a Marvelhez hasonlóan össze akarja terelni klasszikus szörnyeit, Frankenstein teremtményétől kezdve a láthatatlan emberig.

A Universal stúdió már a 2014-es Az ismeretlen Drakulával el szerette volna kezdeni a nagy szörnyuniverzumát, de a film bukása miatt inkább átgondolták a terveiket. A két hét múlva érkező, Tom Cruise főszereplésével készült Múmia lesz a Dark Universe nevezetű sorozat első darabja, amiben a sokezer éves, molyette fáslikupac (Sofia Boutella rejtezik alatta) mellett már Dr. Henry Jekyll (Russell Crowe) is megjelenik (és az előzetesek alapján elég valószínű, hogy Mr. Hyde is tiszteletét teszi). 

A Dark Universe átfogó eleme Jekyll titkos szervezete, a Prodigius lesz, ami a nyilvánosságtól távol tartja a szörnyeket és egyéb gonosz erőket, és ha szükséges, el is pusztítja azokat. A következő filmekben felbukkan majd Frankenstein doktor (Javier Bardem), és a Láthatatlan ember is (Johnny Depp élete legjobb szerepében kedvére kiripacskodhatja magát, amiből mi szerencsére semmit nem fogunk látni), a Múmiát pedig  a Frankenstein menyasszonya fogja követni.

 

Forrás: Universal Pictures

 

A Universal 30-as években készült szörnyfilmjei méltán váltak horrorklasszikusokká, a Frankenstein menyasszonya pedig az egyik legjobb közülük. Mai szemmel is látványos, izgalmas és groteszk - és a sok változó színvonalú feldolgozás után sokak számára új lehet, hogy a Boris Karloff játszotta névtelen szörny Mary Shelly regényéhez hűen kezdetben jámbor és barátságos, és csak az emberek elutasító rettegése és gyűlölete után válik vérengző fenevaddá. A remake-et a Szépség és a szörnyeteg és a Mr. Holmes rendezője, Bill Condon dirigálja, Javier Bardem nyilvánvalón főszerepet játszik majd benne, és egyelőre ennyit tudunk.

Egy hangulatos előzetest is összevágtak a régi filmekből, az említetteken kívül feltűnik benne a farkasember, az Operaház Fantomja, Drakula és a Fekete Lagúna szörnye is. Azért kár, hogy modernizálják az egészet, sokkal hangulatosabb lenne, ha mondjuk a borongós viktoriánus-századfordulós korban, vagy a két világháború között ugranának egymásnak a bestiák.