Megannyi kínzó kérdés A majmok bolygója - Háború kapcsán

Hogy került olyan sok majom az erdőbe, mit csinálnak a lovakkal, hogyan mozog Caesar, és mi az ördögöt akart az ördögi ezredes. Csupa olyan dolog, amire mi sem tudjuk a választ, pedig jól összerakott kis filmről van szó.

Hogy élnek a majmok?

Már az előző részben is furcsa volt, hogy ENNYI majom van, de itt még feltűnőbb, és ez rögtön felveti a kérdést: hogyan élnek és mit esznek. Korábban láttuk, hogy képesek vadászni, ha nem is túl hatékonyan, és halásznak is, de egy ekkora terület nem tart el ennyi emberszabásút még nyáron se, de A majmok bolygója - Háború télen játszódik. A majmok tudnak tüzet gyújtani, és egy nagy barlangban laknak, de nehéz elképzelni, hogy ezek a trópusi állatok mindezt túlélnék kint a természetben. Bár a gorilláknak sűrű bundája van, akad olyan csimpánz, akinek alig van szőre, és ott van az a sok kölyök is – és akkor még nem beszéltünk a fogságról.  

Mi is történt az emberekkel?

Annyit tudunk, hogy az ALZ-113 szérum a majmokat okosabbá és erősebbé tette, ám az emberekre végzetesnek bizonyult. Először egy labortechnikus fertőződik meg A majmok bolygója: Lázadásban, majd a szomszédja, egy pilóta, és tíz év múlva a majominfluenza kipusztította az emberiség zömét. A majmok bolygója - Forradalom idejére mégis maradtak városok, ahol a túlélők összegyűltek, és ezek a vírussal szemben ellenálló, egészséges férfiak és nők voltak. A befejező rész azonban csavar egyet a dolgon, a vírus is mutálódott, és új formájában állati sorba taszítja áldozatait. A fertőzöttek elveszítik a beszédkészséget és az intelligenciájukat, ezt világosan elmondja az ezredes. Csakhogy az a kislány, akit Caesarék találnak, ugyan néma, egyáltalán nem primitív, sőt, jelelni is tud a majmokkal. Vagyis itt valami bökkenő van a logikában…

Hogy lehet okos a Rossz Majom is?

Hőseink véletlenül bukkannak rá egy számukra ismeretlen majomra, aki emberi ruhában, jár és tud beszélni – amikor kérdezik, ez hogyan lehetséges, csak annyit mond, megfigyelte az embereket. Azt megtudjuk, hogy egy szafariban élt, ahol nem bántak vele jól – innen is a neve, mert mindig azt mondták neki, Rossz majom! És hogyan lett okos? Mert az eredeti szérum nyilván rég kifogyott. A válasz a majominfluenza hatása, ami nyilván a majmokra is hat, ha úgy vesszük, afféle konstans teljesítményfokozóként működve. Az viszont problematikus, mikor tanult meg beszélni Rossz Majom. Az influenza kitörésekor az emberek ugyanis nekiálltak kiirtani a még fogságban lévő emberszabásúakat – vagyis pont akkor nem volt emberek között, amikor okosabb lett, az elmúlt éveket pedig bujkálva, gyűjtögetve töltötte.

Hogyan lovagolnak a majmok?

Az egész Majmok bolygója filmözön legmenőbb része mindig is az volt, hogy a majmok lovagolnak. Itt is ez van, bár a Háborúnak csak az első felében ülnek lóháton, utána más irányt vesz a történet. Mivel rövid a majmok lába, nem tudnak kengyelt használni, és talán ezért is ülik meg szőrén a lovakat, viszont egyenes háttal, ülve lovagolnak, aminek nincs értelme, ha a lábukkal nem kapaszkodnak. Mivel a felsőtestük sokkal nehezebb, úgy lenne logikus, hogy előrehajolva, a nyakára dőlve fogják a kantárt, és úgy mennek. És persze kérdés, hol tartják a lovakat, ha fent a hegyoldalban élnek, és mikor ápolják, etetik őket.

Hogy is mozog Caesar?

Azt értem, hogy a dolog NAGY RÉSZE technikailag hogyan zajlik: jön Andy Serkis, ráteszik a kis szenzorokat, ő pedig egy kék vászon előtt eljátssza, hogy egy nagy csimpánz, aztán ebből a motion caption avagy mozgásrögzítés digitális technológia segítségével megteremtik Caesart. De mi van akkor, ha hősünk olyasmit csinál, amire egy ember képtelen? Mondjuk, könnyedén felszökell egy fára vagy beleveti magát a vízesés mögötti szakadékba, ahogy azt a film elején teszi, hogy megküzdjön a pszichopata ezredessel? Azt hogy rakják össze? Egy sima ugrást egy rakás matraccal meg lehet oldani, a többit számítógéppel teszik hozzá, de egy hatalmas majomugrást? Ráadásul egy teljesítményfokozóval kezelt majom ugrását?

Hogyan építene fel egy új társadalmat az Ezredes?

A Woody Harrelson által játszott Ezredes célja kiirtani nem csak az összes majmot, hanem a mutálódott vírussal fertőzött embereket is – és még azokat is, akik ez ellen tiltakoznak. Egy új jövőt építene, de ezért meg kell küzdenie az északiakkal – nem tudni pontosan, kik ezek, de talán a korábbi feletteseinek csapatai, akik jóval többen vannak, és jobban vannak felszerelve. De nem ők és az emberszabású majmok állnak a szebb jövő útjában, hanem az az aprócska tény, hogy itt mindössze pár száz férfi van összezárva, akik építhetnek, amit akarnak, de mégiscsak kéne néhány nő ahhoz, hogy az a valami maradandó legyen.

Akkor ez az utolsó rész?

Az biztos, hogy itt lezáródik Caesar története, de egyáltalán nem biztos, hogy vége a rebootolt Majmok bolygója franchise-nak. Azt a rendező, Matt Reeves is kijelentette, hogy ezzel csakis egy történetív ért véget, a kérdés viszont az, hogyan lehet az eddigi főhős nélkül folytatni? Ha marad ez az idővonal, akkor valakinek át kell vennie a helyét, de kinek? Maurice, az orangután ehhez túl szelíd, Cornelius, Caesar fia pedig még túl kicsi, igaz, az eredeti Majmok bolygójában volt egy Cornelius nevű karakter, egy majomarcheológus, aki barátságos volt Charlton Heston karakterével. Vagyis lehet, hogy a reboot végül tényleg visszatér az eredetű mű(vek) idővonalához, ami sok lehetőséget rejt, de nem túl valószínű, hogy Reeves-ék egy teljesen saját történet után egy már kétszer is elmondottat – mert ott volt a Tim Burton-féle vacak is - akarna elmesélni.     

A majmok bolygója