Ki vannak akadva a lengyelek, mert Tom Cruise fel akarja robbantani a hídjukat

Újra forog a Mission: Impossible 7. – de ennek nem mindenki örül.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Tom Cruise nevével fémjelzett akciófranchise aktuális darabja az elsők között volt, amelynek a koronavírus miatt le kellett állítani a forgatását, mivel az éppen Észak-Olaszországban, a(z akkor) legfertőzöttebb területen zajlott. Most a stáb végre újra forgathat: a munka először Angliában folytatódhat, majd Lengyelországba készülnek, ahol fel akarnak robbantani egy hidat.

A szóban forgó híd egy Pilchowice nevű faluban található, és a helyieknek nem igazán tetszik, hogy a filmesek felrobbantják. Az építmény már 2016 óta nincs használatban, de a lakosok azt remélik, hogy hamarosan hivatalosan elismerik mint nemzeti emlékművet. Pawel Lewandowski kultuszminiszter-helyettes viszont azzal érvel, hogy a híd nem képvisel kulturális értéket, és a filmesek különben is csak egy részét akarják tönkre tenni.

„Csak egy kis része lesz lerombolva. És én annyira nem fixálódnék rá ennyire arra sem, hogy a Pilchowicki-híd emlékmű lenne.

Romokban áll, és nincs semmi értéke. Nem minden régi dolog műemlék”

– mondta Lewandowski. „A törvény világosan kimondja, hogy csak az lehet emlékmű, aminek szociális, művészi vagy tudományos értéke van. Ez művészi és kulturális szempontból azt feltételezi, hogy a kulturális objektumnak és az embereknek legyen valami kapcsolatuk egymással. Szóval ha az objektumot nem használják, és nem is hozzáférhető, akkor annak nincs értéke. Ennélfogva ez nem egy műemlék” – tette hozzá.

Az M:I 7 stábja egyébként először Svájcban akart hidat robbantani, de ott a hatóságok állítólag visszautasították a kérésüket. A lengyelországi robbantás híre a közösségi médiát is megosztotta. Míg egyesek szerint robbantgatni tök cool, és az a híd még csak nem is olyan régi (111 éves – a szerk.), mások elképesztőnek találják, hogy a producereknek akkora az egójuk, hogy fontosabbnak tartják a filmjüket, mint egy történelmi emléket. Utóbbi tábor azt is felvetette, hogy a pusztítás helyett CGI-jal is meg lehetne oldani a dolgot.


(via Independent)