Martin Sheen könyörgött Coppolának, hogy filmezze, miközben a poklok poklát élte át az Apokalipszis most forgatásán

Nem szerepelt a forgatókönyvben, hogy puszta ököllel összetöri a tükröt, de annyira karakterben volt, hogy megtette.

Hollywood egyik legnagyobb élő sztárja, Martin Sheen – spanyol bevándorlószülőktől örökölt eredeti nevén: Ramón Estevez – hétfőn, augusztus 3-án ünnepelte 80. születésnapját. A jeles évforduló alkalmából a The Hollywood Reporter mozimagazin felelevenítette a színész egyik legismertebb filmjének legizgalmasabb kulisszatitkát, nevezetesen azt, amikor Sheen az 1979-es Apokalipszis most elején delíriumos állapotban, Doors-dallamokra vedel és karatézik egy szobában, összetöri a tükröt, aztán pedig véres kézzel, pucéran fetreng az addig patyolat tiszta ágyneműn. Letaglózó képsorok, még most, 41 év(!!!) távlatából is:

A jelenet érdekessége, hogy itt Martin Sheen valóban delíriumos állapotban volt, és az, hogy összetöri a tükröt a szobában, eredetileg nem is szerepelt a forgatókönyvben. Sheen viszont azt mondta a rendezőnek, Francis Ford Coppolának, hogy vegye csak fel kamerával, ahogy bepiál és elkezd törni-zúzni, aztán majd hátha hasznosítani tudja a filmben (ez a kicsapongó, önpusztító életmód később meg is bosszulta magát, amikor a színész szívrohamot kapott egy dzsungelbéli jelenet forgatásán, és Coppola csak egy hónappal később tudott vele újra együtt dolgozni). Sheen egy korábbi tévéinterjújában így emlékezett vissza a hotelszobában történtekre:

Eléggé véreztem, és Francis [Ford Coppola] megpróbálta leállni a kamerát, de én elkezdtem könyörögni neki, hogy folytassuk a forgatást. Azt felelte, képtelen megtenni, és már készenlétben állt mellette egy ápolónő. De én azt mondtam erre: szépen kérlek, meg kell csinálnom – saját magam miatt! Folytattuk. Lényegében megengedte, hogy birkózzak a démonaimmal, azokkal a démonokkal, akikkel akkoriban elég sokat birkóztam. Akkor viszont ezt nyíltan tettem, és bizonyos értelemben megszabadultam tőlük. Bárokban már műveltem hasonló jelenetet, otthon már csináltam ilyet. Meg kellett békélnem, ki kellett űznöm ezt az egészet magamból!

Vajon amikor később, idősebben Martin Sheen visszanézte ezt a jelenetet, mit gondolt saját magáról? Ezt is elmondta a régi tévéinterjújában:

Nagyon ijesztő. Ma már nem ismerem fel ezt az embert. Elég szomorú fickó. Próbált olyannak látszani, amilyen nem volt, és olyan dolgoktól félt, amiktől nem is kellett volna félnie. Nagyon sajnálatra méltó fickó.

A teljes tévéinterjú itt tekinthető meg: