Diák Oscart nyerhet egy magyar film

A Szürke senkik és a Betonzaj rendezőjének új alkotása hat másik produkcióval versenyez.

Idén 45. alkalommal osztják ki a Student Academy Awardsot, azaz a Diák Oscart: a versenybe, nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában bejutott a jelöltek közé a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán diplomázó rendező, Kovács István (Betonzaj, Szürke senkik) legújabb alkotása, az Ostrom is.

A filmnek hat másik produkcióval kell versenyeznie a rangos díjért. Riválisai a brüsszeli, a zürichi, a müncheni és stockholmi filmművészeti egyetemekről érkeztek, míg Anglia duplán, két legjelentősebb filmes iskolájával (London Film School, National Film and Television School) képviselteti magát a mezőnyben. A győztest az Amerikai Filmakadémia október 11-i gáláján hirdetik ki.

Forrás: Ostom Produkció

 

Az idei Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon debütált (és díjazott), 23 perces Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani...

A Diák Oscarra idén összesen 1582 nevezés érkezett. Ezek közül hét kategóriában 39 film versenyez a végső győzelemért. Az elmúlt két évben a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseinek két filmje is bejutott a legjobbak közé: 2016-ban a Kis Hajni által jegyzett Szép alak, tavaly pedig Freund Ádám rendezése, a Földiek volt versenyben.


(via Good Option PR)