Meghalt Michael Chapman, a Dühöngő bika és a Taxisofőr operatőre

A kétszeres Oscar-jelölt filmes, aki Michael Jackson Bad című klipjén is dolgozott, szívelégtelenségben hunyt el. 84 éves volt.

Los Angeles-i otthonában, 84 éves korában, pangásos szívelégtelenségben elhunyt Michael Chapman,  kétszeres Oscar-jelölt operatőr. A halálhírt Chapman felesége, Amy Holden Jones forgatókönyvíró jelentette be a Twitteren. Számos kultikus filmnek ő volt az operatőre az 1976-os Taxisofőrtől kezdve az 1993-as A szökevényig, de már A keresztapa és A cápa forgatásán is aktívan közreműködött, mint kamera operátor. Lendületes kameramozgása, és a szemcsés, nagyvárosi fényekkel bevilágított képei miatt A taxisofőr óta úgy emlegették szakmai körökben, mint „a járdák költője”.

Egy utólag beazonosíthatatlan stábtag, Steven Spielberg, Michael Chapman kamera operátor és Bill Butler operatőr A cápa 1975-ös forgatásán Massachusetts partjainál (fotó: Universal Pictures / Michael Ochs Archives / Getty Images)

 

Michael Chapman 1935. november 21-én született New Yorkban, de a Massachusetts állambeli Wellesley-ben nőtt fel. A középiskola után a Columbia Universityre jelentkezett, majd az egyetem elvégzése után egy vasúttársaságnál állt munkába. Apósa, a francia születésű operatőr, Joseph C. Brun adta neki az első kameraasszisztensi munkát a The Fat Spy című, 1966-os filmben. Amikor kiderült, hogy Chapman tehetséges operatőr, apósával bejárta a világot, és éveken keresztül együtt forgattak reklámokat és dokumentumfilmeket. Később kamera operátorként dolgozott többek között az 1972-es A keresztapa stábjában – a film operatőrét, Gordon Willist atyai tanítómestereként tisztelte.

A rákövetkezendő évtizedekben Michael Chapman számos kultikus filmen dolgozott. Az 1976-os Taxisofőr mellett ő volt többek között az 1978-as A testrablók támadása, az 1980as Dühöngő bika, az 1987-es Az elveszett fiúk, az 1989-es Szellemirtók 2., az 1990-as Ovizsaru, az 1991-es Doc Hollywood, az 1993-as A szökevény, az 1996-es Space Jam – Zűr az űrben, az 1998-as Hat nap, hét éjszaka és a 2001-es Evolúció operatőre is. A Taxisofőr és a Dühöngő bika után Oscarra is jelölték, ám az utóbbiért csak a Bostoni és az Amerikai Filmkritikusok Céhének díját kapta meg. Az Amerikai Operatőrök Társasága 2004-ben adott át neki életműdíjat.

 Michael Chapman David Duchovny társaságában pózol a fotósoknak, kezében az Amerikai Operatőrök Társaságának (American Society of Cinematographers) életműdíjával, a 2004. február 8-án a Century Plaza Hotelben megrendezett gálán (fotó: Stephen Shugerman/Getty Images)

 

Chapman az operatőri munka mellett a színészkedést és a rendezést is kipróbálta. Szerepelt többek között A mélység titkában, első saját rendezésében, az 1983-as Tökéletes mozdulatokban nem kisebb sztárnak adta a főszerepet (egy gimnáziumi focicsapat önfejű sztárjátékosa), mint Tom Cruise! További érdekesség a nagyívű életpályájából, hogy ő volt az operatőre Micahel Jackson Bad című videoklipjének is, amelyet Martin Scorsese rendezett meg 1987-ben. (via The Hollywood Reporter)