Clint Eastwood színészek helyett túlélőkkel forgatta új filmjét a franciaországi terrortámadásról

Clint Eastwood már eddig is több olyan filmen dolgozott, ami valós eseményeken alapult, de következő filmjével még emeli a tétet: valódi túlélőket castingolt a szerepekre.

Eastwood következő filmje, a The 15:17 to Paris a 2015 augusztusában, Párizsban egy vonaton történt terrortámadást dolgozza fel, és a színész-rendező olyan embereket keresett a filmszerepekre, akik ott voltak a támadásnál.

A meghiúsult támadásról egy könyv is készült The 15:17 to Paris: The True Story of a Terrorist, a Train, and Three American Heroes (A 15:17-es Párizs felé: Igaz történet egy terroristáról, egy vonatról és három amerikai hősről) címmel, amely alapjául szolgált Eastwood filmjének - írta meg a Guardian. A színész ezzel a filmmel tovább bővíti azon alkotásainak sorát, ahol az amerikai hősiességet állítja középpontba.

A film a 2015-ös franciaországi vonaton történt támadásról szól, ahol Spencer Stone, Anthony Sadler és Alek Skarlatos, két, szabadságon lévő amerikai katona és barátjuk bátorságán és gyors reagálásán múlt, hogy nem történt halálos tragédia. Az Amszterdamból Párizsba tartó vonaton egy támadó lövöldözni kezdett, és három embert meg is sebesített, miközben leteperték, és megkötözték.


Clint Eastwood nyilatkozott az Entertainment Weeklynek a filmről, és többek között arról, mi vezette őt arra, hogy olyanokkal dolgozzon, akik ott voltak az incidensnél.


„Ez egy tisztelgés a hétköznapi emberek előtt. Ezek fiatalemberek voltak, akik épp egy kirándulásra indultak, és amikor a terrorista megszállta a vonatot, egyből cselekedtek, és valószínűleg tucatnyi életet mentettek meg. A terroristának két fegyvere volt, egy AK-47-es majdnem 300 tölténnyel és egy Luger. Ebből nyilvánvalóan nem sült volna ki semmi jó.”

Eastwood azt is elmondta, hogy kollégái nem igazán értettek vele egyet abban, hogy nem hivatásos színészekkel dolgozzon, de ő mégis vállalta a kockázatot.


Úgy éreztem, hogy ez egy érdekes kísérlet lenne. Ez lehet bátorság vagy meggondolatlanság, attól függ, mi lesz belőle a végén.”

Az emberek viszont, akik ott voltak a támadás idején, nagyon lelkesek, hogy a történteket filmen láthatják majd. A film a támadás helyszínén játszódik majd, azokkal az emberekkel, akik kis híján meghaltak ott.


„Úgy gondolom, hogy valamiféle katarzist érezhettek a túlélők, akik újra felkeresték a helyszínt.”

A fegyveres, akiről mostanra kiderült, hogy egy terrorista csoporthoz tartozott, csak jelzésértékűen jelenik meg a filmben, nem fogunk róla szinte semmit megtudni, de a rendező szándékosan nem árul el róla többet. „Ez nem az ő története”- mondta Eastwood.


A The 15:17 to Paris című film premierje 2018. február 9-én lesz az amerikai mozikban.