A Trónok harca sztárja azt kéri a rajongóktól, ne vegyenek huskyt!

Fogadjanak inkább örökbe egyet, rengeteg a gazdátlan kutya a menhelyeken.

A Trónok harca sztárja, a Tyriont alakító Peter Dinklage arra kéri a sorozat rajongóit, hogy ne vásároljanak huskyt csak azért, mert ez a fajta hasonlít leginkább a széria rémfarkasára. Inkább fogadjanak örökbe egyet a menhelyeken lévő kutyák közül – írja terjedelmes cikkében a brit The Independent.

A vegetáriánus, állatvédő aktivista sztár szerint ugyanis a Trónok harca sikere óta megugrott a kereslet a „farkas kinézetű” kutyák iránt, amelyek közül a huskyk hasonlítanak a legjobban a széria rémfarkasára, a Starkok legendás címerállatára. Akik ráadásul az első évad óta fizikailag is ott sertepertéltek Sansa, Bran, Havas Jon és többi testvér mellett (bár az első évad forgatásán nem huskykat, hanem northern inuit kutyákat, a szibériai huskyk és a német juhászok keverékéz használta a stáb).

Dinklage szerint sajnos nemcsak az eladott husky kölykök száma nőtt a sorozat hatására, de sajnos a menhelyekre kerülőké is, miután a rajongók rájöttek, hogy nekik mégsem kell kutya. A 48 éves színész szavait sajnos a Blue Cross állategészségügyi szolgálat felmérése is alátámasztja: míg 2011 előtt évente átlagosan 10 husky kötött ki a menhelyeken Nagy-Britanniában, ez a szám a sorozat elindulása óta évi 81-re nőtt.

Forrás: PETA

 

A Trónok harca Tyrionja és a PETA ezért most azt kérte a rajongóktól egy közleményben, hogy tartózkodjanak a huskykat érintő impulzusvásárlásoktól, viszont ha már huskyt akarnak, akkor az impulzusvásárlások miatt a menhelyekre került huskyk közül válasszanak. És egyáltalán: ha jól átgondolták a dolgot, és mindenáron kutyát (vagy más állatot) szeretnének a családba, akkor menhelyről fogadjanak örökbe, mivel a PETA adatai szerint ezeken a helyeken évente 6 millió állatot altatnak el helyhiány miatt.