Joaquin Phoenix szerint a Joker nem az erőszakot népszerűsítette, hanem a bronxi lépcsőn való pózolást

Érdekes interjút adott a Los Angeles Timesnak a képregényfilm sztárja.

A beszélgetés során Phoenix beszélt arról, hogy egyáltalán nem számított rá, hogy a Joker ilyen hatalmas siker lesz (egymilliárd dollárt közelítő bevételével nemcsak ez minden idők legjövedelmezőbb korhatáros mozija, de Todd Phillips rendezése egyúttal a legjobb befektetésnek számító képregény-adaptáció is, az idei halloween legnépszerűbb jelmeze pedig magasan a Joker jelmez lett).

„Nem hiszem, hogy számítottam volna rá, hogy ez a film ilyen sikeres lesz. Nem tudom, hogy számítottam-e egyáltalán bármire.

Őszintén szólva Todd és én csak megpróbáltunk valami olyat készíteni, amivel nem tesszük tönkre a saját karrierünket”

– viccelődött a színész, akit egyébként már a Joker előtt is hívtak képregény-adaptációkba, de nem akarta lekötni magát hosszú évekig egy lélektelen franchise-ba.

Forrás: InterCom

 

Todd Phillips rendezőnek is négy hónapjába került egyébként, amíg rávette Phoenixet, hogy vállalja el a Joker címszerepét. És hogy miért éppen őt akarta ennyire? „Van egy kis őrület Joaquin szemében. Viccesen azt szoktam neki mondani, hogy úgy néz ki, mint a káosz ügynöke. És szereti elmosni a határokat aközött, ami valódi és ami nem” – nyilatkozta korábban a direktor. Phillipsnek egyébként úgy sikerült végül megnyernie a színészt, hogy megígérte neki, hogy nem valamiféle szokványos CGI-látványosságot csinálnak majd a képregények alapján, hanem inkább egy Taxisofőr-szerű megalapozott karaktertanulmányt.

„A legtöbb film olyan merev: minden pillanata meg van tervezve. Ez viszont nagyon szabadnak és kreatívnak tűnt”

– magyarázta Phoenix. A közös munka pedig, ahogy a rendezővel együtt elmerültek Arthur Fleck (ez Joker polgári neve) pszichéjében, olyan termékenynek bizonyult, hogy a folytatás lehetősége már azelőtt felmerült, hogy a film ekkora siker lett volna – sőt már azelőtt, hogy egyáltalán bemutatták volna.

„Már a forgatás második vagy harmadik hetén előálltam vele, hogy »Todd, nem kezdenél el dolgozni egy folytatáson? Annyi minden feltárnivaló lenne még itt…« És ezt csak félig szántam viccnek” – mondta a sztár. A rendező és a színész persze többször elmondták, hogy valójában még semmi sincs folyamatban (hiszen egy második rész elkészítéséről szóló döntés kívül esik a hatáskörükön), de most, hogy a film nézettségi rekordokat dönt, abszolút van esély rá (erről itt írtunk korábban).

Az interjúban szóba került az is, hogy sokan az erőszak népszerűsítésével vádolják a Jokert. Ez a téma egyébként annyira frusztrálja Joaquin Phoenixet, hogy egy élő interjúról egyszer már kisétált miatta. Most azonban teljesen jogos és valid választ adott. Szerinte nem kitalált figurák, hanem inkább a média tüzeli fel a megzavart elméjű embereket tömeggyilkosságra. És a színész nem a levegőbe beszél, hiszen amikor a szerepre készült, komolyan tanulmányozta a témát, és számos kutatást elolvasott politikai bérgyilkosokról és tömeggyilkosokról.

Forrás: InterCom

 

„Ez a film igazából a kedvesség erejéről és az empátia hiányáról szól, amit a világunkban tapasztalhatunk. É egy rakás e-mailt kapok olyan emberektől, akiknek skizofrén a hozzátartozójuk, és azt írják, hogy most már más szemmel néznek rájuk, jobban megértik őket. Ha valami, akkor ez bizonyítja, hogy mi nem az erőszakot propagáljuk. És szerintem

fantasztikus dolog, hogy ez a film, ami egyesek szerint tömeggyilkosokat inspirál, valójában nem indított el mást, mint hogy sokan letáncolnak a hatására egy lépcsőn

– szögezte le a színész.

Phoenix végül beszélt pár szót azokról az összeesküvés-elméletekről is, amiket azok a rajongók terjesztenek, akik szerint az általa alakított Joker igazából nem a képregényekből és a filmes feldolgozásokból ismert figura, hanem csak valaki, aki az igazi Jokert inspirálta azzal a tettével, amit a film végén elkövetett, és aminek a hatására (SPOILER!) egy egész lázadás tört ki.

Ezen vélemények szerint az igazi Joker is ebből a lázadásból „született”. „Én személy szerint azt gondolom, hogy Fleck az igazi Joker. De hát nem tudhatom, szóval végül is ez csak az én véleményem” – mondta a sztár.
Forrás: InterCom



(via Los Angeles Times)