Íme 10 érdekesség a ma 60 éves Viggo Mortensenről

Eredetileg nem is akarta elvállalni a Gyűrűk Urát, Tolkien-rajongó fia beszélte rá a munkára.

1958. október 20-án született Manhattanben A Gyűrűk Ura-trilógia egyik legismertebb sztárja, Viggo Mortensen. Nemcsak színész, de rendező, zenész, fotós, költő és festő is – ilyen életpályával a háta mögött egyáltalán nem volt nehéz összeszedni róla 10 érdekességet!

1. Igazi világutazó nyelvzseni 

Viggo Mortensen a nem szokványos nevét dán apjától örökölte, aki Norvégiában találkozott a sztár amerikai anyjával – hogy aztán az egész család átköltözzön Venezuelába, majd Dániába és Argentínába, végül az Egyesült Államokba. Bár a szülei 11 évesen elváltak, a fiatalkori vándorlások miatt Mortensen a mai napig imád utazni. Folyékonyan megtanult az angol mellett dánul és spanyolul is, emellett norvégul, svédül, franciául és olaszul is meg tudja értetni magát, ha kell.

2. Volt virágárus, liftesfiú és kamionsofőr is

A középiskolás évek után spanyol szakra ment az egyetemen, de az államigazgatás rejtelmeivel is megismerkedett. Amíg fiatalon Dániában lakott az unokatestvéreinél, volt virágárus, felszolgáló és liftesfiú is. A színészmesterséget Los Angeles-i színházakban tanulta ki, de mivel kezdetben nem halmozták el szerepekkel, kénytelen volt beállni pultosnak és teherautósofőrnek, hogy ne haljon éhen.

3. Legelső sorozatszerepe egy középiskolás tini volt

Mortensen hollywoodi karrierje csak a '80-as évek második felében indult be. Első sorozatszerepét viszont már 1985-ben megkapta: az ABC Afterschool Specials című szériában alakított egy vagány, de elég lusta gimist – 26 évesen!

4. Első filmje: A kis szemtanú

1985-ben került mozikba Mortensen legelső filmje, A kis szemtanú. Ekkor valószínűleg még ő sem gondolta volna, hogy egyszer majd olyan közönségkedvenc hollywoodi sztár lesz, mint Harrison Ford, aki a főszereplő nyomozóként egy amish közösségben élő kisfiútól akarta megtudni egy gyilkosság részleteit. A filmben Mortensen is ennek a civilizációtól elvonult, múltba forduló, mélyen vallásos csoportnak az egyik tagját alakította.

5. Először el sem akarta vállalni A gyűrűk Urát!

1999-ben megcsörrent Mortensen telefonja: egy számára totál ismeretlen fickó egy számára totál ismeretlen könyv megfilmesítéséhez kérte volna a segítségét, ám a színész nem akarta elvállalni a felkínált karaktert. A telefonáló egyébként az akkoriban geek körökben már igencsak ismert és szeretett új-zélandi horrorfilmes, Peter Jackson volt, és Aragorn szerepét akarta rábízni. Mortensennek viszont nem mondott semmit a Gyűrűk Ura cím, a fanatikus Tolkien-rajongó fiának kellett rábeszélnie a sztárt, hogy igenis vállalja el a munkát.

6. Súlyosan megsérült A két torony forgatásán

Mortensen annyira átlényegült A Gyűrűk Ura trilógia forgatásán Aragornná, hogy többször is a testi épségét kockáztatta. Az egyik vívójelenetben kitört két foga a látványos kardvívás alatt, egy rögtönzését pedig a lábujja bánta. Amikor A két toronyban Aragorn, Legolas és Gimli megtalálják az orkok táborát, de nincsenek ott a hobbitok, Mortensen látványosan belerúg az egyik sisakba. Csakhogy ezt nem egyeztette le Peter Jacksonnal a forgatáson, hiszen akkor kiderült volna, hogy a sisak nem egy szimpla műanyag kellék, hanem egy igazi vas fejfedő! Aragorn így valójában nem a bajba jutott hobbitok miatt ordít akkorát a jelenetben, hanem mert a Viggo Mortensen, aki teljesen beleélte magát a szomorú Aragorn bőrébe, két lábujját is eltört a szerencsétlen rúgástól... Ám mivel a sztár nem esett ki a szerepéből egyetlen másodpercre sem, a rendező végül benne hagyta a jelenetet a filmben.

7. Minden szerepére lelkiismeretesen felkészül

Mortensen a method acting híve: mindig nagyon alaposan beleássa magát forgatókönyvekbe, amiket megkap, és igyekszik eggyé válni a karakterekkel, akiket alakít. A 2007-es Eastern Promises - Gyilkos ígéretek forgatása előtt magányos motoros körutazást tett Oroszországban, ahol tanulmányozta többek között a börtöntetoválások szimbolikájába is, hogy minél hitelesebben el tudja játszani a filmbéli nehézfiút, Nyikolajt.

8. Magyarországon is járt, imádott kincsekre vadászva vásárolgatni

Viggo Mortensen a 10 évvel ezelőtti második világháborús drámáját, a 2008-as Goodot magyarországi helyszíneken forgatta (a Keleti pályaudvar volt például a '40-es évek berlini főpályaudvara). Ahhoz, hogy minél inkább bele tudja élni magát a kicsit naiv és nagyon elvhű, SS-tag tudós, Halder szerepébe, a forgatás előtt beutazta Németországot és Lengyelországot, hogy megismerje Európának azt a részét is, ahol korábban még nem járt. Rengeteg apró tárgyi emléket begyűjtött: hol egy régi német képeslapot, hol egy cigarettatárcát vásárolt, Magyarországon pedig néhány régi festményt vett, amelyek a filmben is látszottak, a főszereplő lakásában.

9. Azért nem néz ki 60 évesnek, mert a filmezés fiatalon tartja

Míg más hollywoodi sztárok botoxoltatják magukat és hajbeültetést készíttetnek, Viggo Mortensennek nincs ilyesmire szüksége, örökifjú negyvenesnek tűnik évtizedek óta. Saját bevallása szerint ez azért van így, mert a színészet fiatalon tartja: most is ugyanúgy katonát meg királyt játszhat, mint annak idején gyerekkorában, otthon.

10. Lelkes hobbizenész, több albuma is megjelent

Valószínűleg a legfanatikusabb Viggo Mortensen-rajongókon kívül nem sokan tudják, hogy a 60 éves sztárnak 1994 óta nem kevesebb, mint 14 zenei albuma jelent meg. Ezeket az absztrakt, versbetétekkel tarkított nótákat a zenész és színész barátaival rakta össze, többek között az extrém külsejű gitárossal, Bucketheaddel és a Gyűrűk Ura-filmek másik sztárjával, Dominic Monaghannel, aki a Trufa nevű hobbitot alakította.