George Lucas kiakadt a „Szeretlek! Tudom!”-rögtönzésen

Csak egy tesztvetítés után hagyta benne a filmben. Han szerepére egy fekete színész is esélyes volt.

Újabb nap, újabb Star Wars-hírcsokor! Bár Az utolsó Jedik és az egyelőre cím nélküli Han Solo-szólófilm minden nap bekerül a mainstream médiába valami infómorzsával, ezúttal a régi epizódok kulisszatitkairól cikkeznek a mozis portálok.

Harrison Ford egy nemrégiben készült videóinterjúban a Vasember rendezőjének, Jon Favreau-nak mesélte el, mennyire kiakadt Gerge Lucas a legendás a színész legendás „– Szeretlek! – Tudom!” rögtönzésén. A Birodalom visszavág eredeti forgatókönyvében ugyanis Han azt válaszolta volna Leiának, hogy „Én is szeretlek!, de ezt Ford és a rendező, Irvin Kershner sem találta túl vagánynak. A visszaemlékezések szerint Ford egy ebédszünetben vetette fel, hogy mondhatná inkább azt, hogy Tudom!”. Kershner belement, hogy felvegyék a módosított szöveggel, és a jelenet olyan jól sikerült, hogy a rendező azt mondta az asszisztensének, David Tomblinnak, hogy meg is tartják.

George Lucas tombolni kezdett. Szörnyű ötletnek tartotta, azt mondta, ezt ki fogja nevetni a közönség.

És mivel Lucas nemcsak íróként, hanem producerként is benne volt a filmben, két tesztvetítésen akarta bemutatni, hogy az ő verziója a jobb. Ford direkt Lucas mellé ült, és diadalittasan konstatálta, hogy a közönségnek tetszik a vagányabbra változtatott szöveg, Lucasnak pedig el kellett ismernie, hogy Kershner változtatása jót tesz a filmnek. Második tesztvetítést már nem is tartott – viszont nagyjából ez volt az utolsó olyan alkalom, hogy George Lucas engedte beleszólni valamelyik kollégáját a Star Wars-filmekbe, és megfogadta a tanácsait (Gary Kurtz producernek például azért kellett távoznia A Jedi visszatér stábjából, mert szóvá merte tenni, hogy klisés újra elővenni a Halálcsillagot, és az sem szerencsés, hogy Lucas aszerint írogatja át a forgatókönyvet, milyen akciófigurákból tud majd a legtöbbet eladni).

Még mindig Han Solo: a Drót sztárja, Glynn Turman azt mondta nemrég az Empire magazinnak adott interjújában, hogy ő is esélyes volt a '70-es évek közepén a koréliai csempész szerepére. Ekkoriban Lucas még egy kezdő, de lelkes rendező volt, akit nem nagyon izgatott, mi az aktuális divat Hollywoodban, és mivel egyáltalán nem tartotta rossz ötletnek, hogy fekete színész legyen az egyik legfontosabb főszereplő, Turnman is minden gond nélkül el tudott menni a Han Solo-castingra. Ahogy azonban finomodott a forgatókönyv (Luke eredetileg lány lett volna, Han meg egy zöld űrlény), Lucas már problémásnak tartotta egy fekete és egy fehér szereplő románcát, így végül nem lett Turmané a szerep.

És ha már Leia hercegnőt emlegettük: kijött a 3. epizód is a Disney új Star Wars-rajzfilmjéhez, a Forces of Destiny-hez. Ám míg az első két részben (itt lehet megnézni) a Jakkun kalandokba keveredő Rey és BB-8 voltak a főszereplők, a mostani epizód már Leiáról szól és az Endoron játszódik, az ewokok között. A korábbiakhoz hasonlóan ez is egy jópofa rész, és most már egészen világosan látszik a koncepció is: ezek a párperces videók az eddigi 8 mozifilm „kivágott jelenetei”, amelyek akár a filmekben is benne lehettek volna.