Christopher Nolan megfejtette, mitől volt olyan félelmetes Heath Ledger Jokere

Január 22-én volt tíz éve, hogy meghalt Heath Ledger. Az évfordulón Christopher Nolan, a Batman-trilógia rendezője beszélt a színészről, és arról, vajon mitől lett olyan félelmetes Ledger Joker-alakítása.

Heath Ledger 28 éves korában hunyt el, halálát véletlen gyógyszertúladagolás okozta. A tragikus nap előtt álmatlanságban szenvedett, nagyon megviselte őt a Joker-szerep. „A testem kimerült volt, de az agyam nem bírt leállni” – nyilatkozta nem sokkal halála előtt. A 81. Oscar-gálán posztumusz ítélték oda neki a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat alakításáért, Joker szerepéért A sötét lovag című filmben.

Az évfordulón Christopher Nolan, a film rendezője a BBC Radio 1-nek adott interjúban próbálta megfejteni a színész titkát:

Hatalmas büszkeség számomra, hogy valamilyen módon hozzájárultam ehhez a nagyszerű alakításhoz. Rendkívüli személyiség és rendkívüli színész volt.”

A rendező így emlékezett vissza Ledger Joker-alakítására:


„Sok mindent nem beszélt meg velem… utalgatott dolgokra, hogy mit hogyan fog csinálni,amiről beszélgettünk is kicsit. Szerettem volna a közönsége lenni, vagy valamilyen mértékadó azzal kapcsolatban, amit csinált, de többnyire kiszámíthatatlan volt, és azt hiszem, nem akarta felfedni a kártyáit. Fokozatosan mutatta meg nekem a hangokat, és azt, hogy hogyan fog bizonyos dolgokat csinálni, soha nem egyszerre. Láttuk, ahogy fejlődik a jelmezzel, a sminkkel, mindennel együtt.”


Nolan a színész hanghordozását, hangszínét emelte ki játékából:


Kiszámíthatatlan volt, megcsinálta ezt a bizarr, magas hangot. Sok embert láttam azóta, aki utánozni próbálta; sosem tudhattad, hogy épp magas vagy mély hangon szólal majd meg, sosem tudtad, mit fog csinálni, és ez az, ami félelmetes volt benne.”


Azt is tudjuk, hogy az ikonikus vallatós jelenet jórészt igazi volt: Ledger kérte meg Christian Bale-t, aki Batmant alakította, hogy valóban üsse meg őt. Bale egy régi interjúban azt is elmesélte, hogy Heath azt akarta, hogy a jelenet olyan valódinak tűnjön, amennyire csak lehetséges. Folyamatosan noszogatta Bale-t, hogy üsse meg.


Azt mondtam neki »Tudod, egyáltalán nem kell, hogy tényleg megüsselek. Pont olyan jól fog kinézni, ha nem ütlek, csak úgy csinálok.« Ő pedig: »Gyerünk már, gyerünk már, gyerünk már!«” Bale elmondása szerint Ledger össze-vissza csapkodta magát a szűk helyiségben a csempézett falakba, amik meg is repedtek emiatt.

Nem csak Nolan emlékezett meg Ledgerről: Naomi Watts, aki Ledger barátnője volt 2002 és 2004 között, Twitter-oldalára rakott ki egy fotót az elhunyt színészről:

Busy Philipps színésznő, Michelle Williams legjobb barátnője egy szívbe markoló fotót osztott meg Williamsről, aki Heath Ledger jegyese volt, és gyerekük is született, aki már 12 éves.

Busy Philipps (@busyphilipps) által megosztott bejegyzés,

via Digital Spy, NME