Ebben a városban van a legtöbb kísértetház!

Közeleg a halloween, járd hát be velünk virtuálisan Los Angeles kultikus mozis és tévés szellemjárta helyeit, hiszen itt nem kevesebb mint huszonegy kísértetházat tartanak számon.

Mivel Hollywood és a teljes Los Angeles-i régió tekinthető a filmezés bölcsőjének, nem csoda, hogy itt készült a ma ismert horrorfilmek zöme, az olyan klasszikusoktól kezdve, mint a Halloween – A rémület éjszakája vagy a Poltergeist – A kopogó szellem, egészen a legmodernebb alkotásokig, mint például Eli Roth Kabinláza vagy az Amerikai Horror Story című sorozat.

A Variety halloweeni összeállításának segítségével ellátogathatunk a huszonegy legfélelmetesebb Los Angeles-i forgatási helyszínre – persze élőben lenne az igazi, de mivel most úgysem utazhatunk, nézzük meg legalább képen vagy mozgóképen ezeket a, minden horrorrajongó számára valódi izgalmat hordozó kísértetházakat! S habár ezek a Los Angeles-i, Sierra Madre-i vagy pasadenai helyek valójában sosem voltak mészárszékek, csak a filmesek tették azzá őket, ettől mit sem veszítenek a varázsukból – és a félelmetességükből.


Kabinláz: Bronson-barlang

A horrorfilmkészítők óriási szerencséjére az egyik legikonikusabb forgatási helyszín a városon belül, méghozzá nem messze a Hollywood felirattól, azaz a legnagyobb stúdiók közvetlen közelében található. Ez a Griffith Parkon belül elterülő Bronson-barlang, ahol például a 2002-es, Eli Roth rendezte Kabinlázban SPOILER! megtalálják a maga Roth által játszott Justin Grimm holttestét. A film legnagyobb részét ugyan Észak-Karolina nem kevésbé hátborzongató erdeiben vették fel, de attól még a barlang is fontos (és emlékezetes) színhelye a Kabinláznak. Az egyszerre rejtélyes és félelmetes hely egyébként egy sor másik filmest is megihletett, hiszen itt forgatták ezenkívül a Sziklák szemét, a Kaliforniai rémálmot, A sötétség seregét, az 1987-es A fészket és az eredeti A testrablók támadását.


Halloween – A rémület éjszakája: A Myers ház

Habár John Carpenter slasherklasszikusa a sztori szerint az Illinois állambeli fiktív kisvárosban, Haddonfieldben játszódik, a forgatás a békés és barátságos kaliforniai Dél-Pasadenában zajlott. A hírhedt Myers ház, ahol SPOILER! a mindössze hatéves Michael egy konyhakéssel lemészárolja a nővérét, a valóságban persze nem olyan rémisztő, mint a filmben, és sokkal kisebbnek is tűnik, mégis a mai napig a horrorrajongók Mekkájának számít – a főhősnő, Laurie Strode mindössze pár háztömbnyire található otthonával és a híres sövénnyel egyetemben, ami mögött Michael Myers bujkál, mikor a három tini bébiszitter, Laurie, Annie és Lynda hazafelé tart az iskolából.


A Rémálom az Elm utcában háza

Hasonló a helyzet Wes Craven klasszikusával is, ami a fiktív Springwoodban, Ohio államban játszódik, de valójában Hollywoodban rögzítették a félelmetes jeleneteket. A horror középpontjában álló ház például, ahol a főhősnő, Nancy lakott, a Nyugat-hollywoodi Genessee sugárúton található, és az első rész után feltűnt a Freddy bosszúja című második részben, majd Az új rémálom – Freddy feltámad című utolsó, hetedik filmben is. A forgatások után az ingatlan 2,1 millió dollárért (661 millió forintért) kelt el – remélhetőleg az új tulajdonosokat nem zavarja Freddy Krueger szelleme, amikor a medencében vagy a birtokhoz tartozó vendégházban lazítanak.


A Rémálom az Elm utcában másik ikonikus helyszínét, a Springwoodi Középiskolát, ahova Nancy és társai járnak, a Los Angeles-i Tracy Streeten található John Marshall Középiskola alakítja, ami olyan további filmekben játszott még gimit, mint a Buffy, a vámpírok réme, az Otthon, véres otthon vagy a sokkal ártalmatlanabb Grease és az Álmodj rózsaszínt!


