Meghalt Jonas Mekas

Az egyik legbefolyásosabb kísérleti filmes 96 éves volt. Nem csak rendezett: lapot és filmtudományi társaságot is alapított.

Mekas indította 1954-ben a Film Culture magazint, majd 1962-ben azt a szervezetet, amiből később az amerikai független filmek és avantgárd mozgóképek megőrzésével, bemutatásával, restaurálásával és oktatással is foglalkozó New York-i Anthology Film Archives lett.

Az alkotó 1922-ben született, Litvániában, ahonnan a II. világháború miatt emigrált, 1944-ben, de az Egyesült Államokba csak kalandos úton, több országon keresztül jutott el, 1949-ben. Mindössze két héttel megérkezése után vásárolt magának egy Bolex 16mm-es kamerát, és filmezni kezdett. Először saját életének apró mozzanatait rögzítette, ám csakhamar az amerikai avantgárd filmes mozgalom úttörőjévé vált.

Mekas nemcsak rendező volt, hanem operatőr (ő fényképezte például Andy Warhol híres, nyolcórás dokumentumfilmjét, az Empire-t), vágó, író (több mint húsz könyve jelent meg), színész, költő, képzőművész, tanár és újságíró (rendszeresen írt filmkritikákat). A filmművészetben nyújtott hatvanéves fáradhatatlan munkájával kiérdemelte „az amerikai avantgárd film keresztapja” becenevet.

Jonas Mekas 2016-ban. Forrás: Michael Loccisano / Getty Images

 

1961-ben készítette első, hivatalosan is bemutatott filmjét, a Guns of the Treest, egy másik korai munkájával, az 1964-es The Briggel pedig máris elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját. Az új utak felfedezését, a folyamatos kísérletezést a mester idős korában sem hagyta abba: 2007-ben az év minden napján közzétett egy rövidfilmet az interneten. Utolsó filmjét 2013-ban mutatták be – ekkor Mekas már 91 éves volt.

Jelentős volt más művészekkel való együttműködése is: a már említett Andy Warhol mellett dolgozott John Lennonnal, Yoko Onóval, Allen Ginsberggel, a Sonic Youthszal, Patti Smithszel és Salvador Dalíval is. A Twitteren többen is megemlékeztek róla, köztük Jim Jarmusch és Yoko Ono. Jonas Mekast fia, lánya és unokája gyászolja.


(via Variety, IMDb)