Jó, de mit adtak nekünk az észtek?

Újra itt az Észt Filmhét, benne apa és fia vetélkedése a szép pszichológusnő kegyeiért, egy gyorsétterem utolsó napja, negyvenesek boldogságkeresése és az elmaradhatatlan észt animáció.

Bár a legtöbbünk hosszan tartó kínzások ellenére sem tudna megnevezni egy élő vagy akár holt észt rendezőt vagy színészt, filmcímre is csak inkább tippelnénk, az észt filmgyártás nagyon is virgonc, kreatív és figyelemreméltó. Mi ráadásul abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy évről évre egy hétig végignézhetjük az apró, de szintén figyelemreméltó ország filmtermésének javát, amibe kötelező jelleggel beletartozik a világszínvonalú animációs alkotásokból készült válogatás is. Íme a budapesti program a Művész moziban, de keressétek a vetítéseket és az Észt Hét más rendezvényeit Szegen és Debrecenben is!

Észt Hét: március 19-27.

Észt Filmhét: március 23-25.

A LÁNC VÉGE, 2017, 81 perc - március 23., 18.30

A nüanszokban gazdag és finoman szőtt helyzetkomikummal fűszerezett film Paavo Piik díjnyertes színdarabja alapján készült. A cselekmény a Lánc nevű, nem túl látogatott külvárosi gyorsétteremben játszódik, a bezárás előtti napon. Egymást váltják a vevők, akik mindannyian valamilyen határhoz érkeztek, és tanácstalanul toporognak a saját életükben. Jönnek a maguk buborékjában, amely a Láncban kipukkad, és a pult mögött álló Lány, aki mindennek szem- és fültanúja, lassan kezdi úgy érezni, hogy nála is betelt a pohár.


AMIKOR A LEGKEVÉSBÉ VÁROD, 2016, 90 perc - március 24., 18.30

A fiatalságának utolsó éveit taposó, magányos Viivi egy reggel ismeretlen férfit talál az ágyában. Pánikszerűen próbálja összerakni az előző este történéseit. Kiderül, hogy élete egyik legpocsékabb napját tudhatja maga mögött: fájó váll, késés a munkából, orvosi diagnózis, kiadós veszekedés a hülye főnökével és az este a kocsmában, nem kevés alkohollal. Helyenként szomorú,vicces film. Vagy helyenként vicces szomorú film, kinek hogyan.


NOVEMBER, 2017, 112 perc - március 24., 20.30

A film minden idők egyik legsikeresebb észt regénye alapján készült, amely magyarul Ördöngös idők címmel olvasható. Az erőteljes képi világú, sejtelmes atmoszférájú felnőttmesében a fekete humor és a romantikus szerelem találkozik. A pogány hiedelemvilág alakjaitól nyüzsgő észt falu lakói kapzsik és gátlástalanok: folyamatosan lopnak egymástól, a német földesúrtól és magát az Ördögöt is becsapják.



ÚJ ÉSZT ANIMÁCIÓ - március 25., 16.00
MANIVALD (2017), 13', rendező: Chintis Lundgren

MARIA ÉS A HÉT TÖRPE (2017), 15', rendező: Riho Unt

AZ ELENGEDÉS TÖRTÉNETE (2017), 11', rendező: Ülo Pikkov

ÖRÖK VADÁSZMEZŐK (2016), 18', rendező: Elin Grimstad

SAROK (2016), 2', rendező: Lucija Mrzljak

KÖRTEESŐ (2017), 2', rendező: Leonyid Smelkov

MOULINET (2017), 6', rendező: Sander Joon



A BÁCSI, AKI HASONLÍT RÁM, 2017, 100 perc - március 25., 18.30

A Cseresznyés dohány rendezőinek új tragikomédiája a kényszerű közelségről, a boldogságkeresésről és a megbocsátásról szól. Hugo, a válás utáni depressziótól szenvedő zenekritikus a vidéki nyaralóban talál menedéket, csakhogy váratlanul betoppan jazz-zenész apja, Raivo. A szekáns öregember közli, hogy hamarosan földi útjának végére ér, és utolsó napjaiban egyetlen fiának illene gondoskodnia róla. Amikor egy vonzó pszichiáter jelenik meg az életükben, apa és fia versengeni kezd a figyelméért.

A nyitó film megtekintése a pénztárban váltott ingyenes helyjeggyel lehetséges.
A többi filmre a belépő 1200 Ft.

További információ: www.esztorszag.hu/esemeny/eszt-het-filmvetitesek