Minden, amit nem tudtál az Utazókról

A mozikban Jennifer Lawrence és Chris Pratt űrbéli álompárosa, az Utazók, mi pedig összegyűjtöttünk a romantikus, de izgalmas és látványos sci-firől mindent, ami jól hangzott.

Feketelistán

Az Utazók eredeti forgatókönyve még 2007-ben szerepelt a híres Feketelistán, ami nem azonos bármiféle tiltólistával, hanem az abban az évben nyilvánosságra került, de meg nem filmesített kedvenc forgatókönyvek listája. A producerek imádnak utólag szemezgetni az éves Feketelistáról, mert az egyrészt presztízst ad a készülő filmnek, másrészt így olcsóbban juthatnak a jogokhoz.

Neónak köszönjük

A történet és a forgatókönyv végül Keanu Reeves és Stephen Hamel közös produkciós cégénél, a fantáziadúsan elnevezett Company Filmsnél kötött ki, tulajdonképpen nekik köszönhetjük a filmet. A főszerepet eredetileg Keanu Reeves magára és Rachel McAdamsre osztotta, és Brian Kirk lett volna a rendező, de rájött, hogy ő kevésbé meggyőző lenne a főszerepben. Egy bizonyos ponton Reese Witherspoon és Emily Blunt is szóba került a női főszerepre, a szükséges pénzt pedig a The Weinstein Company vagy a Universal adta volna, és mielőtt a norvég Morten Tyldumnál kötöttek ki, tárgyaltak a rendezésről Gabriele Muccinóval és Marc Forsterrel is.

Gázsikülönbség

A The Hollywood Reporter bennfentes információi alapján mindkét főszereplő hatalmas összeget kapott, ám óriási a különbség a kettejük gázsija között. Bár Chris Pratt sokkal több játékidőt és így munkát is kapott – az első majdnem félórában csak ót látjuk -, de „csak” 12 millió dollárt fizetnek neki, míg a sokkal nagyobb névnek számító Jennifer Lawrence gázsija már 20 millió és állítólag ővé a profit 30%-a is, vagyis több mint a dupláját kapja kevesebb munkáért. Hol itt a nemi egyenlőség? A stáblistán egyébként Andy Garcia ötödikként szerepel, de csak két másodpercre látjuk és egy szót sem szól – csak, hogy ne legyen csalódás ebből.

Arthur, a csapos

A film legszórakoztatóbb karaktere Arthur, az android csapos, aki jótanácsokkal látja el hőseinket. Őt és magát az űrhajó bárját nyilvánvalóan Stanley Kubrick Ragyogása inspirálta. Ő és az ottani  kollégája ugyanazt a ruhát hordják, egyikük sem igazi ember, rendkívül műveltek és elegánsak, sosem kérnek pénzt az italért, és sosem látjuk őket máshol, mint a pult mögött. Az őt játszó Michael Sheen úgy írta le Arthurt, mint egy kedves kiskutya és egy élettelen pirítóskészítő keveréke. Akárcsak az Overlook Hotel bárjában, az Avalon fedélzeti „italmérésében” – a főhős ezt a szót használja – is hasonló a berendezés és a világítás.

A gravitációról

Az űrhajó bárja minden szempontból más, mint a maga a futurisztikus, minimál designra épülő hajó. Mást ne mondjunk, a hajón a gravitáció fenntartása miatt minden helyiség kerek vagy lekerekített, a bár viszont nem az. Az art deco berendezés design, amit a Ragyogás mellett egy konkrét New York-i bár is inspirált, arra hivatott, hogy rövid időre kizökkentsék a nézőt a sci-fi steril hangulatából. A Dyas művésznéven dolgozó látványtervező szerint az ihletet az Avalon rotációs felépítéséhez és működéséhez a platánfák megfigyelése adta, ahogy a kis „szárnyakkal” ellátott magok helikopter módjára pörögve jutnak minél messzebb a fától. Persze az ilyesmiről nem csak a látványtervező dönt, és ismét Kubrickhoz kell visszanyúlni: a 2001: űrodüsszeiában hasonló technológiával működött az űrhajó. A hajó „hangját” egyébként az az Emma Clarke nevű szinkronszínésznő adja, akit a londoniak mindennap hallhatnak, mert ő mondja a híres 'Mind the Gap' felszólítást a metróban.

Nem is Aranofsky...

Miután a Sony szabad utat adott a projektnek, egy darabig David Fincher lett volna a rendező, és nagyon megnéztük volna, ő mit hoz ki az anyagból. Fincher azonban már azelőtt kilépett, hogy meglett volna a szereposztás. Aztán állítólag beszállt Darren Aranofsky, de a hír hamisnak bizonyult, és csupán arra alapult, hogy Aranofsky valóban dolgozott a női főszerepre végül kiválasztott Jennifer Lawrence-szel, csakhogy egy másik filmben, a már elkészült, de még be nem mutatott Motherben, amit egyébként előbb forgattak el, mint az Utazókat, és ahol Domhnall Gleeson és Ed Harris a partnere. Lawrence és a másik főszereplő, Chris Pratt egyébként hasonló háttérrel rendelkeznek, hiszen mindketten a Marvel moziverzumának részei: Pratt Peter Quill vagyis Star-Lord A Galaxis őrzői filmekben, Lawrence pedig Raven Darkhölme, alias Mystique az X-Men szériában.

Ilyen a szex

Jennifer Lawrence több helyen is azt nyilatkozta, hogy rendkívül ideges volt a Chris Pratt-tel közös ágyjelenetek felvételekor, mivel ez volt az első filmes szexjelenete, sőt, az első alkalom, amikor olyan színésszel kellett csókolóznia, aki civilben már nős volt. Állítólag némi alkoholt fogyasztott, hogy e tudjon lazulni a felvétel során, de fogadjuk ezen állításokat némi kétellyel: Lawrence-nek már volt szexjelenete az Őrülten hiányzolban (2011) az azóta tragikus módon elhunyt Anton Yelchinnel és a Serenában (2014) Bradley Cooperrel. Az viszont meglehet, hogy ezek az úriemberek nem voltak házasok.

Ja, és még valami!

Laurence Fishburne  vagyis Gus Mancuso fedélzetmester kódja, amivel felűlír egy orvosi parancsot – és most szpojlereztünk - 2187, amit a legprofibb Star Wars rajongók rögtön felismernek. Ez volt Leia hercegnő börtöncellájának azonosító száma az első Csillagok háborúja filmben. És egy kis hiba: amikor Jim először kilép az űrbe, egy könnycsepp gördül le az arcán. Csakhogy az űrben lebeg, ahol nem érvényesül a gravitáció, így a könnycseppnek is lebegnie kéne – ami nyilván elég zavaró lenne. A film plakátján pedig furcsa jelek láthatók: pont, pont, pont, majd vonal, vonal, vonal és újra pont, pont, pont és pont. Ez a S.O.S. morze jelekkel.