A Poltergeist – Kopogó szellem háza

Steven Spielberg és Tobe Hooper alkotásában az a helyszín telitalálata, hogy a régimódi kísértetfilmektől eltérően itt a szellemek nem egy gótikus kastélyban, hanem egy békés kertváros otthonosnak tűnő házában tanyáznak. A Poltergeist démonok által terrorizált családjának az otthona akár egy családi szappanopera színhelyéül is szolgálhatna (Spielberg egyébként filmjeiben köztudottan nagyon kedveli az ilyen kertvárosi környezetet), és ettől a kontraszttól csak még hátborzongatóbb lesz az egész élmény. SPOILER! S habár a film végén a szóban forgó ház szó szerint eltűnik a föld színéről, a valóságban a mai napig is áll, a Los Angeles-környéki Simi Valley-ban.


A kör remake háza

A kör című japán horror 2002-es amerikai újrájának nagy részét ugyan Washingtonban és Oregonban vették fel, de az egész filmet felvezető felejthetetlenül ijesztő nyitójelenetet szintén Los Angelesben forgatták, méghozzá az 1920-as években épült előkelő Hancock Park lakónegyed egyik házában. Egy szerencsétlen tinilány elárulja egy barátnőjének, hogy nemrégiben megnézte a hírhedt elátkozott videokazettát. Mindössze másodpercek telnek el, és szegény elátkozott lányt utol is éri a végzete, egy gonosz lélek formájában, aki a zúgó tévékészülékből mászik elő, és szó szerint halálra rémíti. Sokak szerint ez a modern horrorfilmek egyik legijesztőbb nyitánya – pedig kívülről nem is látszik a házon, milyen rémségeket rejt a belseje.


Sikoly 2.: A Rialto mozi

Ez a gyönyörű, 1925-ben épült dél-pasadenai filmszínház szolgált a Wes Craven-féle Sikoly folytatásában a véres nyitójelenet forgatási helyszínéül – azaz ezek mögött a csodálatos falak mögött vették fel, ahogy SPOILER! a maszkos gyilkos végez a Jada Pinkett Smith által alakított fiatal lánnyal, miközben az az első rész történésein alapuló Döfés című horrorfilmet nézi egy moziban. A jelenet olyan emlékezetesnek bizonyult, hogy a 2000-es Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson című horrorkomédiában ki is parodizálták, ám ott már egy másik mozit használtak a filmesek. A Rialto viszont korábban szintén feltűnt egy másképpen félelmetes filmben: Robert Altman 1992-es A játékosában.


A Thriller című videoklip zombiháza

A Michael Jackson Thriller című számához készült ikonikus klipben (ami közel 14 perces hosszával jócskán túlfeszíti egy egyszerű videoklip kereteit, és inkább már kisfilm, amit nem mellesleg nem kisebb név rendezett, mint John Landis) az énekes elviszi a barátnőjét egy ötvenes évekbeli vérfarkasos filmre, majd szép nyugiban hazasétálnak – ám ekkor minden előzetes figyelmeztetés nélkül maga Jackson is zombivá változik. Ezt követően egy csodásan koreografált táncjelenetben további holtak kelnek életre, majd a halálra rémült barátnő balszerencséjére egy elhagyatott házban keres menedéket... A sztori csúcspontját jelentő mozzanatokat Los Angeles belvárosának történelmi negyedében, az Angelino Heightsban vették fel, ahol számtalan ehhez hasonló jó állapotú viktoriánus ház maradt fenn, amelyeket szintén gyakran használnak különféle forgatásokon.


Az „Angyalok Városában” és környékén ezenkívül olyan további horrorfilmek és -sorozatok ikonikus forgatási helyszínei találhatók, mint az Amerikai Horror Story első évadában szereplő „gyilkos ház” (ahol október 29. és november 1. között stílszerűen online halloweeni hétvégét rendeznek), a Bűbájos boszorkák főhőseinek villája, a 2018-as The Convent lányszövetségi háza, a Vérszomjas szörnyecskék-beli Wattles birtok,

az 1981-es Halloween 2-ben látható haddonfieldi Városháza, a Halloween 3.: Boszorkányos időszak The Buccaneer nevű bárja, a Rémálom az Elm utcában 3.: Álomharcosok elmegyógyintézete, a Wes Craven-fél Rémségek háza címszereplője,

az 1979-es Fantazma híres halottasházának a kapuja, a Kopogó szellem 2. – A túlsó oldalban szereplő ház és A sötétség fejedelme temploma. Az összes L.A.-beli kísértetházat ide kattintva nézhetjük át, ebből a korábbi cikkünkből pedig A bárányok hallgatnak horrorházáról tudhattok meg érdekességeket.


(via Variety)