Kazahsztánban megcsinálták a Borat folytatását

Persze nem hivatalos folytatás, csakúgy, mint az olasz Alien 2, a Gonosz halott harmadik, negyedik és ötödik része, vagy a japán Majmok bolygója.

Az olasz Alien 2.

A nyolcadik utas: a Halál továbbgondolásának, azaz az Alien 2 - Sulla Terra című remekműnek sincs semmi köze Ridley Scott klasszikusához: egy tipikus gagyi horror sok vérrel, olcsó effektekkel és indokolatlanul meztelen nőkkel. És természetesen a Földön játszódik, hiszen egy űrhajó díszlete is pénzbe kerül. A 20th Century Fox be is perelte az alkotókat, de azok arra hivatkoztak, hogy filmjük valójában egy 1930-as években megjelent regény adaptációja - és a bíró elfogadta az érvelést.

 

A kazah anti-Borat

Sacha Baron Cohen vígjátéka óriási sikert aratott szerte a világon, ám érthető módon Kazahsztánban nem lett túl népszerű. 2010-ben egy Erkin Rakishev nevű producer-rendező elhatározta, hogy helyreállítja az ország becsületét, és elkészíti a nem hivatalos folytatást. A jogi következmények nem érdekelték különösebben, illetve úgy gondolkodott, hogy a pereskedés jó ingyenreklám lesz a filmnek. "Hollywood, 20th Century Fox, Borat - élve megeszlek mindannyiótokat" - közölte. A testvérem, Boratban egy John nevű amerikai fickó Kazahsztánba utazik, ahol megismerkedik Borat öccsével, Bilóval és természetesen kiderül, hogy Kazahsztán nem olyan rémes hely, mint ahogy azt Cohen ábrázolta. A rendezőt nyilván a jószándék és a hazaszeretet motiválta, hogy gyakorlatilag egy humoros imázsfilmet készítsen az országról, de valahogyan mégis sikerült öngólt lőnie az olyan jelenetekkel, mint amikor Bilót megerőszakolja egy szamár, terhes lesz, majd összeházasodnak. Ja, és a végén kiderül, hogy az ütődött testvérek nem is Kazahsztán szülöttei, hanem romániai zsidók.

 

A japán Majmok bolygója

A majmok bolygója franchise óriási sikert aratott Japánban, így a szigetország filmesei elkészítették a saját verziójukat. 1974-ben mutatták be a 26 részes, A majmok serege című sorozatot, amelyből később egy másfél órás filmet vágtak össze, A majmok idejét. Hivatalosan az eredeti regényt dolgozták fel, de elég nyilvánvaló az amerikai filmekkel valós hasonlóság, és persze nem lettek volna igazi japánok, ha nem pakolják teli fura, trash dolgokkal. Van benne ufó, gitározó majom és jó kis retró robot, az a szögletes, merev kezű-lábű fajta.

 

Az olasz Gonosz halott-sorozat

Különösen a 80-as években az olaszok rengeteg olyan olcsó filmet forgattak, ami egy-egy nevezetesebb alkotás koppintása, ripp-offja volt - gondoljunk csak a megszámlálhatatlan Mad Max-klónra vagy a barbáros fantasy-kre, Conan után szabadon. És ha ez nem lett volna elég, olykor egy híres film folytatásaként nevezték el a saját gagyijukat. Sam Raimi Gonosz halottjának második része egyszerre tovább szövi a már-már félamatőrfilm első rész sztoriját és egyben remake-eli is (hasonlóan, ahogy Robert Rodriguez tette az El Mariachival, illetve a Desperadoval), de mégis ott virít a kettes a cím után. Olaszországban La Casa (A ház) néven futott, és a második után a leleményes filmesek megfejelték még három résszel - a negyedikben David Hasselhoff is játszik! -, amelyeknek természetesen semmi közük nem volt Raimi horrorjaihoz. Később még két film készült, de ezek már az "eredeti" La Casa-szériát folytatták.

(Forrás: Cracked)