Ismeretterjesztés Jégvarázs 2. módra: a teknősök a fenekükön keresztül veszik a levegőt

Vajon igaz lehet ez a teljesen abszurd ötlet, amit Olaf ad elő az animációs film folytatásában?

A dolognak a ScreenRant járt utána. A „fun fact” igazságtartalma ellen szól, hogy a mókás hóember egy olyan pillanatban dobja be, amikor egyértelműen vigasztalásnak szánja (arra a helyzetre, amikor Anna hercegnő rájön, hogy csak úgy tudja kiszabadítani a northuldrákat az Elvarázsolt Erdőből, ha elpusztítja azt a gátat, amit még a nagyapja épített).

A meglepő valóság azonban az, hogy Olaf igazat mondott: a Live Science szerint ez az egyik fontos eszköze annak, hogy a teknősök hibernálni tudják magukat. Az emberektől eltérően ugyanis a teknősök testhőmérséklete igazodik az őket körülvevő környezethez. Ezért tudnak áttelelni hideg tavakban is. Ám ha egy ilyen tó adott esetben befagy, az állatok nem tudnak feljönni a felszínre levegőt venni.

Szerencsére azonban ilyen hidegben a teknősök anyagcseréje nagyon lelassul, így sokkal kevesebb oxigénre van szükségük a túléléshez. Ezt a kevés oxigént pedig egy olyan testrészükön keresztül mozgatják, amiben nagyon sok a véredény – és ez nem más, mint a fenekük. A jelenséget kloákalégzésnek nevezik, és ugyan eltér a szokásos levegővételtől, ami a tüdőn keresztül zajlik, ez teszi lehetővé, hogy a teknősök ebben a speciális esetben a túléléshez elegendő oxigénhez jussanak.

És végső soron az sem olyan elvadult gondolat, hogy Olaf, a hóember tisztában van egy ilyen ténnyel, hiszen ő maga is jégből, azaz végeredményben vízből van, szóval minden bizonnyal utánanézett mindenféle érdekességnek a jéggel és a vízzel kapcsolatban – főleg annak, hogy mily módon befolyásolják az emberek és más teremtmények életét. Olafnak magának is új körülményekhez kell adaptálódnia, hogy hóemberként ne olvadjon el a melegben, és ez a teknősvégbeles tény remek párhuzam a film üzenetével összefüggésben is:

mindegy, milyen hülyén vagy valószínűtlenül hangzik valami – lehet, hogy végül az hozza a megoldást a túlélésre.


(via ScreenRant)