Fanyar terheskomédia - nem más, mint Taika Waititi ajánlásával

Azt mondják, vannak nők, akik kicsit megkergülnek a terhességi hormonoktól, és pontosan ezt illusztrálja az az őrült új-zélandi vígjáték, egyenesen Taika Waititi jóvoltából.

Az új-zélandi csodagyerek, a maori származású Taika Waititi (Hétköznapi vámpírok, Thor: Ragnarök, Jojo Nyuszi) ma Hollywood kedvenc rendezője, de más szerepkörben is nagyon aktív. Miközben készült a Thor: Love and Thunder, színészként láthatjuk először a Free Guyban, majd az új The Suicide Squadban, és producerként is sorra készülnek a filmjei. Ilyen a hazájában, Új-Zélandon játszódó Baby Done, aminek csak a címe ilyen béna.

 

A színészből lett rendező, Curtis Vowell filmjének hőse a szimpatikus, de nem hétköznapi fiatal pár, Zoe és Tim, akik megrökönyödve nézik barátaikat és ismerőseiket, hogyan változnak meg attól, hogy gyerekük lesz. Azt hiszik, ez velük sosem történhet meg, és nem is történik: Zoe ugyanis totálisan kiakad, amikor kiderül, hogy terhes. Először nem is hajlandó elhinni a dolgot – „A bélféregtől is lehet pozitív a teszt!” -, majd egyre jobban azt érzi, a születendő gyerek miatt mindenről le fog maradni. Megfogadja, hogy még a szülés előtt megvalósítja legvadabb álmait, az európai utazástól a bungee jumpingon át az édeshármasig. Párja, Tim egészen más típus, ő örül a hírnek, és készül az apaságra, miközben valahogy kordában kell tartania és a megfelelő irányba kell terelnie elszabadult kedvesét.

És igen, vannak itt meghökkentő dolgok, olyasmi, amit nem illik egy terhes nőnek csinálnia – gyanítom, csak akarja csinálni őket, de végül nem fogja -, de az udvarias, visszafogott vígjátékok ritkán szórakoztatóak, a formabontók pedig nagyon is. Waititi is mindig formabontó volt, miközben igazi tabukat sosem döntögetett, különben aligha dolgozna ma Hollywoodban, és a polgárpukkasztó felvezetés ellenére a Baby Done is nyilván iszonyú kedves, életigenlő darab. Aminek egyik különlegessége a Waititihez hasonlóan maori főszereplőnő, Rose Matafeo, aki már a rövid előzetes alapján is remek komika, és aki a népével is megismertet minket. Párját jóval ismertebb színész alakítja, Matthew Lewis (Mielőtt megismertelek) volt a Harry Potter filmek Neville Longbottomja, de itt ő csak másodhegedűs, mint a legtöbb férj. A bemutató dátumáról egyelőre nincs hír.