Film készül a tömeggyilkos Breivikről

Paul Greengrass fogja rendezni a norvég tömeggyilkosról szóló filmet: Anders Behring Breivik 2011-ben Norvégiában 77 embert gyilkolt meg.

Az évszázad egyik leggonoszabb emberéről fog filmet forgatni az angol rendező a Netflix számára. Greengrass a Bourne-filmek alkotójaként vált toprendezővé, és ő készítette el A United 93-as című filmet, ami a szeptember 11-i amerikai terrortámadás krónikáját meséli el. Szintén ő rendezte a Véres vasárnap című angol-ír filmdrámát, mely szintén egy megtörtént esetet dolgoz fel: 1972. január 30-án, a brit hadsereg katonái tüzet nyitottak ír szabadságjogi-tüntetőkre az észak-írországi Londonderry Bogside kerületében. Az esemény véres vasárnapként (Bloody Sunday) vonult be a történelembe. A hadsereg és a tüntetők közötti összecsapásban 13 fegyvertelen civil meghalt, és további 15 ember megsebesült, egyikük később belehalt a sérüléseibe. (wikipédia)


Greengrass a saját forgatókönyvéből fogja forgatni a Breivikről szóló mozit, mely a 2011-ben, Norvégiában történt borzalmas terrortámadást meséli majd el: a tragédia 2011. július 22-én történt, előbb Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, ekkor nyolc ember vesztette életét, több tucatnyian megsérültek. Két órával később Breivik rendőregyenruhában áthajózott Utøya szigetére, ahol válogatás nélkül kezdte agyonlőni a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóit, főleg tizenéveseket. 

A film forgatása idén ősszel kezdődik Norvégiában 20 millió dolláros költségvetésből. A rendező helyi színészeket szeretne alkalmazni, a producerek Scott Rudin, Greg Goodman és Eli Bush lesznek.

Breivik jelenleg 21 éves börtönbüntetését tölti. Bár nagyon rövidnek hangzik az időtartam, de ez a végtelenségig meghosszabbítható, vagyis ha van igazság a Földön, soha az életben nem fog kiszabadulni.