Hét film, amiről nem gondoltad, hogy Oscar-díjat nyert

Ben Hur, Titanic, Ghandi. Ezekről a filmekről még egy filmek ellen beoltott ember is tudja, hogy degeszre tömték őket Oscar-díjjal. De melyek azok a filmek, amikről nem gondoltuk, hogy megnyerték az egyik legnagyobb filmes díjat?

Mindenki tudja, hogy a Titanic rommá nyerte magát az 1998-as Oscar-gálán – összesen 11-et - , és valószínűleg azzal is sokan tisztában vannak, hogy a Ben Hur vagy a Ghandi is őrült sok Oscart nyert. De vajon melyek azok a filmek, amikről senki nem gondolta volna, hogy egyáltalán jelölték bármilyen díjra. Ezeknek a filmek jó eséllyel valamilyen filmtechnikai kategóriában csináltak helyet, és most meg is mutatjuk, mely filmekre gondoltunk.


1. Selyemgubó (1985)

Az 1985-ös amerikai sci-fi vígjáték nem éppen a filmtörténet legértékesebb alkotása, de pokolba az állandó komolykodással és művészkedéssel! A Ron Howard rendezésében, Steve Guttenberg és Brian Dennehy főszereplésével készült filmért Don Ameche kapta meg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat 1986-ban, az 58. Oscar-gálán. A sztori a halálos beteg Joe-ról és két nyugdíjas cimborájáról szól, akik felfedezik a medencéjükben lévő selyemgubók jótékony hatását, és az is kiderül, hogy a gubók nem evilágiak.

2. Dirty Dancing – Piszkos tánc (1987)


Az 1987-es táncos film Patrick Swayze és Jennifer Grey főszereplésével készült, és valóban sok fülbemászó zenét sikerült a zeneszerzőknek kiizzadniuk magukból, és ezt jutalmazta is a filmes akadémia: az 1988-as gálán az (I've Had) The Time of My Life című betétdal elnyerte a legjobb eredeti dalért járó Oscar-díjat. És ha most valaki meghallgatja, garantáljuk, hogy egész nap ezt fogja dúdolni. Ez tapasztalati tény. A legújabb hír a filmmel kapcsolatban, hogy a rendező úgy érzi, itt az ideje a folytatásnak, úgyhogy mindenki készüljön!

3. Óriásláb és Hendersonék (1987)



George Henderson (John Lithgow) egy átlagosnak induló napon véletlenül elgázolja Harryt, s ettől kezdve az élete fenekestül felfordul, hiszen örök barátságot köt egy igazi óriással, Óriáslábbal, akinek a szíve legalább akkora, mint a lába. Igen, ez is egy Oscar-díjas film sztorija, persze nem ezért jelölték, hanem a legjobb smink kategóriában, amit Rick Baker el is nyert.


4. Roger nyúl a pácban (1988)



Ez sem az a típusú film, amiről a nem szakmabeli filmrajongók azt gondolnák, hogy mindenféle komoly filmes díjra jelölték volna. A vegyes technikával készült – rajzolt és élőszereplők rajzolt és valós díszletek között – filmet Robert Zemeckis rendezte, a főszereplő pedig Roger nyúl mellett Bob Hoskins volt, aki egy alkoholista magánnyomozót alakított. A film legfőbb érdekessége a vegyes, élő és rajzolt szereplőgárdán kívül az, hogy a világhírű amerikai rajzfilmhősök szinte mindegyike felbukkan hosszabb-rövidebb ideig a vásznon. A film technikája és újszerűsége miatt három Oscart is begyűjtött: Arthur Schmidt a legjobb vágásért, míg Ken Ralston, Richard Williams, Ed Jones és George Gibbs a legjobb hangvágásért és legjobb képi effektusokért kapták meg az Oscart 1989-ben.


5. Total Recall – Az emlékmás (1990)



Ezt a filmet abszolút a B-kategóriás akciófilmek közé lehetne sorolni, amik nem igazán szoktak Oscar-díjat kapni. 1991-ben mégis megtörtént. Persze nem Arnold Schwarzenegger vagy Sharon Stone részesült az elismerésben, hanem a legjobb képi effektusokért felelős szakemberek vitték el a díjat, név szerint Eric Brevig, Rob Bottin, Tim McGovern és Alex Funke.

6. A Grincs (2000)



Persze-persze, tényleg jó film, ha karácsonykor keresünk valami kevésbé nyálas alkotást, de azért egy Oscar-díj talán mégis túlzásnak tűnik. Nos, megnyugtatunk mindenkit, hogy ez a film is egy technikai Oscart vihetett haza 2001-ben, mégpedig a legjobb sminkért járó elismerést kapta meg Rick Baker és Gail Rowell-Ryan. Bár Golden Globe-ra jelölve volt Jim Carrey is a legjobb vígjáték és/vagy musical főszereplőjeként, de nem nyerte meg.

7. Merida, a bátor (2012)



Az egyik legfantáziátlanabb és legunalmasabb Disney-Pixar animációs film is megkapta 2013-ban az Oscart, ráadásul nem is technikai kategóriában, hanem a legjobb animációs filmként. A vörös hajú, öntudatos és öntörvényű hercegnő története olyan filmekkel került egy kategóriába, mint Tim Burton animációs filmje, a Frankenweenie - Ebcsont beforr, a ParaNorman, a Kalózok! A kétballábas banda és a Rontó Ralph. Brenda Chapman lett egyébként az első nő, akit ebben a kategóriában Oscarral jutalmaztak.