Kiderült M. Night Shyamalan titka: ezért nem vállalt be szuperhősfilmeket!

A Marvel és DC is felajánlotta neki, hogy rendezzen blockbustert, de „az új Spielberg” visszautasította őket.

A jobb napokat is látott indiai kultrendező, M. Night Shyamalan ismét reflektorfénybe került a nemrég nálunk is mozikba került Üveg miatt, ami egyszerre lett a 2000-es A sebezhetetlen és a 2017-es Széttörve folytatása. Az persze már erősen véleményes, mennyire lett vagy csapnivaló a film, az viszont biztos, hogy a Hatodik érzék után „indiai csodagyerekként”, sőt, „új Spielbergként” emlegetett Shyamalannak igen egyedi író és rendezői stílusa van.

M. Night Shyamalan a 2018-as San Diego-i Comic Conon (fotó: Kevin Winter/Getty Images)

 

A Yahoo! -nak adott interjújában is pont arról beszélt, hogy ezt az egyedi hangot akarta megőrizni: azért mondott nemet a Marvel- és DC-filmek megrendezésére, mert nem akarta, hogy a producerek megkössék a kezét.

Biztosítékot akartam, hogy mindenkinek megfelelő megállapodás születik. Nekem egy erős filmes akcentusom van, ami különleges, és számomra csak olyan verzió elfogadható, ahol megtarthatom ezt az egyedi akcentust. A Marvel és a DC vajon teret adott volna ennek? Vagy kisajátítottak volna?

Shyamalan felidézte Edgar Wright esetét: a Haláli hullák hajnala, Vaskabátok és a Nyomd, bébi, nyomd rendezője vitte volna eredetileg filmre A Hangyát, de idővel távozott a produkcióból, mert úgy érezte, nincs meg a közös hang: „akartam egy jó Marvel-filmet csinálni, de azt éreztem, hogy a Marvel nem akart egy jó Edgar Wright-filmet csinálni”. Shyamalan nem akart így járni:

Nem áll távol az ilyesmi a stúdióktól, mert ők azt akarják, hogy a film nyelve biztonságos, közérthető legyen. Na de mi van, ha én azt mondom, hé, ezt a 3 perces jelenetet most a szereplő feje mögül fogjuk felvenni, és azt szeretném hogy minden nagyon sötét legyen? Mi van, ha azt akarom, hogy a motivációk ne legyenek egyértelműek, mi van, ha az a célom, hogy a filmem befogadása kihívást jelentsen a közönség számára, és a moziban nagyon-nagyon kényelmetlenül érezze mindenki magát? Hát én bizony azt szeretném, hogy ezekre mindre adja áldását a stúdió!

Vagyis az indiai rendező nem akart munka közben kreatív vitákba keveredni, így inkább elébe ment a dolgoknak, és el sem vállalta a Marvel és a DC felkéréseit, hogy szuperhősrajongóként a saját elképzelése szerint csinálhasson „bizarr szuperhősfilmet” A sebezhetetlen folytatásából, Üveg címmel. (via NME.com)