Ezek voltak 2019 legnagyobb mozis buktái

Míg a Bosszúállók, a Joker és Pókember mind 1 milliárd dollár fölötti bevételt termelt, a Magyarországon forgatott Gemini Man és a Terminator 6 nagyon gyengén muzsikált a pénztáraknál. Akárcsak a Charlie angyalai és a Hellboy.

Bár még nincs itt az év vége, a Digital Spy máris összeszedte 2019 legnagyobb filmes buktáit. Míg a Joker, a Pókember: Idegenben, a Toy Story 4, az Aladdin, az Oroszlánkiráy és a Marvel Kapitány idén mind 1-1 milliárd dollár feletti bevételt termelt (a Bosszúállók: Végjáték pedig világrekorder lett 2,79 milliárddal!), és a Skywalker korának is biztosan össze fog jönni ugyanennyi, addig a Terminator 6, a Sötét Főnix és az új Hellboy nagyon vérszegényen muzsikált a kasszáknál. Lássuk a konkrét összegeket!

1. Elrabolt világ

Érdekesnek tűnt, végül senkit sem érdekelt Rupert Wyatt (a Majmok bolygója: Lázadás rendezője) új sci-fije, pedig olyan sztárok voltak a főszereplői, mint Vera Farmiga és John Goodman. A film egy olyan jövőről szólt, ahol egy űrből jött inváziós faj rendet tett az emberiség bűnös nagyvárosaiban (többek között a történet helyszínéül szolgáló Chicagóban is), ám néhány forradalmár alkatnak nincs ínyére a nagy világbéke. A forgatási költség 25 millió dollár volt, a bevétel viszont csak 9,1 millió.

 

2. Hellboy

Bár a rajongók azt várták, hogy Guillermo del Toro Ron Perlmannel forgatja majd le a Hellboy 3-at, azért a David Harbour főszereplésével elkészült verziónak is örültünk, hiszen minden geek a szívébe zárta a Stranger Things tévésorozat morcos seriffjét. A rendező, Neil Marshall ugyan szépen felvonultatta a Hellboy-képregények kötelező kellékeit, úgymint okkult nácik, gonosz boszorkány, cinikus humor és egy minden szörnyet fejbe kólintó, nagy, vörös kőkéz, de valahogy nem lett lelke a filmnek, nyomába sem ér a végeredmény del Toro munkásságának. A forgatási költség 50 millió dollár volt, a bevétel viszont csak 44,6 millió.

 

3. A hiányzó láncszem

A Laika Entertainment a stop motion animáció egyik utolsó mohikánja. De hiába adták bele szívüket-lelküket egy Verne-regényeket idéző, vérbeli XIX. századi kalandfilmbe, a nézőket ma már nem hozza lázba, ha egy cilinderes gentleman és egy abroncsszoknyás amazon keresztbe-kasul beutazza a világot, mindenféle titkok, no meg persze a mitikus Nagyláb után kutatva. A forgatási költség itt körülbelül 100 millió dollár volt, a bevétel viszont csak 26,4 millió.

 

4. Undipofik

Világszerte népszerűek a ronda bacilusokra és amorf vírusokra hasonlító, félszemű-szarvacskás plüssjátékok. Idő kérdése volt csak, mikor kapnak ők is ugyanúgy saját animációs filmet, mint a Lego, a Playmobil vagy az Angry Birds franchise – valahogy mégsem kattantak rá se a gyerekek, se a gyereklelkű felnőttek. A forgatási költség itt 45 millió dollár volt, a bevétel viszont csak 32,4 millió.

