Mind a 70 000 mozit bezárták Kínában a koronavírus miatt

A fertőzés sújtotta ázsiai országban pont most vetítik nagy sikerrel Jackie Chan új filmjét, és jön a holdújév, amikor rengeteg ember menne szabadságra, rokonlátogatóba.

Napok óta egyre aggasztóbb méreteket ölt Kínában az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány, amely a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a vuhani piacon árult mérges kígyóktól terjedt át az emberre, és okozott eddig ezres nagyságrendű megbetegedést és 26 halálesetet. A vírus és a közelgő kínai holdújév miatt Kínában átmenetileg bezártak 70 000 filmszínházat is (többek között a Wanda, a CGV, a Bona, a Lumiere Pavilions, a Jinyi és a Dadi moziláncokét), mivel az újévi ünnepség az országban munkaszüneti napok sorával és hagyományos családlátogatásokkal jár. De a kínai nagy fal egy részét is elzárják a turisták elől, nem nyit ki a sanghaji Disneyland és a McDonald's éttermei is bezártak öt kínai nagyvárosban, közölte a Reuters.

Maszkos pekingi egészségügyi dolgozó zárja be az állami virológiai intézet kapuját a 2004-es SARS-járvány idején (forrás: Getty Images)

 

Látogatottsági szempontjából nézve a lehető legrosszabbkor jött a bezárás. Az 1,4 milliárdos lakosú Kínai Népköztársaságban hagyományosan a holdújév idején keletkezik a legnagyobb bevétel a jegyeladásokból, 1 milliárd dolláros összforgalommal. A kasszasiker-várományos kínai blockbusterek épp most futottak a mozikban: az elmúlt hetekben már nagy sikerrel vetítették Jackie Chan legújabb, Vanguard című akciófilmjét, a Detective Chinatown 3 című akcióvígjátékot, a Lost in Russia című vígjátékot, Dante Lam úja akciófilmjét, a The Rescue-t, és a Boonie Bears: The Wild Life című családi animációs filmet, ami Kínában most legalább olyan népszerű, mint a világ többi országában az épp aktuális Disney-mese.

A kínai állami filmstúdió, a Huanxi Media is tisztában van azzal, hogy ezekben a napokban igen kockázatos sok embernek kis helyen lennie, ezért úgy döntöttek, hogy a Lost in Russiát elővigyázatosságból (és valamiféle kárpótlásul a vírus gócpontjától távol élő, de a mozibezárásban érintett lakosoknak) ingyenesen elérhetővé teszik a neten az alábbi jelmondattal:

Maradj otthon biztonságban, és nézd meg az anyukáddal együtt a Lost in Russiát!

(via Hollywood Reporter)