Heti filmpremierek: itt a magyar Mamma Mia Nagy Feróval és Stohl Andrással

Magyar filmekből és családi mozikból is jól állunk ezen a héten, érkezik a nyár nagyköltségvetésű táncos-éneklős közönségfilmje, a Pappa pia, és belakják a mozivásznat a maguk abszurd világával a kuflik, miközben Christian Bale az örmény népirtásról tudósít bozontos szakállal. A franciák is belehúztak, egy thrillerrel és egy akcióvígjátékkal színesítik a kínálatot.

Egy kupac Kufli

Ezen a héten rögtön két magyar filmet is játszanak a mozik, az első ráadásul egy gyerekeknek szóló animáció. Dániel András különös kis figurái, a kuflik az utóbbi idők legeredetibb gyerekkönyvsorozatának főszereplői. A mesék azért is nagyon szerethetők, mert a felnőtteket is meg tudják nevettetni, és nagyon mások, egyáltalán nem akarják a szánkba rágni a tanulságot. A 70 perces film tulajdonképpen egy 13 részes sorozat, amiből az első hármat meg lehet nézni a Youtube-on. A narrátor Scherer Péter, és a rajzfilm ugyanúgy a KEDD stúdióban készült, mint a Bogyó és Babóca, és az egészet az Oscar-jelölt M. Tóth Géza fogta össze.

Pappa pia

A hét másik magyar dobása a nyár nagyköltségvetésű közönségfilmje, amibe mindent beleadtak, hogy becsábítsák a nézőket a moziba. Címet nagyvonalúan a Mamma Mia után adtak neki, csak itt a görög tengerpart helyett a Római parton bonyolódik a nem túl összetett cselekmény. A főszereplő Szabó Kimmel Tamás, aki a kifejezetten jól sikerült Made in Hungáriában ifjú Fenyő Mikiként robbant be a köztudatba, a rendező a több amerikai nagy produkciót jegyző Csupó Gábor, a forgatókönyvet a Csak szex és más semmi szerzője, Divinyi Réka írta, és bevetették Nagy Ferót, Stohl Andrást, Revicky Gábort, az X-faktoros Kováts Verát. Az előzetes láttán vérmérséklettől függően mindenki eldöntheti magának, hogy ez a hazai darab megéri-e neki a mozijegy árát.

A szerencse háza

Aki szerette A híres Ron Burgundy legendáját vagy a Jégi dicsőségünket, az most kezdhet izgulni, mert egy újabb Will Ferrell-film kerül a mozikba. A másik főszerepet ráadásul Amy Poehler játssza, aki sok jól eltalált mellékszerep után a Városfejlesztési ügyosztály című zseniális sorozatban kapott végre főszerepet, és azonnal be is futott. A szerencse házában a párosuk azzal a problémával szembesül, hogy a lányukat felvették egyetemre, csakhogy nincsen pénzük az őrülten magas tandíjra. Mivel nem akarnak felelőtlen szülőknek látszani, úgy tesznek, mintha minden a legnagyobb rendben volna, majd illegális kaszinót nyitnak a házuk pincéjében, hogy előteremtsék a hiányzó összeget.

Az ígéret

Az Apám nevében és a három Oscarra jelölt Hotel Ruanda rendezője most újabb nagyszabású történelmi drámát vitt vászonra, amiben az örmény népirtás története egy szerelmi háromszöggel fonódik egybe. Christian Bale egy amerikai újságírót alakít, akinek a barátnőjébe beleszeret egy fiatal, örmény orvostanhallgató. Bár az örmény népirtást több film feldolgozta, például Atom Egoyan Araratja vagy a török származású Fatih Akin The Cut-ja, nem árt az ismétlés. Törökország a mai napig nem ismeri el az első világháború idején történt vérontást, aminek következtében másfél millió ember veszítette el az otthonát vagy az életét.

K.O.

Ezen a héten egy talányos francia thrilleren is borzonghatunk, amiben egy médiabirodalom vezetője körül fordul nagyot a világ. Antoine igazi ellenszenves menedzserfigura, hajtja a beosztottjait, tartalmas magánélet helyett csak cserélgeti a nőket, mindenkit kihasznál és elnyom. Addig feszíti a húrt, míg az egyik beosztottjánál elpattan valami, és lelövi. Ezután viszont Antoine egy átlagember bőrében ébred, egy fordított világban találja magát, ahol az addigi ismerősei mind teljesen más szerepet töltenek be, mint korábban. Innen szép újra fordítani, és ő meg is próbálja.

A mogyoró-meló 2.

Aki kuflik helyett valami áramvonalasabbra és akciódúsabbra vágyik, annak itt A mogyoró-meló folytatása 3D-ben. Grimbusz és csapata újra akcióba kénytelen lépni, hogy a pénzéhes polgármestertől megmentsék a parkot, ahol élnek. A rengeteg cuki, szőrös állat és a pörgős tempó biztosan leköti a figyelmet másfél órára, de a kritikák alapján nem várjuk majd epekedve a harmadik részt.

RAID - A törvény nemében

A franciák a thriller mellett egy akcióvígjátékkal is megörvendeztetnek minket, amiben a szexista főnök életét egy tökéletesen tehetségtelen női beosztott keseríti meg. Johanna mindenképp be szeretne kerülni az ország legkiválóbb fegyveres egységébe, és politikus édesapja hozzá is segíti ehhez a lehetőséghez. Frossiard ügynök minden porcikája tiltakozik, mégis kénytelen megkezdeni a protekciós ifjonc kiképzését. Aki szerette ugyanettől a rendezőtől az Isten hozott az Isten háta mögött című filmet, az ennek is adhat egy esélyt, de a jelek szerint kevésbé sikerült ez az alkotás.