Indiánok a hóban

A Sundance Filmfesztivál egyik nagy sikere volt, de Cannes-ban is szerették a Sicario forgatókönyvírójának rendezői bemutatkozását, a kőkemény Wind Rivert, aminek most jött az előzetese.

Wind River

Sokak szerint Taylor Sheridan (Sicario – A bérgyilkos, A préri urai) korunk egyik legjobb forgatókönyvírója, ő pedig most azzal árnyalja a képet, hogy rendezőként is bemutatkozott. A kritikusok által „hó noirként” felcímkézett Wind River forgatókönyvét is maga Sheridan írta, a történet pedig számos elemében emlékeztet a Sicarióra, a környezet, amelyben játszódik azonban egyedülálló. Wyomingban járunk ugyanis a Wind River indiánrezervátumban, és itt bukkan az egyik helyi vadőr egy meggyilkolt fiatal indán lányra. Az ügybe bekapcsolódik az FBI is, ám egyetlen kezdő ügynöknőt küldenek a távoli, hófedte településre, aki sokáig képtelen kiigazodni a kusza helyi viszonyok között.

A Wind River a Sundance Filmfesztivál egyik nagy közönségsikere volt, a kritikusok agyondícsérték, de Cannes-ban is pozitív fogadtatásra talált. A most kijött hivatalos előzetesen is látszik, Sheridan milyen különleges atmoszférát képes teremteni, és az is látszik, milyen hihetetlenül feszült és akciódús a történet. A két főszerepet összeszokott páros alakítja, a fiatal ügynöknőt alakító Elizabeth Olsen és a segítőjéül szegődő magányos vadászt játszó Jeremy Renner a Bosszúálló szériában is együtt játszott, játszik és játszani fog, bár itt jóval komorabb a tónus.

Wind River

A film különlegessége persze maga az indián környezet, és az előzetes is utal arra, hogy a gyilkosság mögött valamiféle törzsi konfliktus lapul – az ügyben a törzsi rendőrség is nyomoz -, és láthatjuk, ahogy az egyik indián szereplő harci színeket ölt. Igaz, a gyorsra vágott képeken nehéz megkülönböztetni egymástól a hosszú, fekete hajú férfiakat, és én például nem ismertem fel a stáblistán szereplő, mára rendkívül felkapottá váló Jon Bernthalt, pedig nyilván fontos szerepet kap, még akkor is, ha csak rövid időre bukkan fel – akárcsak a Sicarióban. A filmet az Egyesült Államokban augusztus 4-én mutatják be, reméljük, eljut hozzánk is.

Wind River