Csatatérről, menhelyről Hollywoodba – 10 állatszínész története

Tíz hollywoodi állatszínész története: kutyák, egy macska és egy holló.

Anglia legmagányosabb kutyája az óriásrobotok között

Freya, a staffordshire bullterrier Anglia legmagányosabb kutyájaként volt ismert: szerencsétlen jószág hat hetes kora óta élt egy Liverpool melletti állatmenhelyen, és akkor kapta a nem túl vidám jelzőt, amikor a gondozók azzal szembesültek, hogy hat év alatt már tizennyolcezer leendő kutyatulajdonos megfordult a ketrece előtt, ám egyikük sem akarta hazavinni. Michael Bayt is megérintette Freya sorsa, és szerepet adott neki a Transformers ötödik részében. A kutya ezután szerető otthonra talált, ám 2018 márciusában súlyossá vált epilepsziája miatt el kellett altatni.

 

Csatatérről Hollywoodba

Rin Tin Tin, a németjuhász talán a leghíresebb állatszínész, összesen 27 filmben láthatta a közönség. A kutyát egy lebombázott ólban találta Lee Duncan tizedes, egy kis francia faluban, az I. világháború idején. A férfi hazavitte magával az Egyesült Államokba, kiképezte, majd filmszerepet keresett neki: Rin Tin Tin első szerepét egy 1922-es filmben kapta, amelyben egy, a kamera előtt félénk farkast helyettesített. Ezzel kezdődött a diadalmenet, a németjuhász az egyik legjobban fizetett hollywoodi állatsztárrá vált. 

 

A halálból megmenekült labrador

Rudyt, a labradort el akarták altatni, ám egy önkéntes megmentette, és otthont talált neki. Nem sokkal később az eb már a Marley meg én című filmben szerepelt: tizenegy fajtársával együtt alakította a címszereplőt.

 

Dublőrből címszereplő

Egy Pal nevű skótjuhász alakította először Lassie-t. Kemény kiképzést kapott és több gazdát is megjárt, majd végül egy sikeres meghallgatás után a címszereplő kutya egyik dublőre lett.  Az egyik jelenetben a főhős ebnek a megáradt folyóba kellett volna belevetni magát, ám a kutya megmakacsolta magát, Pal viszont elsőre tökéletesen megcsinálta a jelenetet. A rendezőt annyira lenyűgözte ezzel, hogy újraosztotta a címszerepet, és immár Pallel forgatta újra az addig felvett összes kutyás jelenetet.

 

Menhelyi kutyából az egyik legismertebb állathős

Benji nálunk is ismert kutyahős, 1974 és 2004 között több film is készült kalandjairól, persze nem ugyanaz az eb alakította. Az első Higgins névre hallgatott, ő az 1960-as, 70-es években játszotta, és egy állatmenhelyről került Hollywoodba. Több filmben is feltűnt, de az igazi sikert Benji hozta meg neki.

 

Frank Capra kedvenc állatszínésze

A kutyák után jöjjön egy holló is, méghozzá Jimmy, aki többek között Frank Capra Az élet csodaszép című filmjében is játszott. Jimmyt a Mojave-sivatagban találták, egy elhagyatott fészekben, majd gazdája egy csomó trükköt megtanított neki. A madár első szerepét az 1938-as Így élni jóban alakította, és a filmet rendező Caprának annyira megtetszett a holló, hogy mindegyik későbbi alkotásához leszerződtette.

Forrás: Fulton Archive/Getty Images

 

Összevert kutya lett Ron Burgundy kedvence

Peanut, a kutya szintén menhelyről származott, ahová borzalmas állapotban, elhanyagolva és összeverve került. Később Will Ferrell Baxter nevű kedvencét játszotta a Ron Burgundy legendájában, amiben a genyó Jack Black lerúgja a hídról. Peanut 2010-ben halt meg.

 

Amerika kedvenc reklámmacskája

Következzék egy macska, méghozzá az altatás elől megmenekült Lucy. Filmes karrierjét reklámokban kezdte, amelyek az amerikai tévénézők között igen népszerűvé váltak, de olyan filmekben is feltűnt, mint az 1973-as A hosszú búcsú, vagy Burt Reynolds szintén ugyanabban az évben forgatott krimivígjátéka, a Shamus.

 

Kutya a Hollywood Walk of Fame-en

Uggie-t, a Jack Russell-terriert láthattuk a Vizet az elefántnak című filmben, de legnagyobb sikere  A némafilmes volt, amiért öt díjat is nyert (igen, vannak állatdíjak is), sőt, a hollywoodi Hírességek sétányán is helyet kapott, cementbe nyomott tappancsai a legnagyobb sztárok csillagai mellett láthatók. A 2012-es Képtelen kampányban aztán önmagát játszotta.

 

Kóbor kutya Jack Sparrow oldalán

Sykes kóbor kutya volt, mielőtt egy trénerhez került, aki filmekhez tanította be az ebeket. Skyes is reklámokban kezdte, majd sorra jöttek a nagy hollywoodi produkciók: Sweeney Todd, Az ifjú Viktória királynő, Titánok harca, Perzsia hercege és A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka. Ez ám a karrier!

 

(Forrás: Ranker)

Címlapkép: Hulton Archive / Getty Images.