Mit hoz a január a mozikba?


Rengeteg rajzfilm érkezik néhány feltámasztott szériával, sok ejrópai művészfilmmel, a Kínában kardozó Matt Damonnal és James McAvoy 24 hasadt egójával. Minket ez utóbbi érdekel.

A legelső hét nagy filmje A Nagy Fal, egy kínai gigaprodukció, amelyből kiderül, azt a bizonyos falat nem portyázó nomádok, hanem pusztító szörnyek ellen emelték, és a védelemben részt vesz Matt Damon is. Bizarr produkció, de a kínai színjátszás színe-java szerepel benne, szóval még egész jó is lehet.

Ha jól számolom, négy egész estés rajzfilm is érkezik januárban, az Állati nagy szökés az első, ami kicsit olyan, mint a még mindig vetített Kis kedvencek titkos élete, de itt az ebek egy kutyapanziónak álcázott sintértelepről szabadulnának. Vicces lesz, de nem olyan kidolgozott, mint a nagyobb költségvetésű társai. A nagy napom című dokumentumfilm négy fiatalról szól, akik a világ különböző táján álmaik iskolájába készülnek felvételizni. A pótolhatatlan Werner doktor kedves német film az öreg dokiról, aki pótolhatatlannak hiszi magát, míg a Sárkány közeleg egy iráni horror, ami önmagában is elég különös kategória. És végül ott az 1981-es Kincs, ami nincs, amit a Bud Spencer és Terence Hill páros  rajongói kedvéért szépen leporoltak.

A Vigyázz, kész, szörf! 2 egy kissé megkésett folytatás, már nem is igazán emlékszünk az első részre, de animációs film mindig jöhet – mint A vörös teknős című francia-japán animációs film, aminek egyes részei nálunk, Kecskeméten készültek, és ami inkább felnőtteknek való. Egy hajótörött férfi készül új életet kezdeni egy lakatlan szigeten, és ekkor találkozik a címbéli teknőssel: szép, elgondolkodtató darab.

Az Őrült boldogság olasz "vígdráma", amelyben két, pszichiátriai intézetben ápolt középkorú nő dönt úgy, hogy közös kalandra indulnak, aminek nyilván meglesznek a maga fény- és mélypontjai. A #Jézus - Apám nevébent már ajánlottuk korábban, csak áttették későbbre: ebben a verzióban Jézus napjainkban osztja nézeteit és árultatik el, nem kevés politikai áthallással. És ezen a héten is van nagy film, ez volna az Utazók című sci-fi Chris Pratt és Jennifer Lawrence főszereplésével, amiben egyrészt az az érdekes, hogy ők ketten egy hatalmas űrhajó egyetlen ébren lévő utasai – a többiek hibernálva vannak -, másrészt azt érdemes tudni, hogy J-Law kétszer annyit kap a szerepért, mint a nála kevésbé vonzó külsejű Pratt. Változnak az idők!

A kislányok ízlésére belőtt Balerina című rajzfilm francia-kanadai illetőségű, akárcsak a szintén a harmadik héten bemutatott Ez csak a világ vége. Utóbbi alkotás a csodagyerek rendező Xavier Dolan Cannes-i Zsűri Nagydíjas filmdrámája Marion Cotillard Léa Seydoux és Vincent Cassel főszereplésével, ami azért elég jól hangzik, és a tékozló fiú történetének modern átirata.

Az Utazás apánkkal román-német történet egy családról, aminek tagjai Romániából akarnak disszidálni az NSZK-ba, de a suta című amerikai A számolás joga  is a közelmúltban játszódik: a NASA számára dolgozó három feketebőrű és nőnemű matekzseni történetét meséli el.

Az xXx: Újra akcióban egy – feleslegesen? – feltámasztott franchise, Vin Diesel sok év után visszatér, mint a tetovált extrémsportoló Xander Cage, de még azt sem tudni, mit fog csinálni azon túl, hogy leugrat valahonnan és befeszít.

Amit viszont tényleg várunk, az M. Night Shyamalan visszatérése, a Széttörve. Témája a disszociatív identitászavar mentális megosztottsága – vagyis a hasadt személyiség, amit James McAvoy illusztrál zseniálisan. Huszonhárom ismert személyisége van, de egy 24. készül átvenni az uralmat, aminek a pincéjében fogva tartott lányok ihatják meg a levét.

Az utolsó hétre jutott egy remek magyar film Vranik Rolandtól, a Fekete kefe rendezőjétől: Az állampolgár egy fekete-afrikai férfi története, aki régóta itt él, és akinek minden vágya a magyar állampolgárság megszerzése, de ez az álom veszélybe kerül, amikor megjelenik a küszöbén egy terhes iráni lány, akinek még papírjai sincsenek.

Az Egy kutya négy élete teljesen kiszámítható családi film, ahol egy kölyökkutya megjelenése tesz mindenkit boldoggá. Nem kevésbé kiszámítható A kaptár: Utolsó fejezet, ahol Milla Jovovich újra fertőzötteket irt, újra meg újra meg újra. Hogy mit tudnak még hozzáadni a rongyosra koptatott formulához, az rejtély, de itt is biztos megjelennek  a kór elterjedéséért felelős nagyvállalat gonoszai vagy valami hasonló.

Az Életem Cukkinikéntcímű francia animációs film állítólag abszolút Oscar-esélyes, hőse pedig nem zöldség, hanem egy intézeti kisfiú, aki családra vágyik. A végére maradt Ben Affleck gengszterfilmje Az éjszaka törvénye, aminek a mi Gézánk a főszereplője és rendezője is, de az előzetest elnézve a feltörekvő gengszter meséje, aki szerelmes lesz, inkább az elegáns ruhákról és szép nőkről fog szólni, mint bármi másról, de ne legyen igazunk. Kellemes januárt!   

 

2017. március 17.Néha nevettünk Mucsi saját Munkaügyek sorozatán A Tóth János című spin off már nem a magyar közigazgatás paródiája.
x