Az Oscar-díj jövőre már máshogy fog kinézni

Spielbergnek viszont nem sikerült kiszorítania a Netflixet a trófeákért zajló küzdelemből.

Kedden összeült az Oscar-díjakról döntő Filmakadémia felügyeleti bizottsága, és egy közgyűlésen döntöttek azokról a változásokról, amelyek a 92. gálától, azaz a jövő évtől kezdve lépnek érvénybe. Habár a bizottságnak (a rendezői szakosztály vezetőjeként) Steven Spielberg is tagja, nem vett részt az idei tanácskozáson – talán mert tudta, hogy az Akadémia úgysem fog változtatni a nevezési szabályokon.

A direktor azt akarta elérni, hogy a streamelős cégek (elsősorban a Netflix) által gyártott és terjesztett alkotások ne állhassanak versenyben az Oscar díjaiért, mivel azok szerinte csak a mozifilmeknek járnak. Spielbergnek azonban nem sikerült kigolyóznia a Netflixet, így továbbra is érvényben marad az a 2012 óta létező status quo, miszerint a streamelős filmek is nevezhetők, amennyiben az interneten való elérhetővé válásukkal egy időben (vagy közvetlenül előtte) legalább egy hétig folyamatosan, minimum napi három fizetős előadás keretében vetítik őket egy Los Angeles megyei moziban.

Fontos változás történt ugyanakkor az idegen nyelvű filmek kategóriájában – igaz, inkább csak gesztus értékkel: az eddigi elnevezést nemzetközi nagyjátékfilmre módosították, mivel az Akadémiának nem csak amerikai tagjai vannak, és a külföldi tagok miatt pontosabb az új elnevezés.

„A globális filmkészítő közösség miatt az »idegen nyelvű« definíció mára elavulttá vált.

Úgy gondoljuk, a »nemzetközi nagyjátékfilm« név jobban kifejezi ezt a kategóriát” – hangzik az indoklás.

Az egyik idei díjazott, Olivia Colman átveszi a trófeát. A kép illusztráció! Forrás: Kevin Winter / Getty Images

 

A nemzetközi filmek évről évre növekvő számára tekintettel pedig a kategória gyorslistája ezentúl kilenc helyett tíz címből fog állni (a gyorslista – shortlist – az a szűkített lista, amit a nevezett filmek közül választanak ki a tagok – később ezekből a címekből választják ki a végső öt jelölt alkotást). Felzárkóztatják ezenkívül a smink és haj kategóriát is: a jelöltek száma háromról ötre nő, a gyorslista pedig hétről tízre. A 92. Oscar-gálát – amely alkalmával a szóban forgó változások életbe lépnek – 2020. február 9-én rendezik.


(via IndieWire)