 

5. X-Men: Sötét Főnix

Idáig úgy tűnt, hogy a Warner és a Disney kasszarobbantó szuperhősös filmjei árnyékában az X-Men jogokra jó időben lecsapó Fox stúdiónak is terem babér, főleg úgy, hogy az impozáns régi szereplőgárda (Ian McKellen! Patrick Stewart! Hugh Jackman!) után a rebootba is olyan népszerű, fiatal sztárokat sikerült leigazolni, mint Jennifer Lawrence (Mystique), James McAvoy (Charles Xavier) vagy a Trónok harcával ismertté vált Sophie Turner (Jean Grey). Sajnos a Sötét Főnix szinte észrevétlen maradt idén a Bosszúállók mellett, és most, hogy a Fox stúdiót is bekebelezte a Disney, valószínűleg az X-Men csak másodhegedűs lesz Thor, Hulk, Fekete Özvegy meg a többi, 11 éve építgetett szuperhős karakter mellett. A Sötét Főnix becsült forgatási költsége 200 millió dollár volt, a bevétel pedig 252,4 millió lett – de ez nagyon-nagyon kevés ahhoz képest, milyen sokat kaszáltak a korábbi X-Men-filmek, nem is beszélve a Jokerről és a Marvel-blockbusterekről.

 

6. A bűn királynői

Csajos Guy Ritchie-filmnek indult, fura bűnfilm lett a vége, ami kriminek túl vicces, akcióvígjátéknak viszont túlságosan is komoly. Ráadásul hiába játszották benne az ír maffiával leszámoló háziasszonyokat olyan sztárok, mint Melissa McCarthy és Elisabeth Moss, bukás lett a vége. A forgatási költség itt 38 millió dollár volt, a bevétel viszont csak 15,8 millió.

 

7. Az Aranypinty

Megbukik egy Nicole Kidman-film? Ezt se gondoltuk volna! Pedig a XVII. századi németalföldi festmény (a címbéli Aranypinty) viszontagságos útja egy árva fiútól a nemzetközi illegális műkincs-kereskedelem pokláig alapvetően izgalmas téma – csak a mai nézőket nem érdekli. A film forgatási költsége 44 millió dollár volt, a bevétel viszont csak 9,8 millió.

 

8. Gemini Man

A teljes magyar sajtó lázban égett, amikor Will Smith tavaly nyáron Budapesten forgatta le Ang Lee rendezésében legújabb sci-fijét, a Gemini Mant! A sztár ugyanis hol Operaház tetején ücsörgött, hol a Lánchíd tetején táncolt, hol Mentost dobott a kólába a Duna-parton, miközben a gyerekeivel bolondozott. Maga a film viszont már nem volt ennyire szórakoztató, pedig az 51 éves Will Smith a saját huszonéves alteregójával is harcolt benne! A Gemini Man 138 millió dollárból forgott, amit nagyon köszönünk, ha a java része valóban Magyarországon lett elköltve, ám sajnos a pénztáraknál csak 172,9 milliót kaszált a film, ami elég szerény A függetlenség napja, a Men in Black, a Legenda vagyok és a többi Will Smith-blockbuster bevételeihez képest.

 

9. Terminátor: Sötét végzet

Újabb Magyarországon forgatott hollywoodi film – újabb orbitális bukás. Mikor törik már meg végre a turáni átok?!? A 72 éves Arnold Schwarzenegger ismét benyögött fapofával pár büntető egysorost két lövöldözés között, Linda Hamilton is visszatért 63 évesen Sarah Connor nagyiként, és még a Hollywoodból teljesen kikopott Edward Furlongot is előkotorták valahonnan – néhány Terminátor-rajongónak már ennyi is elég volt a boldogsághoz (közéjük tartozik például jelen sorok írója is). De hogy ezek után a T-800-as visszatér-e még, az erősen kérdéses: a 185 milliós költség után összeszedett 255,6 millió dollár elég sovány bevétel, ennél még a sokat szidott Terminator: Genisys is többet kaszált!

 

10. Charlie angyalai

Sorra ontja Hollywood a sok remake-et és rebootot, holott ezeknek a töredéke tud csak a nagy elődhöz hasonlóan kasszát robbantani a mozikban. Elizabeth Banks első akciófilmes rendezése nem is volt annyira rossz az idei filmterméshez viszonyítva, de Kristen Stewart, Naomi Scott és Ella Balinska triója valahogy nem lett olyan népszerű, mint Cameron Diaz, Drew Barrymore és Lucy Liu majdnem 20 évvel ezelőtti akciózása. A film forgatási költsége 48 millió dollár volt, a bevétel viszont csak 51,7 millió.