Ezek a legcukibb filmes kutyák

A hűséges japán Hacsikó vagy a magyar kutyapáros, Fickó és Pletyka, esetleg az amerikai filmes veterán, Benji olvasztja meg jobban a szívet? Összeszedtük a legcukibb filmes kutyákat, hogy a filmipar négylábú dolgozói is megkapják a nekik járó figyelmet.

Hacsikó

Minden idők egyik legkönnyfakasztóbb kutyás története Hacsikóé, a hűséges japán kutyáé, aki majdnem egy évtizeden keresztül várta haza a pályaudvaron a gazdáját annak ellenére, hogy a professzor elhunyt. Az eredeti Hacsiko a második világháború előtt élt, és még életében nemzeti hős vált belőle. Először a nyolcvanas években Japánban forgattak filmet a történetéről, aztán a világhírt 2008-ban a Hacsi - A leghűségesebb barát című film hozta meg, amiben az ősz Richard Gere alakította a gazdáját. Ebben magát Hacsit három Akita játszotta, Leyla, Chico és Forrest. A film kutyatrénere könyvet is írt a forgatásról és Chicót örökbe fogadta a film után.

Fickó és Pletyka

Máig a legjobb magyar kutyás filmek Homoki Nagy István meséi Pletykáról, a kis vizslalányról, és Fickóról, az aranyszívű vizsláról. A természetfilmezés hazai nagymestere a kritikusok fanyalgása ellenére kitartott amellett, hogy emberi tulajdonságokkal felruházott állatszereplőkkel mesélje el a hazai tájakat bemutató történeteit. Az 1958-as Cimborák a nádi szélben a Kis-Balaton nádrengetegében játszódik, a folytatásban pedig mellékszereplőként más izgalmas állatok, hiúz, vadmacska és mosómedve is megjelennek.

Beethoven

 



A nyolcvanas években nem tett jót a bernáthegyik megítélésének, hogy a Cujo című Stephen King-adaptációban egy bernáthegyi változott vérengző szörnyeteggé egy denevérharapás után. Ezt a csorbát köszörülték ki a kilencvenes évektől a Beethovenről szóló családi filmek, amikben a hatalmas, szőrös és nyálas főszereplő a Newton család nélkülözhetetlen tagja lett a családapa minden tiltakozása ellenére. Ez a bernáthegyi már csak olyan szörnyűségeket követ el, hogy sárosan belefetreng a szülők ágyába, és elcseni a bacont az asztalról.

Benji



Nálunk simán csak Benji címen futott a sorozat, amiben egy korcs kutyus egy űrből érkezett herceggel barátkozott össze. A csapat harmadik tagja egy sárga, műanyag, lebegő droid volt, akit Zaxnak hívtak. Benji addigra már tíz éve a szakmában volt, és nyolc egészestés filmben játszott főszerepet. A segítőkész és leleményes kutyus karakterét Joe Camp találta ki, és egészen 2004-ig forgattak Benji-s filmeket. Camp fia pedig idén tér vissza egy új játékfilmmel, ami épp márciusban debütált a Netflixen Benji címmel, és a címszereplő kutya épp úgy néz ki, mint ahogy a kilencvenes években megismertük.

 

Uggie - A némafilmes


A hat évvel ezelőtti Oscar-díjátadó sztárja volt a csokornyakkendős Uggie kutya, aki Jean Dujardin hűséges társát és megmentőjét alakította a The Artist - A némafilmes című filmben. A kicsi, de rettentő eleven Jack Russel terriert a gazdája mentette meg attól, hogy menhelyre kerüljön, és olyan jól kiképezte, hogy gördeszkázni is megtanult. Uggie korábban szerepelt a Vizet az elefántnak című romantikus drámában is, de aztán a 2012-es Képtelen kampány című Will Ferrell-vígjáték után visszavonult.

Hagen - Fehér isten

Fotó: Anadolu Agency / Contributor / Getty Images

 

Alig négy évvel ezelőtt egy magyar kutya kápráztatta el a nemzetközi filmvilágot a Cannes-i Filmfesztiválon. Hagen Mundruczó Kornél Fehér isten című filmjének egyik főszerepét alakította, és a film többi kutyaszereplőjével együtt menhelyről hozták el. Az alkotók a forgatás végén gondoskodtak arról, hogy mindannyian rendes otthonra találjanak. Maga a film nem egy kedves családi mozi, de a kutyaszereplők, élükön Hagennel nemcsak jól játszanak, de igazán szeretnivalóak.

 

A Kutyák szigete kutyái

Bár a válogatásunkból most direkt kihagytuk a rajzfilmes kutyákat, Wes Anderson kutyás bábfilmjéről muszáj említést tennünk, ha már a közelgő Titanic Filmfesztiválon tartják a magyar premierjét, és májustól a mozikban is játsszák. Az előzetes megkapóan lobogó kutyabundái és a rendező korábbi bábos filmje, A fantasztikus Róka Úr alapján ez is tele lesz elbűvölő állatfigurákkal.

 

Samantha - Legenda vagyok


Zombithriller ritkán szerepel cukiságlistán, de a Legenda vagyok egyik legfontosabb karaktere, a Samantha nevű német juhászkutya nem maradhat ki ebből a felsorolásból. Ő volt Will Smith egyetlen társa abban a posztapokaliptikus világban, ahol rajtuk kívül csak vérengző mutánsok kószáltak New Yorkban. A Samet játszó kutya nem volt tapasztalt filmes veterán, a tréner a forgatás előtt vette magához, és akkor még a nevére sem hallgatott. Hat hét intenzív kiképzés után találkozott először Will Smith-szel, akivel többször randiztak a forgatás előtt, hogy összemelegedjenek. A hírek szerint ez olyan jól sikerült, hogy a hat hónapos forgatás alatt csak egyetlen egyszer makacsolta meg magát, és a forgatás után Will Smith mindent megtett, hogy örökbe fogadhassa. A trénere viszont addigra semmi pénzért nem vált volna meg tőle.