Igazi acélgyári melóssá lényegült át Robert De Niro A szarvasvadász forgatásán

Éjjel-nappal azokat a ruhákat hordta, amiket az igazi kohászok szoktak – még az alsógatya is stimmelt! Könyv született a kultfilm születéséről.

Habár tavaly, 1978-ban volt 40 éves A szarvasvadász, idén decemberben jelenik meg egy izgalmas könyv a forgatásáról One Shot: The Making of The Deer Hunter címmel, Jay Glennie tollából (alighanem amiatt, mert '78-ban csak Los Angelesben és New Yorkban volt egy-egy vetítése az Oscar-jelölés miatt, az Egyesült Államok többi mozijában, valamint más országokban csak egy évvel később mutatták be). Ebben ír a szerző többek között arról, hogy a főszereplőt alakító Robert De Niro a method acting híve volt a forgatáson, vagyis teljesen átlényegült azzá a karakterré, akit játszott.

A történetben ugye ő volt Michael, a Mack-sapkás pennsylvaniai kohász, akinek a barátaival együtt be kellett vonulnia katonának és végig kellett harcolniuk a vietnami háború poklát, amit némelyikük végül nem is tudott ép ésszel feldolgozni. A könyv szerint De Niro annyira komolyan vette az acélgyári melós szerepét, hogy nemcsak a gyárban játszódó jelenetekben, hanem a nap 24 órájában munkásruhát hordott – ideértve a kohászok speciális (ún. waffle-weave) alsógatyáját is! 

A könyv megemlíti azt is, hogy De Niro eléggé furcsán viselkedett a forgatás alatt. Egyszer például ragaszkodott ahhoz, hogy az egyik mellékszereplő arcára kenjenek még több vért, pedig nem is látszódott a jelenetben. A sminkes ezen annyira megsértődött, hogy otthagyta a forgatást. Volt egy színész, akinek mindössze két mondata volt a filmben, és az is csak két rövid káromkodás, mégis 11 napot kellett a forgatáson eltöltenie – két hajvágást és három egyenruhapróbát is ideértve, mert a jelenetet, amiben De Niro mellett sétál el, 25 alkalommal kellett megismételni. (via Independent)