Elkészült a legendás videotékáról szóló doku

A Volt egyszer egy téka ősbemutatója szeptemberben a CineFesten lesz.

Mint arról korábban többször is írtunk, közösségi finanszírozással készül dokumentumfilm a legendás, 22 évnyi működés után idén január 31-én végleg bezárt Corvin Odeon videotékáról. A Volt egyszer egy Corvin téka cím időközben Volt egyszer egy tékára, az áprilisi bemutató szeptemberre módosult, a gyártásba pedig A hetedik sor közepe nevű filmes blog mellé beszállt a Vertigo Média is.

Forrás: Vertigo Média

 

Az egész estés dokumentumfilm rendezője Csizmazia „Cheese” Gábor, aki mások mellett olyan ismert médiaszemélyiségeket, filmeseket, színészeket szólaltat meg, mint Rudolf Péter, Simon Kornél, Hajós András, Mucsi Zoltán, Gigor Attila, Mátyássy Áron, Miklauzic Bence, Orosz Dénes, Pálfi György vagy Puskás Peti.

Pálfi György a filmben. Forrás: Vertigo Média

 

A Volt egyszer egy téka a készítők ígérete szerint laikusoknak, fiataloknak is szórakoztató nosztalgiautazás, amelyben egykori tékások, törzskölcsönzők, ihletért betérő filmkészítők mesélnek a kölcsönzés bájáról, bebizonyítva, hogy a VHS-nek is létezett reneszánsza, bemutatja, mi fán termett a kölcsönzés, és tiszteleg az összes tékás és szeretett vagy éppen macerás kölcsönző előtt.

A film ugyanakkor nem csupán beszélő fejekkel terhelt anekdotázás, hiszen számos vizuális geggel, külön elkészített blokkal és archív anyaggal egészítették ki. A mű premierje a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, ahol kísérőfilmként levetítik mellé Kevin Smith Shop-stopját is, ezenkívül egy minikonferenciát is szerveznek a kapcsán, A videókorszak hatása a filmfogyasztásra a filmtörténet tükrében címmel, szeptember 16-án. A Volt egyszer egy téka szeptember 27-én országszerte is a mozikba kerül.


(via Vertigo Média)