Kurt Russell legemlékezetesebb szerepei

Az egykori szöszke gyerekszínész volt már félszemű antihős, sorozatgyilkos kaszkadőr, egy élő bolygó, szerelmes asztalos, de eljátszotta Wyatt Earpöt és Elvis Presley-t is. A 67 éves Kurt Russellt legjobb filmszerepeinek felelevenítésével ünnepeljük.

Elvis

Fura választásnak tűnhet, hogy John Carpenter Russellt választotta ki a Király szerepére, de a színész helytállt, egyúttal elkezdődött kettejük között az a hosszú és gyümölcsöző munkakapcsolat, ami mindkettőjük karrierjét az egekbe repítette. Russell a későbbiekben sem szakított Elvisszel: a Forrest Gumpban ugyan nem látszik, de az ő hangját halljuk, amikor a kis Forrest járógépét vizsgálgatva találja ki a védjegyévé vált lábrázást, a Milliókért a pokolba című filmben pedig egy Elvis-hasonmásokból álló rablóbanda egyik tagját alakítja - bár ott egyébként a saját, Nagy Amerikai Hős-imidzsét levetkező, felszabadult Kevin Costner lopja el a show-t.

Menekülés New Yorkból

John Carpenter az Elvis után másodjára dolgozott együtt Russellel, és 1981-ben megteremtették a félszemű Snake Plissken kultikus figuráját. A jövőben - 1997-ben - játszódó posztapokaliptikus akciófilmben Manhattan fallal körülvett börtönsziget, ahol barbár hordák uralkodnak, és amikor eltérített repülőgépéről az Egyesült Államok elnöke épp e senki földjére katapultál, a mindig morcos Snake-et küldik be érte - vagy legalábbis azért a fontos kazettáért, amelyen a nukleáris fegyverek leszereléshez szükséges kódok vannak. Kurt Russell tökéletes a szerepben, és szerencsénkre még egyszer magára húzta azóta jócskán megviselt bőrdzsekijét a kultfilm 1996-os folytatásában. A Menekülés Los Angelesbőlt szokás nem szeretni, pedig a maga módján talán még jobb is, mint az elődje: zseniális önparódia és gonosz humorú szatíra - a film 2017-es jövőjének túltolt, már-már paródiajellegű disztópiája sajnos egyre jobban kezd hasonlítani a mai valósághoz -,olyan kultszínészekkel, mint Steve Buscemi vagy Bruce Campbell. És Snake Plissken filmvégi jelenetének egyértelműen ott a helye minden idők legjobb befejezései között.

A dolog

Egy újabb kultfilm, ami általában dobogós helyezést ér el a legjobb horrorokat összegyűjtő listák élén. Kurt Russell és John Carpenter harmadik közös munkája a különösen nyugtalanító A dolog, amiben egy idegen lény tizedeli az antarktiszi kutatóbázis tagjait. A lény maga az organikus rémálom: olyan, mint Pom Pom, azaz hol ilyen, hol olyan, és  bárkit lemásolhat. Kurt Russell játssza MacReady-t, a csoport Ellen Ripley-jét, aki szintén lángszóróval irtja a földönkívüli rémséget. A talányos zárójelenet szintén a "legjobb..." listák állandó szereplője, és már 26 éve folyik a vita a rajongók között arról, hogy a két férfi közül akkor most melyikük is ember és melyikük szörnyeteg.

 

Nagy zűr Kis-Kínában

Hát persze, hogy ismét egy Carpenter-film, ám ezúttal egy vicces, teljesen eszement fantasy-akció. Russell lubickol Jack Burton, az atlétatrikós, tapló kamionsofőr szerepében, aki egy ősöreg kínai varázsló karmaiból próbálja kimenekíteni egyik cimborája menyasszonyát. 

 

A vasmacska kölykei

Garry Marshall a romantikus vígjátékok nagymestere, hiszen ő jegyzi a Micsoda nőt és A neveletlen hercegnőt is. A vasmacska kölykei is olyan modern mesefilm, amit egyszerűen jó nézni, és bármikor képes felvidítani az embert. Russell ismét komédiázik, azaz nagyjából ugyanazt a figurát hozza, mint a Nagy zűr...-ben vagy a Tango és Cash-ben, és ezúttal egy őt korábban megalázó amnéziás, fennhéjázó milliomosfeleséget (Goldie Hawn) szívat meg, mondván, hogy igazából a felesége. A nő mos, főz takarít, próbálja nevelni a férfi szakajtónyi gyerekét, és ami az elején bosszúnak indult, abból természetesen szerelem lesz. 1987-ben, a film forgatásakor Russell és Goldie Hawn már négy éve együtt voltak, és azóta is boldogan élnek.

 

Tango és Cash

Korábban írtunk arról, micsoda fejetlenség uralkodott az egyik legviccesebb buddy movie forgatásán, és már az is kész csoda, hogy egyáltalán elkészült. Russell és Stallone párosa elég jól működik, bár valószínűleg a magyar változat remek szövegének, sokat idézett egysorosainak is köszönhető, hogy a VHS-korszak egyik klasszikusává vált.

 

Csillagkapu

Mielőtt Roland Emmerich belebolondult volna a pusztításpornóba, leforgatta az Erich von Danniken paleoasztronautika elméletéből merítő Csillagkaput, egyúttal letette a Star Trek mellett legnépszerűbb tévés sci-fi franchise alapkövét. A szuicid hajlamú, kiégett O'Neill ezredes egy csapatnyi katona és egy balfék tudós élén átkel a titokzatos Csillagkapun, hogy aztán egy távoli bolygón elpáholjon egy ősi egyiptomi istent. 

 

Halálbiztos

A Halálbiztos ugyan Tarantino leggyengébb filmje, de az őrült sorozatgyilkos, a fiatal nőket autóval széttrancsírozó, egykori kaszkadőr, Stuntman Mike figurája emlékezetesre sikerült - bár ehhez nyilván kellett Kurt Russell karizmája is. Nagyon vicces, amikor a keménykedő fickó a történet végén megsebesül, hisztizik és sírdogál, majd a lányok kirángatják a kocsiból, és rommá verik.

 

Aljas nyolcas

Tarantino westernjének forgatásán Russell elég durva malőrt követett el: a gitár, amin Jennifer Jason Leigh játszik egy 1870-ben készült, nagyon ritka hangszer, és abban a jelenetben, amiben Russell kitépi a nő kezéből, és ripityára töri, elfelejtették kicserélni egy másolatra - így a 40 ezer dollárt érő  eredetit verte az oszlophoz. A gitárt kölcsönző múzeum munkatársai megpróbálták a darabokból valahogy összerakni a hangszert, de nem sikerült - azóta sem adnak bérbe semmit.